A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az egész kormányzási logika átalakul azzal, hogy a miniszterelnök közvetlen irányítása alatt három szervezeti egység működik – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs a dél-budai kórházberuházásról és a legutóbbi uniós csúcsról is beszélt. A kormány politikájának irányát eddig is a miniszterelnök határozta meg, a mostani struktúrában viszont több egységet irányít közvetlenül – emlékeztetett a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. A Miniszterelnöki Kormányiroda a kormányzati döntéselőkészítő feladatokat látja el, a Miniszterelnöki Kabinetiroda a miniszterelnök személyéhez fűződő és kommunikációs tevékenységgel foglalkozik. Ezek mellett a Miniszterelnökség tartozik a kormányfő közvetlen irányítása alár – emelte ki az államtitkár. A Miniszterelnökséghez került a dél-budai kórházberuházás is, a fejlesztés Orbán Balázs szerint így új lendületet kaphat, bár az építkezés a következő hónapokban még nem kezdődik el. „A folyamat irreverzibilis, vagyis visszafordíthatatlan elindulására számíthatunk” – fogalmazott. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a fejlesztést jelenleg felügyelő Fürjes Balázs államtitkár személye garanciát jelent arra, hogy időben és megfelelő minőségben fejeződik be a beruházás. Az Európai Tanács legutóbbi találkozóján csak a fő irányokat jelölték ki, amelyek között voltak Magyarország számára kedvező megállapítások is – mondta Orbán Balázs, aki szerint egy józanabb migrációs politika irányába indult el Európa. „De az ezzel kapcsolatos csata előttünk van, és egyre hangosabb lesz, ahogy futunk bele az európai parlamenti választásba” – tette hozzá.

Bővülnek a családi adókedvezmények, több jut egészségügyre, oktatásra és honvédelemre – ígéri a kormány. Jövő pénteken az Országgyűlés elfogadhatja a jövő évi költségvetést, amely biztonságot és kiszámíthatóságot jelent majd a gazdasági szereplők számára is – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba szerint a tervezet a legnagyobb hangsúlyt a biztonságra helyezi, amely egyszerre jelent fizikai és anyagi biztonságot. A kormány még nagyobb figyelmet szentel a közbiztonságnak, jövőre a tervezet szerint 350 milliárd forint áll majd rendelkezésre ilyen célokra, és több pénz lesz a határok védelmére, valamint folytatódik a rendvédelmi életpályamodell. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy pénzügyi értelemben is meg kell erősíteni a biztonságot, ez azt jelenti, hogy az általános költségvetési tartalékot 50 százalékkal kívánják emelni.

Az MSZP elnöke szerint a megszorítások útjára lépett a Fidesz azzal, hogy megszünteti a cafeteriarendszer egyes elemeinek kedvezményes adózását. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője közölte, az adótörvények módosítását fogják kezdeményezni az Országgyűlés törvényalkotás bizottságánál csütörtökön annak érdekében, hogy a jelenlegi formájában maradjon meg a cafeteriarendszer. Hozzátette: a kormány által javasolt intézkedéssel megszűnik az étkezési utalvány, a helyi bérletek támogatása, az iskolakezdési támogatás, az egészség- és nyugdíjbiztosítási pénztárak támogatása, továbbá a százezer forintos, készpénzben adott támogatás lehetősége.

A cég igazgatóságának döntése értelmében a BKV Zrt. eláll az Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött megrendelési szerződéstől, amely 30 Modulo csuklós busz vételéről szól. A BKV közölte, a Volánbusz Zrt. és az Ikarus Egyedi Kft. 2017. január 16-án 180 Modulo M168d típusú csuklós autóbusz adásvételéről írt alá – közbeszerzési eljárás eredményeként – szerződést. Ugyanebben az évben, 2017. december 20-án a Volánbusz, a BKV és az Ikarus kft. háromoldalú szerződést kötött 30 jármű átruházásáról. Az autóbuszok közül a teljesítés határidejének lejártáig (2018. április 11.), illetve az azt követő, szerződésben rögzített további 90 napos időszak leteltéig mindössze 10 járművet vett át a BKV. A cég ezért nem szerződésszerű teljesítésre hivatkozva eláll a szerződéstől és kötbérigényét is érvényesíteni fogja.

A Magyar Idők cikke szerint egyre több fiatal jelentkezik OKJ-s képzésre, ráadásul tovább emelkedett a jelentkezők között a 15 és 24 év közötti korosztály aránya is. A lap által megkérdezett szakértő szerint a jelentkezők között kétszer annyi a nő, mint a férfi, a legnépszerűbbek a pénzügyi-gazdasági oktatások és a gépkezelői képzések.

A Népszava összeállításából kiderül: mivel jövőre már töméscserékkel és foghúzásokkal eltávolított amalgám nem kerülhet ki a fogorvosi rendelőkből a környezetbe, a székeket amalgámszeparátorral kell felszerelni. A költségeket még senki sem látja át, a lap által megkérdezett orvos szerint az alap- és a szakellátásban állami támogatás nélkül nem tudnak megfelelni az előírásnak. Az ágazat az alapellátásban dolgozók fizetésének rendezését és jogalkotási segítséget is kér a területért felelős minisztertől.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szabályszerűnek találta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016-os működését. Az ÁSZ közölte: a vizsgálat szerint az MNB irányítási, beszámolási és ellenőrzési rendszere szabályozottan működött 2016-ban, ahogy a jegybank gazdálkodása is. A felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége elősegítette a pénzügyi közvetítőrendszer megfelelő működését. Az MNB a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosította a Pénzügyi Békéltető Testület működési feltételeit. A jegybank többségi és kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságai feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a törvényi előírásoknak.

Külpolitika:
Szerda délután megszólaltak a légvédelmi szirénák a Golán-fennsíkon és a Jordán-vögyben. Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölte, hogy a szirénák egy Szíriából érkező drónra kilőtt Patriot rakéta miatt aktiválódtak. Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés. “Az izraeli hadsereg nem fogja eltűrni Izrael Állam légi szuverenitásának megsértését, és fellép az állampolgárait veszélyeztető minden kísérlettel szemben.”

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Ronen Manelis dandártábornok azt nyilatkozta, hogy az utóbbi években a hadsereg képességei komoly fejlődésen mentek keresztül, és a csapatok felkészültebbek, mint valaha a déli határ menti incidensek kezelésére. “Hosszú távú szempontból az erős szikla hadművelet jelentős csendet hozott, a művelet befejezése óta az izraeli hadsereg nagy eredményeket ért el a Hamász-alagút projekt ellen, és a Gázai övezet körüli földalatti akadályból is elkészült már 15 km,” nyilatkozta Manelis a Radio Daromnak.“Emellett az izraeli hadsereg sohasem látott módon javította felkészültségét Gázával szemben. A legmagasabb készültségi szinten vagyunk, de nem akarunk háborút. Ha a szükség úgy hozza, hogy lépnünk kell – megtesszük. A Hamász tisztában van az izraeli hadsereg erejével és képességeivel,”- tette hozzá, megjegyezve, hogy az izraeli elrettentés bevált. “Úgy vélem, a Hamász nagyon összezavarodott, ezt az általa használt eszközökből (tűzveszélyes sárkányok és léggömbök) is látjuk. Vissza akarjuk állítani a biztonságot és a csendet a Gázát körülvevő közösségek lakói számára,” mondta Manelis.

Sosem érkeztek annyian Izraelbe fél év alatt, mint idén a január és június közötti időszakban – derül ki a The Times of Israel írásából. Az izraeli turizmusért felelős minisztérium által közzétett adatok szerint megközelítőleg 2.1 millió főt regisztráltak az első hat hónapban. Yariv Levin turisztikai miniszter személyesen fejezte ki elégedettségét az eredmény kapcsán és nyilatkozatában azt írta: „a minisztérium által végzett marketingtevékenység újabb rekordokhoz vezet bennünket”. A legfrissebb adatok alapján 19 százalékos növekedés tapasztalható a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor 1.74 millió turista érkezett a zsidó államba. 2016 első félével összehasonlítva pedig 26 százalékos a növekedés. Csak júniusban 310 200 turista lépett be az országba.

Az ötszörös izraeli bajnok Hapóél Beér-Seva és a spanyol klub közösen alapít akadémiát Izraelben. Az izraeli labdarúgó akadémiai rendszer minőségének javítása a cél, erről beszélt az izraeli klub elnöke, Alona Barkat, Idan Ofer üzletember és Emilio Gutiérrez az Atlético saját akadémiájának vezetője – olvasható a Jerusalem Post cikkében. Barkat méltatta a spanyol klub iskoláját, ahonnan remek játékosok kerülnek ki, ezért bíznak benne, hogy az együttműködés sikeres lesz. Az Atlético elnök-vezérigazgatója, Miguel Ángel Gil az akadémia fontosságát nem csak a sportnevelésben látja, hanem abban is, hogy meghonosítja a toleranciát a sportban. Nyitva állnak minden vallású és kultúrájú ember előtt, akiket a sport integrál – nyilatkozta.

A müncheni felsőbíróság bűnösnek mondta ki szerdán tíz rendbeli gyilkosságban a Nemzetiszocialista Underground (NSU) nevű szélsőjobboldali terrorszervezet által elkövetett rasszista indíttatású gyilkosságok ügyében az ügy fővádlottját, Beate Zschäpét, és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte őt. Zschäpét az NSU által 2000 és 2007 között elkövetett gyilkosságokban és erőszakcselekményekben társtettesként ítélte el a bíróság. Az életfogytiglanra ítélt bűnözők Németországban legkorábban 15 év után kérhetik, hogy feltételesen szabadlábra kerülhessenek, de az elkövetett bűncselekmények súlyosságára való tekintettel a bíró Beate Zcshäpét ettől a lehetőségtől is megfosztotta.

Németország független ország, amely független politikát folytat és független döntéseket hoz – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Merkel Donald Trump amerikai elnök kijelentéseire reagált. Trump a német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt. Rövid sajtónyilatkozatában az amerikai elnök a földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot „teljes mértékben Oroszország irányítja”, miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára. Merkel hangsúlyozta, fiatalkorából jól emlékszik azokra az időkre, amikor Németország egy része a Szovjetunió ellenőrzése alatt állt. „Nagyon örülök annak, hogy mára Németország békében egyesült egységes országot alkot” – fogalmazott. Az amerikai elnök védelmi kiadásokra vonatkozó kijelentésére reagálva kijelentette, Németország, ahogy a múltban, jelenleg is nagyon sokat tesz a NATO-ért. Mint közölte, Németország is a védelmi kiadások növelés mellett döntött, amelynek értelmében 2024-re 80 százalékkal fog többet szánni erre a területre, mint tíz évvel korábban.

Nagy-Britannia, Donald Trump amerikai elnök kérésre, majdnem megduplázza katonai kontingensét Afganisztánban. Theresa May brit kormányfő bejelentése szerint 440 katonával egészítenék ki a dél-ázsiai országban már jelen lévő brit erőket, amelyek létszáma így 1100-ra nőne. „Az afganisztáni kiképző tanácsadó támogató műveletnek szánt további csapatokkal ismételten megerősítjük, hogy ha a NATO szólít, az Egyesült Királyság az elsők között válaszol a hívásra” – hangoztatta May. „A NATO ma is éppoly életerős, mint mindig is volt, elkötelezettségünk iránta sziklaszilárd. A szövetség bízhat az Egyesült Királyságban, hogy jó példával fog elől járni” – tette hozzá.

Egy év alatt nagyjából egymillióval bővült az Európai Unió lakossága, amely 2018. január 1-jén 512,6 millió volt a becslések szerint, a növekedés oka a pozitív migrációs egyenleg – közölte az Eurostat. A lakosságszám emelkedését a szervezet egyértelműen a bevándorlás számlájára írta, tavaly ugyanis gyakorlatilag nem volt természetes népességnövekedés, sőt a mindössze 5,1 millió születésre 5,3 millió halálozás jutott. Az EU legnépesebb tagállama továbbra is Németország 82,9 millió fővel, Franciaországban 67,2 millióan, az Egyesült Királyságban 66,2 millióan, Olaszországban 60,5 millióan, Spanyolországban 46,7 millióan, Lengyelországban pedig 38 millióan élnek. Ebben a hat államban él a 28 tagú unió lakosságának több mint 70 százaléka. A közzétett adatok szerint 19 uniós tagországban nőtt a népesség 2017-ben, kilencben pedig – köztük Magyarországon – csökkent. A legnagyobb emelkedést Máltán, Luxemburgban, Svédországban, Írországban és Cipruson regisztrálták, míg a skála másik végén Litvánia, Horvátország, Lettország, Bulgária és Románia áll.

Románia önként vállalta a teljes körű visszaszolgáltatást a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok esetében, amit teljesítenie kell, hiszen senki nem kényszerítette erre – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A politikust a Népújság című marosvásárhelyi napilap idézte. Az újság a Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter több mint 9 ezer hektáros Maros megyei erdővagyonáról írt, amelyet a minap a román állam ismét elperelt a Bánffy-örökösöktől, miután 2007-ben már visszaszolgáltatták. Az RMDSZ elnöke szerint felháborító és elfogadhatatlan, hogy az 1950-es években a kommunista bíróságok által hozott politikai döntések alapján, mondvacsinált ürüggyel újraállamosítják az erdővagyont. Szerinte a román állam ezzel a döntéssel visszafordul az akkori időszak gyakorlatához. Kelemen Hunor megállapította: Romániának az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz való csatlakozását követően egyre több olyan bírósági ítélet születik, amely ellentmond a kommunista rendszer által elkobzott ingatlanok teljes körű visszaszolgáltatásának, amit Románia önként vállalt.

Már nincs válságos állapotban az a brit férfi, akit június utolsó napján szállítottak súlyos mérgezéses tünetekkel élettársával együtt a délnyugat-angliai Salisbury kórházába. A 45 éves Charlie Rowley-val a nyomozók beszélni is tudtak. Rowley élettársa, a 44 éves, háromgyermekes Dawn Sturgess vasárnap este a kórházban meghalt. A kórház tájékoztatása szerint Charlie Rowley állapota súlyos, de stabil, és bár felépülése „még odébb van”, az eddig bekövetkezett javulás derűlátásra ad okot. A Scotland Yard szerdán közölte, hogy az ügy vizsgálatát végző rendőrök rövid beszélgetést tudtak folytatni a beteggel, és a következő napokban is további beszélgetéseket próbálnak kezdeményezni vele, orvosaival konzultálva.

Sokan vélik úgy világszerte jelenleg, hogy a világ veszélyesebb, mint két évvel ezelőtt. Nőttek a politikai indíttatású erőszakcselekményekkel és a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos félelmek is egy kutatás szerint. A globális katasztrófák esélyeinek felmérésével foglalkozó Challenge Foundation svéd nonprofit szervezet által elvégzett felmérés során 10 megkérdezettből hat felelte azt, hogy megnőttek a veszélyek, sőt a konfliktusok, nukleáris és vegyifegyver-támadások nagyobb kockázatot jelentenek, mint a népességnövekedés vagy az éghajlatváltozás. A közvélemény-kutatás eredményének közzétételét a NATO szerdai brüsszeli csúcstalálkozója elé időzítették, miközben egyre nőnek a feszültségek az Egyesült Államok és a szövetségesei között a védelmi kiadások növelésének szándéka miatt, amely erkölcsi kárt is válthat ki, és ez végső soron Oroszország kezére játszhat.

Csehország nemzeti érdekeinek jobb, határozottabb védelmét jelölte meg második kormánya külpolitikájának kiemelt feladataként az Európai Unióban és a világban Andrej Babis cseh miniszterelnök Prágában a parlamenti alsóházban elmondott beszédében, amelyben bizalmat kért a testülettől új kormánya számára. „Európai uniós tagságunknak nincs alternatívája” – jelentette ki Babis, amikor ismertette kormánya programját. Szerinte nemzeti érdek volt, hogy Csehország a három másik visegrádi országgal, Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával együtt elutasította a Brüsszel által szorgalmazott menekültkvótákat. „Működött a dolog, már senki sem erőltetheti ránk, hogy ki dolgozzon és ki éljen nálunk. Gazdasági migránsokra szükségünk van, de más országokból. Magunk akarjuk eldönteni, ki éljen nálunk és ki ne” – szögezte le a kormányfő.

Gazdaság:
Erősödött az év első öt hónapjában a turizmus, a bővüléssel párhuzamosan egyre több úti célon sikerült csökkenteni a szezonalitást, és a forgalom területi koncentrációja is enyhült – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség a legfrissebb statisztikai adatokról. A szállodaszövetség az eddigi eredmények alapján idén is rekord eredményekre számít. A KSH adatai szerint májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az MTÜ kiemelte: az év első öt hónapjában az ország minden részében nőtt a vendégforgalom. Ez arra utal, hogy mind több desztinációban sikerül csökkenteni a szezonalitást és a forgalom területi koncentrációja is enyhül. Ez a kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik kiemelt törekvése – írták. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a május végéig elért teljesítmény alapján idén is rekorderedményekre, bevételekre számít, amiben várhatóan az eddigieknél nagyobb szerepe lesz a belföldi vendégforgalomnak, a fővároson kívüli szállodáknak – írták. Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák első öthavi teljesítménye nagyon kedvező: az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (Revpar mutató) 55,3 euró lett, ami a kelet-közép-európai – Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország – régióban a második legmagasabb volt a 67,4 eurót elérő osztrák szállodák után – ismertette a szállodaszövetség.

A nagy nemzetközi vállalatok vezérigazgatói arra számítanak, hogy idén saját cégük árbevétele 2 százalékkal fog nőni, ami jóval alacsonyabb az elemzők által az egész világgazdaságra előre jelzett 4-4,5 százalékos növekedésnél – mondta Robert Stöllinger, a KPMG Magyarország vezérigazgatója.  A KPMG vezérigazgatója szerint kérdés, hogy a világgazdaság miképpen fog tudni 2018-ban 4 százalék felett növekedni, ha a világ legnagyobb globális vállalatai közül 1300 vezetője ennek csak a felét tartja saját cégén belül elképzelhetőnek. Egyik lehetséges magyarázat az ellentmondásra, hogy a vezérigazgatók közelről látják azokat a problémákat, amelyekkel a vállalatok szembesülnek – mutatott rá.

A Világgazdaság arról ír, hogy miközben a nyugat-európai élelmiszeripar szén-dioxid-hiánnyal küzd, Magyarországon kiegyensúlyozott az ellátás. A kedvező helyzet annak köszönhető, hogy a hazai föld rejti a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kincsét, így a felhasználók nem függenek attól, hogy jutnak-e szén-dioxidhoz a vegyipari nagyvállalatok hulladékgázaiból.

A Portfolio összeállításából kiderül: 22 pontban foglalták össze a Magyar Nemzeti Bank szakértői, hogy szerintük hogyan lehetne magas színvonalú egészségügyet elérni ma Magyarországon. A 180, sokszor konkrét javaslat között a pénzügyi revízió, az állami ellátás racionalizálása, a magánkiadások intézményesítése mellett például a megelőzés is fontos hangsúlyt kap. A Jegybank szerint a lakosság egészségi állapota versenyképességi hátrányt jelent, így egyebek mellett célként tűzné ki, hogy a magyar lakosság átlagéletkorát a jelenlegi 60,1 évről 63,7 évre emeljék a felvázolt intézkedések.

A Világgazdaság arról ír, hogy az építőiparban használt kedvezményes áfakulcs megszüntetésének bejelentése önmagában is áremelő hatással volt a szektorra, ám így is megugrott az új lakások iránti kereslet. A lap által megkérdezett szakértő elmondta: több tervezett beruházás nem indul el, a 2020 utáni projektekben pedig már beárazták a változást az építtetők. A gazdasági elemzők szerint az 5 százalékos lakásáfa kivezetése utáni évben a kereslet, majd egy évvel később a kínálat látványos visszaesésére lehet számítani.

Könnyű:
Júliusban tetőzik a szőrtelenítő termékek és női borotvák eladása, amelyre tavaly június és idén május között több mint másfél milliárd forintot költöttek el a magyar nők, jellemzően drogériákban – közölte a Nielsen piackutató. A piackutató kiskereskedelmi indexe szerint szőrtelenítő termékekre, így gyantára, gyantacsíkra és szőrtelenítő krémre 1,4 milliárd forint értékben költöttek a magyarok a vizsgált időszakban, 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.  A gyantacsík 540 millió forint értékű forgalma egyötödével haladja meg az előző évet, míg mennyiségben 16 százalékkal nőtt forgalma. A különféle krémek éves forgalma közelít a 450 millióhoz. A hagyományos gyanta a harmadik helyre kapaszkodott fel: értékben 12, mennyiségben 7 százalékkal nagyobb forgalmával.