Új karakterek a régiek megtartása mellett

Új karakterek a régiek megtartása mellett

Dr. Szatmári Péter, Milton Friedman Egyetem megbízott rektora beszélt terveikről, eredményeikről.

 

Az egyetem egy másfél éves megújulási folyamatban van, lezajlott a fenntartóváltás, jelenleg egy brandváltás alatt van az intézmény a rektor szerint, vannak terveik, ehhez pedig segítséget ad, hogy egy új név is megjelent a felsőoktatási palettán. A Milton Friedman Egyetem új karaktereket öltene magára, a régiek megtartása mellett, Szatmári Péter elmondta, változni fognak majd a méretek, bővülni szeretnének. Eddig alapvetően a tanszéki struktúra élt, de a jövőben már karosodni kívánnak, négy kar felállítását tervezik, valamint megőrizve a jelenlegi egyetemi campust, a város belsejébe is költöznének.

Az egyetem új fenntartója az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), de a rektor hozzátette, a kutatói létük független, azaz az egyetem vezetői döntenek a jövőről.

Az új karok közül kiemelten beszélt a rektor a hírekbe bekerült hittudományi karról, amelyik majd jól elkülönülten működik a világi képzésektől. Igaz, hogy a szabad bölcsészeten, a mesterképzés keretében korábban is vallástudomány, ahol a hallgatók a mai ismertebb felekezetek szokásaiba, mindennapjaiba pillanthattak bele.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent asz, hogy az egyetem az állami képzések mellett kiegészítő képzéseket indít, a rektor azt felelte, megpróbálnak olyan piaci réseket megtalálni, amelyeket mások még nem fedeztek fel. Ennek példája a sportlétesítmény menedzsment képzés, ami már tavaly is nagy sikert aratott. Ide lehet még sorolni a pilótaképzést is, Szatmári Péter szerint ez nem meglepő, hiszen rajtuk kívül más nem folytat ilyet a fővárosban, sőt a terveik szerint hajóskapitány képzést is indítanak.

A Milton Friedman Egyetemen a családi egyetem kifejezést szívesen alkalmazzák, hiszen hallgatóik 18-90 év között vannak. A képzések jelentős része költségtérítéses, az időseknek is, de vannak olyan alkalmak, mint a csütörtökönkénti plenáris előadás, amit ingyen lehet meghallgatni, sőt vannak olyan képzések, ahol az úgynevezett senior kártyával kedvezményesen lehet tanulni.

Összességében a rektor elmondta azt is, a végzett hallgatóik 95 százaléka tud elhelyezkedni a diploma megszerzése után három hónappal a saját szakterületén, ami jó eredménynek számít.