Változatlan a magyar kormány álláspontja – ezt tudják Európában is

Változatlan a magyar kormány álláspontja – ezt tudják Európában is

Magyarország biztonságát garantálni kell, és a Stop Soros törvénycsomag ehhez nagymértékben hozzájárul – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott. Itt a Heti Tv is feltette kérdéseit a miniszter felé.

 

A Heti Tv megkérdezte, mi a kormány álláspontja azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok bejelentette kilépését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából.

Gulyás Gergely elmondta, Magyarország tiszteletben tartja minden ország szuverén döntését, majd hozzátette, hazánk is már többször jelezte aggodalmait abban a tekintetben, hogy ez a humanitárius nemzetközi szervezet mostanában politikai tevékenységet folytat, aminek a magyar kormány egyáltalán nem örül.

Mint az a sajtóból kiderült Juncker elnök úr egy európai minicsúcsot hívott össze a migrációs válság kezelése céljából, ám erre sem a magyar kormányt, sem pedig a V4-es tagállamok egyikét sem hívták meg, a Heti Tv a kormány véleményére volt kíváncsi.

A miniszter elmondta, a magyar kormány minden fórumon hangoztatja álláspontját, ami immár évek óta változatlan, azaz azt kell megakadályozni, hogy elinduljanak a migránsok Európába, a határainkat meg kell védeni. Juncker úr bizonyára ismerteti majd ezt a véleményt ezen a megbeszélésen is. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban is megjegyezte, hasznos lett volna, hasznos lenne, ha az Európai Bizottság is betartaná a Lisszaboni Egyezményben foglaltakat, annak szellemében cselekedne, ezt egyébként a magyar kormány is támogatná.

Ugyancsak az európai ügyek mentén a Heti Tv szerette volna megtudni, hogy a Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének kezdeményezésének előkészítése során, mely a hírek szerint szinte megegyezik a magyar kormány évek óta állandó álláspontjával, tárgyalt-e már a magyar miniszterelnökkel, Gulyás Gergely azt felelte, a kormányfő, a kormány képviselői minden egyes találkozón elmondták, az a legjobb megoldás, ha a határainkat megvédjük, a menekültek elindulását megakadályozzuk. Ez nem csak biztonsági, hanem humanitárius okokból is fontos, hiszen számos olyan menekült lehet, lesz, akik eljutnak Európába, majd egy idő után, amikor már elkezdték valamelyest a beilleszkedést, ki lesznek utasítva. Sokkal humánusabb, ha a szülőföldjükön teremtenek európai segítséggel is emberi körülményeket.

A Heti Tv megkérdezte, hogy többször megy-e Gulyás Gergely Brüsszelbe, a legutóbbi látogatásán mi történt.

A miniszter elmondta, mint az európai ügyekért is felelős miniszternek, amennyiben szükséges, akkor természetesen elmegy Brüsszelbe. A mostani látogatásán a magyar képviselet vezetőivel, EU-s és európai vezetőkkel is találkozott.

Végezetül a Heti Tv rákérdezett a miniszter korábbi kijelentésére, mely szerint „Mit jelent az a mondat, mely szerint azt mondta a miniszter úr, hogy még egyeztetnek a Sorsok Házáról? Kikkel, lehet-e tudni, hogy eddig mi történt, mi hangzott el a megbeszéléseken?”

Gulyás Gergely válaszában elmondta, még nem kezdődtek meg az egyeztetések, de az biztos, a kormány minden érintett féllel leül, hogy a legjobb megoldás szülessen.

 

A Kormányinfón elhangzott még:

Gulyás Gergely beszámolt róla, az Országgyűlés szerdán két fontos döntést hozott: az egyik az alkotmánymódosítás, a másik Stop Soros elfogadása, véleménye szerint a választási kampányban az átláthatóság jegyében nyilvánvalóvá tették, hogy milyen szándékaik vannak a migráció korlátozására. Ennek megfelelően terjesztették elő a Stop Soros szövegét, amihez módosításokat is elfogadtak. Azt is kiemelte a miniszter, hogy a kormány örömmel vette tudomásul, hogy többen támogatták az előterjesztést, mint a Fidesz-KDNP képviselői, azaz voltak olyan ellenzéki politikusok, akik felismerték, ez a törvény valóban az ország érdekében született.

Az elsődleges cél mindig is az ország védelme volt, Magyarország biztonságát garantálni kell, és a törvénycsomag ehhez nagymértékben hozzájárul, ugyanis tartalmazza a kollektív és csoportos betelepítés tilalmát. Gulyás Gergely kifejtette: azt is tartalmazza, hogy ha valaki valóban menekült, akkor a menedékjogot annak az országnak kell biztosítania, amely hazájához a legközelebb van. A miniszter ennek kapcsán azt is megjegyezte, ha Magyarországnak ezt a javaslatát elfogadták volna korábban az unióban, és ezt valamennyi ország teljesíti, akkor komoly vitákat lehetett volna megelőzni.

„A magyar kormány álláspontja, hogy a valós menekülteknek az első biztonságos országban kell menedékjogot biztosítani, a bevándorlásra pedig egyértelműen nemet mondott a kormány, ezt pedig világosan rögzíti a törvénycsomag” – szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a V4-es országok vezetői Budapesten találkoznak, amely megbeszélésre meghívták az osztrák kancellárt is, hiszen ezek azok az országok, amelyek következetes álláspontot foglalnak el a migráció kérdésében. Ezen a megbeszélésen szó lesz még az Európai unió következő költségvetéséről, az eddig már ismert tervezetről a magyar álláspont változatlan, így ebben a formában ez a tervezet nem elfogadható.