A civil szervezetek mindig is az értékei egy társadalomnak

A civil szervezetek mindig is az értékei egy társadalomnak

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Országgyűlés döntéseiről, de szóba került még a Magyar Tudományos Akadémia ügye is.

 

Bajkai István kifejtette véleményét arról a hírről, hogy az Egyesült Államok kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. Véleménye szerint az, ha egy nemzetközi szervezetből egy nagy súlyú tag kilép, az mindenképpen negatív folyamat, jelzés. Az amerikai kormány már régóta bírálta ezt a szervezetet, annak nem megfelelő eljárásai miatt. Az USA-nak ezt a lépését Izrael üdvözölte, de a politikus szerint a magyar kormány részéről nem érkezik majd ilyen, bár – tette hozzá, nem szeretné megelőlegezni a külügyi kormányzat lépéseit. Persze az is igaz, hogy Magyarország is többször jelezte már kifogásait az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa működése kapcsán.

Bajkai István üdvözölte a magyar Országgyűlés döntéseit az Alaptörvény módosítása, valamint a Stop Soros törvénycsomag kapcsán, különösen annak fényében, hogy a kormánypárti képviselőkön túl is voltak olyanok, akik úgy gondolták, az Alaptörvény módosítása az hasznos, ami az országot, az itt élők érdekeit képviseli. A tegnapi szavazás azt is megmutatta, hogy a Fidesz-KDNP még nagyobb erővel rendelkezik az ilyen nagyon fontos kérdésekben.

A menekültekkel, a migránsokkal kapcsolatban a polit5ikus elmondta, már régi kulcsmondata Magyarországnak, hogy nem a bajt kell Európába behozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahonnan elindulhat a baj. Az ország eddig is jelentős erőfeszítéseket tett ennek érdekében a térségben, Magyarország ezt az irányt akarja erősíteni a későbbiek folyamán is.

A Stop Soros törvénycsomag kapcsán a civil szervezet ellehetetlenülésére hívták fel sokan a nemzetközi figyelmet, ennek kapcsán Bajkai István elmondta, ilyen nem lesz, hiszen a civil szervezetek mindig is az értékei egy társadalomnak. A most elfogadott törvénycsomag kapcsán az történt, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak tartják a bevándorlás, az illegális bevándorlás létét. A kormány mindenkori feladata és kötelessége, hogy fellépjen a migránsáradattal szemben, ha pedig vannak olyan szervezetek, amelyek az illegális határátlépést segítik elő, azt meg kell akadályozni, hiszen – emelte ki a képviselő, ezek a tettek nem férhetnek össze a civil szervezetek működésével, de ez nem is a civilek sajátossága. Mindenkinek szem előtt kell tartania az ország biztonságát, ez a civil szervezetek számára is irányadó kell legyen. A döntéssel azt üzenik, hogy a civil szervezetek is tartsák be a jogszabályokat.

Az Alaptörvényben már szerepel a keresztény kultúra képviselete, amit minden kormányzati szervnek is szem előtt kell tartania. Ennek kapcsán Bajkai István megjegyezte, tudni kell, Európa a zsidó-keresztény kultúrában gyökerezik, minden fontos értéket ennek köszönhetünk. Szerencsére mára egyre többen vannak Európában is, akik a magyar álláspont mellett vannak. A politikus kiemelte, a keresztény kultúra védelme nem egyenlő a keresztény vallás védelmével, az a kereszténység, amiben Európában hiszünk – emelt ki a képviselő, az éppen a toleranciájáról nevezetes. A keresztény kultúra azokat az értékeket takarja, amit Európa az elmúlt kétezer évben felhalmozott. A keresztény kultúra befogadó, amelyik elismeri a más vallásokat, Európában úgy élünk jól, hívők és nem hívők, hogy a férfi és a nő egyenjogúságát elismerik, mindenki szabadon gyakorolhatja hitét, élheti meg meggyőződését., a kultúrában, a művészetben, a tudományban, a politikában, a demokráciában.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy a parlamenti ellenzék padsoraiban mozgás van, kilépések, átülések, Bajkai István elmondta, ez szinte megjósolható volt előre, úgy vélte, az ellenzéket a választás előtt csak a hatalomvágy tartotta össze, nem voltak közös érdekek, értékek, filozófia. Miután nem sikerült nekik a hatalom megszerzése, a szétesés folyamata beindult. A képviselő hozzátette, az eddigi parlamenti munka során is teljesen heterogén véleményeket fogalmazott meg az ellenzék, ezek után nem is érdemes elképzelni, hogy mi történt volna, ha ők nyerik meg a választást.

A képviselő nem tudott olyan ellenzéki politikusról beszámolni, aki megkereste már a kormánypártokat egy esetleges átüléssel kapcsolatban, olyan folyosói beszélgetések elhangzanak, ahol ellenzéki képviselők dicsérik a kormányt, a kormánypártokat.

A jövő évi költségvetés tervezetében a Magyar Tudományos Akadémia keveredett vitába a kormánnyal, hiszen a költségvetési támogatásuk egy részét nem közvetlenül kapnák meg. Ezzel kapcsolatban Bajkai István hangsúlyozta, semmilyen aggodalomra nincs oka sem az MTA vezetésének, sem pedig a kutatóknak, a tudományos kutatás szabadságát alkotmányosan ismeri el a kormány, ehhez a működési feltételeket is biztosítja. Jelentős források állnak az MTA rendelkezésére, a kutatás szabadságát senki nem akarja elvenni, felmerülhetnek kérdések a finanszírozás és egyes háttérintézmények körül, de ez sem veszélyezteti a kutatás szabadságát.