Szinte minden területen kell fejleszteni

Szinte minden területen kell fejleszteni

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár a közelmúlt biztonságpolitikai eseményeinek a hátterét világította meg.

A szakértő reagált arra a hírre, mely szerint a Sin-Bét, Izrael belbiztonsági szolgálata hétfő délután közölte: Gonén Szegev volt minisztert és Kneszet-képviselőt májusban, az országba érkezését követően őrizetbe vették, miután egy afrikai állam kiadta őt Izraelnek. Mint elmondta, a gyanú szerint az egykori politikust külföldön szervezték be, azonban az igen ritka, hogy egy volt minisztert szervezet volna be egy másik ország titkosszolgálata. Kis-Benedek József szerint az ilyen esetek után lezajlik egy kármentés, le kell ellenőrizni, hogy milyen anyagokhoz juthatott hozzá a volt politikus, miket adhatott ki.

Ugyancsak friss hír, hogy a V4-es országok és Izrael szorosabbra fűzik a kapcsolataikat a tudomány, a kutatás, az innováció területén. Ezzel kapcsolatban a szakértő kiemelte, Izrael már régóta közreműködik az Európai Unió különböző keretprogramjaiban, a zsidó állam a kutatás-fejlesztés területén a világ élvonalába tartozik, így ez a kapcsolat a V4-es országok számára gyümölcsöző lehet, főleg annak a tekintetében, hogy a mostani Orbán-kormányban saját tárcája van az innovációnak.

Kis-Benedek József beszélt a jelentősen megemelt honvédelmi költségvetésről, a Zrínyi 2026 Programról, amelyben komoly fejlesztések szerepelnek. Véleménye szerint nem lesz egyszerű dolog, hogy melyik területet válasszák elsőként, mert már annyira le van rongyolódva a Honvédség, hogy szinte nincs is olyan terület, ahol ne kellene valamit csinálni. Hozzátette, bár igaz, hogy a minisztérium vezetői arról beszélnek, hogy a személyi állomány, a képzés, oktatás megerősödik, de eddig minden átszervezés leépítéssel kezdődött. A szakértő szerint a legfontosabb, hogy legyen pénz, valamint annak az eldöntése, hogy milyen irányban kívánnak fejleszteni. Már azért is, mert ha eldöntik, kellenek helikopterek, szállító repülőgépek, akkor nem mindegy, hogy ezeket honnan szerzik be, ennek van egy politikai és egy gazdasági vetülete is. Mint megjegyezte, a NATO-t nem az érdekli elsősorban, hogy honnan szerzik, sokkal inkább az, hogy amit megígér a magyar kormány, az pontosan, időben legyen meg.

Arra a kérdésre, hogy kinek kellene megoldani az Európába áramlók megállítását, a szakértő elmondta, az biztos, hogy nem az Európai Bizottságnak, sokkal inkább a nemzeti kormányoknak. Az, hogy ez nem mindig sikerült, azzal is indokolható, nem biztos, hogy erre mindig van szándék, meg pénz, mert ebben az esetben ez megoldható, mint Magyarországon is.  Ugyanakkor a legfontosabb, hogy a menekülteket nem a határoknál, a tengeren kell megállítani, hanem meg kell akadályozni az elindulásukat.