Tóth Bertalan lett az MSZP új elnöke

Tóth Bertalan lett az MSZP új elnöke

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke beszélt pártja tisztújító kongresszusáról, a szocialisták új elnökéről, Tóth Bertalanról is.

Lendvai Ildikó szerint a mostani kongresszusi döntések előtt a közvélemény is azt várta el, hogy új emberek jöjjenek az MSZP élére, persze ezek nem lesznek csak egyik pillanatról a másikra. A párt most megválasztott új elnökérő, Tóth Bertalanról elmondta, az egykori frakcióvezető nyugodt, békés, kompromisszumkereső politikus, aki nem a harsányságáról, a vagabund beszólásairól volt híres. Lendvai Ildikó kijelentette, ő maga nagyon szívesen rehabilitálná erkölcsi értelemben is Molnár Gyulát, akinek a helyére most választották meg Tóth Bertalant, az Liberálisokkal megkötött megállapodás miatt, mert őt akkor teljesen a jó szándék vezette, hiszen Botka László távozása után minden kicsi és nagy szövetségesre szüksége volt a pártnak.

Tóth Bertalan kapcsán a volt pártelnök még azt is megjegyezte, nagyon szívós ember, ezt bebizonyította olyan ügyek kapcsán, mint amiket elvégzett a Magyar Nemzeti Bank, a Posta különböző adatainak a kiperlésekor.

Lendvai Ildikó elárulta, ő maga mindkét elnökjelölttel beszélgetett, ahogy biztosan a többi tapasztalt szocialista politikus is, ő maga például azt javasolta Tóth Bertalannak, hogy nagyon hasznos, ha mindenkit meghallgat, de ne próbáljon meg mindenkinek eleget tenni. Az elnöki funkció egy magányos feladat, bár van egy csapat mögötte, de a döntésekért ő vállalja a felelősséget.

Mint azt a volt pártelnök elmondta, Tóth Bertalan a mostani kongresszuson arról is beszélt, hogy a párt próbáljon meg a jövő évi önkormányzati választáson minél több helyen beállni olyan emberek mögé, akik helyben jól beágyazottak, akik akár civilek is lehetnek. Nagyon hasznos lenne – tekintve az önkormányzati választás sajátosságait -, ha a demokratikus ellenzék felsorakozna egy-egy közös jelölt mögött, ez valósul most meg éppen Józsefvárosban, az időközi polgármester választáson. Az együttműködések kapcsán a volt pártelnök elmondta, nagyon nem szívesen látná, ha egy szavazólapon együtt, egy helyen szerepeljen az MSZP és a Jobbik logoja, de az természetesen előfordulhat, hogy egy civil jelöltet a jobbikos szavazók is támogatnak.

A volt pártelnök még nem tudott nyilatkozni arról, hogy ki lesz majd a párt, a demokratikus ellenzék főpolgármester-jelöltje, azt azonban kijelentette, fontos lenne, ha találnának egy közös jelöltet.

Lendvai Ildikó szerint nem a Liberálisokat akarta megbántani Tóth Bertalan, amikor minőségi cseréről beszélt Bősz Anett távozása és Mellár Tamás érkezése kapcsán a Párbeszéd frakciójába, hiszen ez annyiban valóban minőségi csere, hogy egy konzervatív politikust sikerült megnyerni.

A volt pártelnök beszélt az párt új alelnökeinek egyikéről, Szanyi Tiborról is, akiről elmondta, ő az MSZP fenegyereke, a szó pozitív értelmében, akinek ez a kommunikációban nagyon bejött, de szerinte figyelnie kell a mondataira, hiszen már nem csak Szanyi Tiborként, hanem egy testület tagjaként, az MSZP alelnökeként kell beszélnie.