Költségvetés és az Európai Unió ügyei a Kormányinfón

Költségvetés és az Európai Unió ügyei a Kormányinfón

Gulyás Gergely miniszter és Kovács Zoltán a Kormányinfón beszéltek a kormány terveiről és elképzeléseiről. Szóba került Magyarország jövő évi és az EU következő ciklusra tervezett költségvetési tervezete is. A tájékoztatón a Heti Tv is feltette kérdéseit.

A Heti Tv megkérdezte, hogy az a kormányzati és Fidesz delegáció, amelyik Berlinben tárgyalt, milyen eredményeket ért el.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, régi és jó ismerősökkel találkoztak, a végeredményeket tekintve elmondható, hogy jó volt a párbeszéd a CDU-val, a CSU-val eddig is megvolt ez. Abban maradtak a nagyobbik német kormánypárttal, hogy innentől kezdve rendszeresítik a megbeszéléseket, amelyeken rögzítik a felek álláspontját, azokat is amelyekben egyetértés és azokat is amelyekben véleménykülönbség mutatkozik. A miniszter hozzátette, a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében létrejött találkozó hasznos volt, amihez az alapítvány nagyban hozzájárult.

Ennek a delegációnak volt tagja Balog Zoltán, az előző EMMI miniszter, aki utána Ausztriában vett részt az osztrák közszolgálati televízió egyik vitáján. A Heti Tv arra volt kíváncsi, hogy lesznek-e még ilyen típusú szereplései a kormányzati, kormánypárti politikusoknak.

Gulyás Gergely elmondta, amennyiben meghívást kapnak ilyenekre, akkor mindenképpen.

A keresztény kultúra kifejezésnek az Alaptörvénybe illesztése kapcsán a Heti Tv szerette volna megtudni a kormány álláspontját arról, hogy hol vannak a kifejezésből a zsidók, hiszen a zsidó-keresztény kultúrkörről lenne szó.

A miniszter válaszul elmondta, érteni véli a kérdés mögött meghúzódó iróniát, de komolyra fordítva a szót leszögezte: a keresztény kultúra pont azt jelenti, hogy senki ne érezze magát kirekesztve, aki nem keresztény.

A Heti Tv az európai politikával kapcsolatban megkérdezte, mennyire érezhető ma a politikusok véleményének megváltozása a migráció kapcsán, hiszen ma már a német kancellár is másként fogalmaz, mint annak előtte.

Gulyás Gergely szerint bizonyos mértékig ez érthető, hiszen az emberek vélemény e erősödik, ahol a politika nem tud átállni, nem képes hitelesen átállni, ott új kormányokat választanak. Ma már egyre több olyan kormány van, amelyik gyökeresen mást gondol a migrációról, mint elődeik, így az Európai Tanácsban is egyre erősebbek azok, akik az egykor sokat szidott magyar álláspont mellett vannak.

A Heti Tv a kormány véleményére volt kíváncsi az olaszországi helyzet kapcsán, annak a veszélynek a fényében, hogy az olaszok esetleg kilépnek az eurozónából.

Gulyás Gergely elmondta az eurozóna válsága többek között a kettős mérce miatt is kialakult, azaz voltak államok, mint Magyarország, amelyeket szinte mindenért meg kívántak, meg kívánnak büntetni, míg olyan nemzetek is voltak, amelyek a legnagyobb nyugalommal, szankciók nélkül vehették figyelmen kívül a Maastrichti Egyezményt, ami nem jó.

A Heti Tv megkérdezte, mi az igaz azokból a hírekből, melyek szerint a 2019-es Maccabi Európa Játékok helyszínéül szolgáló intézmények felépítése akadozik, és ha igen, akkor nem okoz-e ez aggodalmat.

Gulyás Gergely elismerte, valóban gondot okoz az építkezések jelenlegi helyzete és ezért is sürgeti a kormány azok befejezését, mégpedig időben.

Végezetül a Heti Tv arra is kíváncsi volt, hogy elmegy-e Orbán Viktor a labdarúgó világbajnokság döntőjére és ha igen, akkor ez alkalmat ad-e egy újabb találkozóra az orosz elnökkel.

A miniszter elmondta, a miniszterelnök 1998 óta vesz részt a világbajnokságok döntőjén, most is így lesz. Hivatalos Orbán-Putyin találkozóról nem tudni, de egy ilyen alkalom során nem lehet elkerülni egy rövidebb találkozást.

A Kormányinfón elhangzott még:

Varga Mihály benyújtotta a költségvetés-tervezetet szerdán, amiről most Gulyás Gergely azt mondta: a kormány szerint a tervezet reális helyzetértékelésből indul ki. A kormány szerint a növekedési kilátások nagyon jók.

A miniszter elismerte, rengeteg kritikájuk van Brüsszellel szemben, de leszögezte, hogy Magyarország jövőjét csakis az EU-ban képzelik el. Ezért vannak rendszeresen olyan kormányülések is, amelyeken kifejezetten uniós ügyekkel foglalkoznak. Szerdán is volt ilyen EU-s kormányülés, amin az unió költségvetés-tervezete volt a téma. Merthogy jelenleg a migráció mellett a hét éves uniós költségvetés az, ami foglalkoztatja a tagállamokat.

A magyar kormány álláspontját ismertetve Gulyás Gergely kijelentette: Ez a költségvetési tervezet Magyarország számára elfogadhatatlan. Ugyanakkor tárgyalnak a kölcsönös kompromisszumokról.

A miniszter szerint a tervezet azokat a tagállamokat büntetné, amelyek az elmúlt években rengeteget tettek azért, hogy betartsák a költségvetési fegyelmet. Azokat a tagállamokat pedig jutalmazná, amelyek az eddigi forrásokat rosszul kezelték és nem mutattak fejlődést. A kormány tisztában van azzal, hogy a Brexit miatt az EU költségvetése – bevételi oldalon- csökken, de ha így van, akkor a veszteségeket is korrekt módon kell elosztani, azaz minden tagállam azonos arányban osztja el egymás között a veszteségeket.

Ez a szegényektől vesz el és a gazdagoknak ad – mondta Gulyás a tervezetről. Példaként említette, hogy az eurózóna számára plusz forrásokat tartalmazna a költségvetés.  A kormány szerint az sem működhet, hogy az unió polgáraitól elvett pénzt migránsoknak adják. Gulyás szerint politikai döntés áll ennek a hátterében, szerinte az OLAF is szándékosan azokra a tagállamokra szállt rá, amelyek nem akarnak csatlakozni a közös uniós ügyészséghez. (Az uniós költségvetés tervezetéről és annak hátteréről itt írtunk bővebben.)

Gulyás beszélt a migrációról is. A kormány azt reméli, hogy a bolgárok javaslatát a kötelező kvótáról nem fogják az EU-ban elfogadni, a legtöbb tagállam ellenzi. Szerinte most sokkal több szövetségese van a magyar kormánynak ebben a kérdésben, mint hónapokkal vagy évekkel korábban.