Az egyetemi autonómia az európaiságnak az egyik alapelve

Az egyetemi autonómia az európaiságnak az egyik alapelve

Arató Gergely országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) oktatáspolitikusa a CEU ügyről beszélt, arról, hogy mit jelentene Magyarországnak, ha az egyetem elköltözne.

 

A CEU kapcsán a politikus elmondta, most eddig csak annyit lehet tudni, hogy született egy törvény, amiről mindenki láthatja, ez csak azért jött létre, hogy ki lehessen tolni az egyetemmel, ezt megerősítette a Velencei Bizottság is, valamint az Európai Bizottság is, amelyik az Európai Bírósághoz is fordult.  Arra a kérdésre, hogy mit tehet az egyetem, Arató Gergely azt felelte, hogy semmit, mert a CEU mindent megtett már, amit meg kellett tennie, például nyitottak egy campust az Egyesült Államokban, amit a magyar kormány egy küldöttsége is megtekintett. A kormány a törvényben egy államközi egyezményhez kötötték az itt működő külföldi egyetemek működését, a CEU esetében meg is született ez a megállapodás tervezet, New York állam és Magyarország között kilencedik hónapja, ám a kormány az aláírással még vár. A legnagyobb gond az, ha nem születik meg ez a megállapodás, ami teljesen elő van készítve, akkor a CEU a következő tanévre már nem tud hallgatókat felvenni. Az egyetem persze felkészült arra, hogy szükség esetén Bécsbe költözik, de még várják a magyar kormány válaszát.

Arató Gergely szerint hatalmas veszteség éri az országot, a magyar felsőoktatást, ha a CEU teljesen Bécsbe költözik, hiszen tudni kell, több tudományterületen a világ 100 legjobb egyeteme között jegyzik őket. A CEU magyar oktatói és hallgatói is példának okáért elköltöznek az országból, jobb esetben ingáznak Bécsbe. Azt is megjegyezte a képviselő, hogy a CEU ügy kirobbanásakor szinte a teljes magyar felsőoktatási ágazat kiállt az egyetem mellett, hiszen az ittlétük rengeteg tudományos együttműködést hozott már eddig is a társegyetemekkel, kutatóintézetekkel. Arról nem beszélve – tette hozzá Arató Gergely, hogy az egyetemi autonómia az európaiságnak az egyik alapelve, annak az európaiságnak, amit szavakban véd a magyar kormány is. Ennek az autonómiának a megsértése súlyos következményekkel jár az ország megítélésében is.

Az ellenzéki pártok, így a DK is csak azt tudja tenni, hogy felhívja a figyelmet arra, amikor a kormány szórakozik a CEU-val, akkor nem csak száz és száz ember sorsával szórakozik, hanem komoly károkat okoz az országnak.

Bár a kormány rendrakásról beszélt a felsőoktatásban, de világossá kell tenni, a CEU minden magyar jogszabálynak megfelelt, átment az akkreditáción, szabályosan működött a magyar felsőoktatási jogszabályok alapján. Igaz, voltak olyan egyetemek, amelyek miatt rendet lehetett tenni, de őket a korábbi jogszabályok alapján is ki lehetett volna szűrni – fűzte hozzá a politikus, azzal együtt, hogy éppen a CEU esete mutatja meg, a jelenlegi kormánynak semmi sem számít.

Az egyetemi autonómiára visszatérve, Arató Gergely szerint a magyar kormányt nemzetközi egyezmények kötik ennek a betartására, sőt az Alaptörvénybe3n is szerepel ez. A magyar kormány szerint azzal, hogy kipécéznek egy egyetemet, megnehezítik, ellehetetlenítik a működését, azzal nem sértik meg az egyetemi autonómiát, pedig rajtuk kívül minden szereplő másként látja, azaz az egyetemi autonómia megsértésének, legyen szó a hazai, a nemzetközi felsőoktatási intézményekről, tudósokról, kormányokról, nemzetközi szervezetekről.

Arató Gergely szerint a kormány azt gondolta, a hazai felsőoktatás szereplői majd szintén a CEU ellen foglalnak állást, pedig éppen ennek az ellenkezője történt, arról nem beszélve, a többi egyetem rájött, ők nem t5udnák megtartani azokat a hallgatókat, akik jelenleg a CEU-ra járnak, így a távozásukból semmilyen előnyük nem származna, sőt.

A CEU elköltözésének vannak történelmi előzményei Magyarországon – mondta el a politikus, hiszen a jelenleg magyarországi egyetemek egy részét a trianoni döntés után építették meg, építették újra. Összességében azt lehet elmondani, a CEU meg tudja oldani a költözést, ők jóval kevesebbet veszítenek ezen, mint Magyarország. Bár a magyar és az osztrák kormány között sok mindenben van egyetértés, de ez nem jelenti azt, hogy Bécsben bármilyen atrocitás érné a CEU-t, sőt kitörő örömmel fogadnák ott a teljes egyetemet. Ott nem lehet politikai kérdéssé tenni, hogy egy világszínvonalú egyetem működjön náluk.