A Hamasz fenyegetőzik

A Gázai övezetet irányító terrorszervezet egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tűzveszélyes eszközöket Gáza különböző pontjairól fogják útnak indítani a tüntetések alatt.

A Hamasz azzal fenyegetőzik , hogy 5000 lángoló sárkányt és léggömböt küld át Izraelbe , a hetente megrendezésre kerülő „Visszatérés Menete” erőszakos tüntetéseken.

A Gázai övezetet irányító terrorszervezet egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tűzveszélyes eszközöket Gáza különböző pontjairól fogják útnak indítani a tüntetések alatt.

A Hamász „sárkány egysége” azt nyilatkozta, ha Jeruzsálem „nem használja ki a lehetőséget, amit kínálunk,” hogy véget érjen Gáza ostroma, az övezettel határos izraeli közösségeket „sárkányok ostrom alá vonjuk”. Állításuk szerint a sárkányok akár 40 km-es távolságra is eljuthatnak.

A megjegyzés feltehetően az Izrael és a Hamász között folyó közvetett tárgyalásokra utal, mely egy hosszú távú tűzszünetért cserébe megszüntetné a Gázai blokádot.

Március 30 óta több száz tüzveszélyes anyagokkal, eseténként robbanószerrel felszerelt sárkányt és hélium léggömböt reptettek át Gázából izraeli területre, napi szinten tüzeket okozva.

Az 5000 léggömb és sárkány egyidejű használata óriási kihívást jelentene a hadsereg számára, amely próbál megoldást találni a fenyegetés semlegesítésére. A drónokat leszámítva, amik földre kényszerítik a tűzveszélyes eszközöket, a hadsereg figyelmeztető lövésekkel próbálja elriasztani a sárkányok és léggömbök indítóit Gázában.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy figyelmeztető lövést le adott egy csoport gázaira, akik lángoló hélium ballont készültek átreptetni Izraelbe.

Ez volt a második alkalom, kevesebb mint 24 óra alatt, hogy Izrael tüzet nyitott tüzveszélyes légieszközt indító gázaiakra. Sérülésről egyik esetben sem érkezett jelentés.

A Hamászhoz köthető Sehab hírügynökség szerint az izraeli figyelmeztető lövedéket egy drónnal lőtték ki a léggömb indítói ellen, Bureij-től keletre, a biztonsági kerítés közelében.

ل

Röviddel később, a Gázai övezetből indított léggömb a szderoti Szapir Főiskola kampuszának területén landolt egy kerítésen. A hatóságok ideiglenesen lezárták a területet.

Egy rendőrségi tűzszerész megállapította, hogy a léggömbhöz egy egyszerű, égő anyagot tartalmazó zacskót csatoltak, és nem robbanóeszközt eszköz, mondta egy helyi kormányzati tisztviselő. A vizsgálat után a kerítés környékét újra megnyitották.

A helyi hatóságok szerint a Gázából átreptetett tűzveszélyes eszközök több mint 200 tüzet okoztak.

Egy magas rangú tisztviselő múlt héten azt nyilatkozta, katonák és önkéntesek eddig több mint 500 lángoló sárkányt semlegesítettek dróntechnológiával az elmúlt 10 hét során.

Közel 4500 hektárnyi mezőgazdasági terület, erdő és legelő pusztult el, csak a mezőgazdasági károk több mint 5 millió sékelre (383 millió Ft) rúgnak.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök elrendelte, hogy a gázai határon élő izraeli mezőgazdasági termelők kompenzálását a Palesztin Hatóságnak fizetett pénzeszközökből vonják le.

Az Izrael elpusztítására törekvő Hamász 2007-ben szerezte meg a Gázai övezet felett az uralmat. Azóta három háborút vívott Izraellel, több ezer rakétát lőtt ki a zsidó állam területére és terroralagutakat ásott.

Egyiptom és Izrael blokádot vezetett be a Hamász hatalomra kerülése után, amely tönkre tette a helyi gazdaságot. Az elmúlt években Egyiptom is lecsapott az egykor virágzó alagút kereskedelemre a határ mentén. Izrael pedig tavaly megkezdte a határ mentén fekvő földalatti betonfal építését a terroralagutak ellen.

Izrael szerint az egy évtizeddel ezelőtt bevezetett blokád megakadályozza, hogy a Hamász fegyvert csempésszen Gázába, vagy alkatrészeket, amelyek a gyártásukhoz kellenek. Ezért a Gázának szánt árucikkeket először Izraelbe szállítják ellenőrzés céljából, majd a palesztin területre szállítják, miután a biztonsági kockázatot elhárították.