Ugyanazok a gyökereink

Ugyanazok a gyökereink

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt programjairól, a hazai zsidó életet feszítő problémákról, azok lehetséges megoldásáról, valamint a határontúli zsidó szervezetekről.

 

A Mazsihisz elnöke rövidesen Izraelbe megy az American Jewish Comitee konferenciájára, ahol előadást tart a közép-kelet-európai helyzetről, az amerikai zsidó közösségnek nagyon fontos tudni arról, hogy mi is történik ott, ahonnan az őseik elszármaztak. A konferencia után a Keren Kayemet szervezet elnökével tárgyal majd Heisler András, a későbbi együttműködésekről, ennek előzménye volt annak a kétszer 35 fának az elültetése Izraelben és Budapesten, amellyel a magyarországi és az izraeli magyarajkú zsidóság tisztelgett a modern Izrael születésének hetvenedik évfordulójáról. Ezeken túlmenően a Mazsihisz elnöke elmegy Cfátra, az ottani magyarajkú zsidó múzeumot is meglátogatni, amelynek vezetője nagyszabású tervekkel állt elő, amellyel kapcsolatban a két ország kormánya szorosan együttműködik.

A Mazsihiszen és a BZSH-n belüli konfliktusos helyzettel kapcsolatban Heisler András kiemelte, nem tartja jónak, ha a hitközségek vitája a széles nyilvánosság előtt zajlik, ezért tegnap összehívta a Mazsihisz és a BZSH vezetőit egy együttes ülésre. Itt beszéltek azokról a konfliktusokról, amelyek újabban felmerültek. A megbeszélés éles, de európai hangnemben zajlott, meg is állapodtak több dologban. Egyrészt arról, hogy ezt a fajta kommunikációt, ami az utóbbi időkben zajlott, le kell állítani. Mindezek mellett a Mazsihisz elnöke konkrét javaslatokat is letett a BZSH elöljárói elé az együttműködés konkrét elemeiről. Heisler András három pontból álló javaslatcsomagját a fővárosi vezetés legközelebbi elöljárósági ülésén tárgyalja meg.

A három javaslat egyike az volt, hogy a nagyobb látogatottságnak örvendő mazsihisz.hu oldalra teljesen önállóan legyen integrálva a BZSH oldala is. A másik javaslata az elnöknek egy olyan együttműködés a különböző szakmai területekre, ahol mind a Mazsihisz, mind a BZSH, mind a hivatal delegálhat szakembereket, valamint igénybe vennék a civil szervezetek szakértelmét is. Erre lehet jó példa a Mazsihisz szociális rendszerének az átalakítása, ahol több külsős és belsős szakember bevonásával sikerült felfejleszteni a hitközségnek ezt a fontos ágazatát.

A mostani debreceni konferencia kapcsán is komoly szerepet kaptak a határontúli magyar zsidó közösségek, amelyeket a Mazsihisz, jelentős kormánytámogatással a Határtalan kultúra programjával is igyekszik elérni. Nagyon fontosak azok a közösségek, amelyek a történelem következtében kerültek a határ másik oldalára, de ezek a zsidó közösségek a mai napig is magyarul beszélnek, ugyanazok a könyveik vannak, mint bármelyik hazai zsinagógában, hazai lakásban, ugyanaz a kultúránk, ugyanazok a gyökereink, ugyanúgy imádkoznak, mint mi – mondta el végül Heisler András.