Izraelről Debrecenben

Izraelről Debrecenben

Hororvitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke beszélt a Határontúli Zsidó Szervezetek konferenciájáról.

 

Tizenkilencedik alkalommal került megrendezésre a Határontúli Zsidó Szervezetek Konferenciája Debrecenben, idén Izrael Állam megalakulásának hetvenedik évfordulójára emlékeznek meg. Horovitz Tamás elmondta, fontos céljuk, hogy megmutassák Izrael Államot, annak kapcsolatát a hazai zsidósággal, Magyarországgal és természetesen Debrecennel. A helyi hitközség elnöke elmondta, ezen a konferencián is megjelentek a társegyházak képviselői, ez a több éve tartó, valóban példa nélküli együttműködés eredménye. Rendszeresen eljárnak egymás rendezvényeire, örülnek a másik sikerének, sőt azt magukénak is érzik. Itt három püspökség is van, valamint a vidék legnagyobb zsidó hitközsége is.

A mostani konferenciára – a hagyományok szerint – a határontúli magyarajkú zsidó közösségeket hívják meg, ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy megbeszélhessék egymással ügyes-bajos dolgaikat, tervezzenek közös projekteket a jövőre is.

Horovitz Tamás a helyi zsidó közösség történelméről elmondta, a Holokauszt előtt két közösség volt Debrecenben, egy ortodox és egy status quo ante, a mostani közösség pedig mindkét régi zsinagógát használja. A közösség állami támogatással épített egy zarándokszállást is, ami azért is fontos, mert a Debrecen-Tel-Aviv repülőjárat beindulásával nagyon sokan jönnek a városba.

Horovitz Tamás nemrégiben járt a város polgármesterével Tel-Avivban, ahol az ottani Magyar Napok díszvendége volt Debrecen, de közösen kötötték meg a testvérvárosi szerződést Rison Lecijon városával is. Már most nagyon sok közös programot szervez a két település, ami a remények szerint a jövőben is így lesz.