Az üzleti “házasságközvetítéstől” a szóvivői szerepig

Június 7-én tartotta New Yorkban az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara a 2018-évi – tisztújító  közgyűlését. Tudósítónk jelenti.

Az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara New York (AmHunCham NY) a legrégebbi Amerikában működő magyar szervezetek közé tartozik, hiszen eredetileg a szervezetet 1909-ben alapították, azonban mégis az egyik legújabb amerikai magyar szervezet. A kamara hosszú éveken keresztül szinte a tetszhalott állapotában volt, amikor 2016 februárjában 35 magyar üzletember, Dr. Kumin Ferenc Nagykövet, New Yorki Magyar Főkonzul inspirációjára összeült a konzulátuson megbeszélni, hogy hogyan lehetne életet lehelni a nem működő kamarába.  A beszélgetésen a jelenlévők megállapodtak abban, hogy újra alakítják a New York-i magyar kamarát. Az eseményt tettek követték és 2016 Áprilisában megérkezett az illetékes amerikai hatóságtól az engedély és május 3-án már meg is tartotta az újonnan alakított Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara New York, az AmHunCham NY Inc. alakuló közgyűlését.

Azóta “két, sok munkával töltött esztendő telt el” mondotta Barát Tamás a szervezet elnöke beszámolójában a június 7-i tisztújító közgyűlésen.

Az üzleti “házasságközvetítéstől” a szóvivői szerepig

Tudósítónk kérdésére Barát Tamás elmondta, hogy “az AmHunCham NY három fő feladatának tett eleget az elmúlt két esztendőben.

Az első és legfontosabb feladat az “üzleti házasságközvetítés” volt. Ennek keretében az AmHunCham NY-hoz forduló amerikai vagy magyar üzletemberek számára megpróbáltunk megfelelő üzleti partnereket találni a két országban. Sok esetben sikerrel is jártunk. Például a 2017-es évben 20 komoly megkeresés érkezett hozzánk. Minden esetben kerestünk és többségében találtunk is megfelelő üzleti partnert a hozzánk forduló érdeklődők számára.

A második nagy feladatunk az információcsere biztosítása volt. Az amerikai és a magyar piacról szóló, az üzleti élethez, az üzletek lebonyolításához szükséges információkkal láttuk el a két ország üzletembereit. Ezt több módszerrel is megtettük. Egyrészt a kétnyelvű honlapunkon, illetve az erre a célra indított hírleveleinken keresztül, valamint rendezvényeink alkalmával, a személyes kommunikáció segítségével juttattuk el az információkat az érdeklődő üzletemberekhez.

S a harmadik feladatunk a “szóvivői szerep” betöltése volt. A magyar cégeknek, vállalkozóknak többnyire nincsen annyi pénzük, hogy részt vegyenek amerikai rendezvényeken. Mi viszont azzal, hogy helyben vagyunk az amerikai piacon, meg tudjuk tenni azt, hogy ismertető előadásokat tartsunk amerikai rendezvényeken. Az egyik ilyen legfontosabb esemény a New Yorkban évente megrendezésre kerülő SBA Nemzetközi B2B Forum. Ezt az eseményt az 1953-ban létesített amerikai kormányügynökség, az SBA, a Small Business Administration szervezi. Az elmúlt három fórumon előadásokon ismertettük az amerikai és más országokból érkezett üzletemberekkel, hogy miért érdemes Magyarországot, a magyar üzletembereket választani üzleti partnerként.

Tisztújítás

Tekintettel arra, hogy lejárt az AmHunCham NY vezetőinek két éves megbízatása, ezért a közgyűlésen megválasztották a szervezetet irányító Igazgató Tanácsot és más tisztségviselőket a következő két esztendőre.

Az AmHunCham NY elnöke ismét Barát Tamás, egy New York-i Menedzsment Tanácsadó cég Kommunikációs Igazgatója lett. A két alelnök ismét Dr. Stelczner Edit, egy New York-i Ügyvédi Iroda tulajdonos igazgatója, illetve Czakó Judit A New Yorki Magyar Főkonzulátus gazdasági attaschéja lett. A szervezet Kincstárnokának a Közgyűlés Révész Andrást, egy amerikai utazási iroda egyik vezetőjét, az AmHunCham NY titkárának Szigeti Juditot, a KBC Bank New York-i fiókjának munkatársát választották.

Az AmHunCham NY új Igazgató Tanácsa. Szigeti Judit titkár, Czakó Judit Alelnök, Barát Tamás elnök, Révész András Kincstárnok, Dr. Stelczner Edit Alelnök.

A jövő

A Közgyűlésen nemcsak az elmúlt esztendőkről, de az elkövetkező feladatokról is sok szó esett. Így a Közgyűlés eldöntötte, hogy az AmHunCham NY keretén belül megalakul a Fiatal Vállalkozók Tagozata. Tekintettel arra, hogy több fiatal vállalkozó tagja van az AmHunCham NY-nak, illetve számos fiatal vállalkozás keresi meg a kamarát, ezért fontos, hogy ezekkel a vállalkozásokkal kiemelten foglalkozzanak. A tagozat vezetője Békési Brigitta egy budapesti fiatal vállalkozás tulajdonosa lett.

A közgyűlés jóváhagyta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával meglévő kapcsolat továbbfejlesztésére irányuló tervet. Az AmHunCham NY látja el az amerikai – magyar vegyes kamara feladatát. Az ezzel kapcsolatos feladatok megkívánják, hogy szorosabb együttműködés legyen az AmHunCham NY és az MKIK között.

Ugyancsak a jövőről, a két ország közötti együttműködés lehetőségeiről beszélt a közgyűlés egyik meghívott vendége, Dr. David Weiss, a NJCU professzora. Az AmHunCham NY közgyűlése jóváhagyta azt tervet, hogy októberben Budapesten ismét megrendezi a szokásos éves üzletember találkozóját, ezúttal a NJCU-val közösen.

A Közgyűlés végén a jelenlévők áttekintették azokat a folyamatban lévő üzleti ügyeket, amelyekkel az AmHunCham NY tagjai keresték meg a szervezetet, hogy segítsék magyar termékek amerikai piacra jutását. Igy szó került több befektetési lehetőségről, valamint a Hollóházi porcelánok, illetve egy magyar fejlesztésű epe gyógyszer és egy bútor érdekesség – koloniál lépcsők, korlátok, bútorok – amerikai piaci elhelyezéséről, illetve egy magyar, a kifejezetten a hölgyek számára kifejlesztett testalakító torna, a Beautyrobic és a hozzákapcsolódó termékek franchise rendszerének amerikai meghonosításáról, valamint egy számítógépes beszédfelismerő rendszer továbbfejlesztésének és az amerikai piacon történő elhelyezésének lehetőségéről.

Csoportkép, az AmHunCham NY néhány tagja a közgyűlés után.

WBPI (Barát Éva)