Magyar menóra

Magyar menóra

Szunyogh Szabolcs, író, újságíró legújabb könyve, a Magyar menóra kapcsán beszélt a zsidó emlékhelyekről, a magyarországi zsidóság teljesítményéről.

 

A szerző Magyar menóra című az Ünnepi könyvhétre megjelenő könyvéről elmondta, a magyarországi fontosabb zsidó emlékhelyeket mutatja be, a saját megítélése szerint ez egy útikönyv, ami azt hivatott bemutatni, hogy milyen hatalmas teljesítménye volt a XIX-XX. században, a kötet persze ennek csak a töredékét tudja megmutatni.

Szunyogh Szabolcs szerint ez a mostani munkája annyiban különbözik a többi hasonló témájú, szintén remek kötetektől, hogy azok általában a zsinagógákra fókuszálnak, míg a Magyar menóra például Szeged kapcsán a Pick szalámigyár történetét is bemutatja, Budapesten megmutatja, hol volt az a ház, ahol Szomory Dezső éhen halt. Nagyon sok olyan hely, nagyon sok olyan intézmény van, amiről még itthon sem tudják a zsidó kötődését, ezen szeretne változtatni a szerző, meggyőződése szerint ez még a hazai zsidó közösség öntudatát is megerősítheti. Szunyogh Szabolcs azt is szeretné, hogy ha valaki eljön az ország egyik végéből Budapestre, akkor ne csak a hagyományos helyekre jusson el, hanem nézze meg a fővárosi zsidó emlékhelyeket is, de ugyanez áll arra az esetre is, ha valaki mondjuk Sopronba vagy éppen Mádra megy el látogatóba. Ott is vannak olyan emlékhelyek, amiket érdemes felkeresni. A szerző mindezek bemutatása mellett még további olvasnivalókat is ajánl könyvében, hogy ezzel is szélesítse az emberek tudását. Például külön szerepel a kötetben az üvegművész Róth Miksa, aki – többek között – a Bazilika, a Parlament ablakait is csinálta.

Szunyogh Szabolcs elmondta, nem törekedhetett a teljességre, azok a települések szerepelnek a könyvben, ahol több hazai turista is megfordul, mint például Pécs, Kőszeg, Szombathely, Vác. Mint elmondta, ha sikerülne támogatást szereznie, akkor ugyanezt a munkát a határontúli zsidó emlékek bemutatásával folytatná, hiszen rengeteg nem sokak által ismert információ van Munkácsról, Beregszászról, Szabadkáról és még lehetne sorolni a településeket.

A Magyar menóra az Ünnepi könyvhétre jelenik meg, a szerző vasárnap dedikálja a könyvet délután háromtól a Vörösmarty téren.

Szunyogh Szabolcs a Köznevelés című lapnak volt évtizedeken át a főszerkesztője, most egy rádióműsort vezet, újságírói munkája mellett tudományos ismeretterjesztő könyveket írt. Véleménye szerint nagyon fontos ez a terület, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat tevékenységére is szükség lenne, ki lehetne használni, hogy a fiatalok az információkat nem a formális oktatásból akarják megszerezni, ő maga is tartott nem hagyományos előadásokat a Bálint Házban és a Zsidó  Történeti Tárban, a Csányi utcába, ezekre meglepő módon nagyon fiatal ment el.