Pócspetri nem fogadta el azt, hogy száműznie kell életéből Istent

Gulyás Gergely az 1948-as év legnagyobb politikai pereként ismert Pócspetri-ügy 70. évfordulója alkalmából

A SZABADSÁG SZÁMUNKRA ADOTTSÁG

 

Ma olyan országban élünk, ahol a szabadság számunkra adottság, amelyet a diktatúrák elleni küzdelmükben hősi halált haltaktól kaptunk örökül – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben szombaton.

Gulyás Gergely az 1948-as év legnagyobb politikai pereként ismert Pócspetri-ügy 70. évfordulója alkalmából a községben rendezett ünnepségen hangsúlyozta, az áldozatok emlékét meg kell őrizni, mert „ha így teszünk, akkor lesz erőnk ahhoz, hogy hitünket és nemzeti örökségünket is megőrizzük”.

„AZ ÁLDOZATOK EMLÉKÉT MEG KELL ŐRIZNI, MERT HA ÍGY TESZÜNK, AKKOR LESZ ERŐNK AHHOZ, HOGY HITÜNKET ÉS NEMZETI ÖRÖKSÉGÜNKET IS MEGŐRIZZÜK.”

A községháza előtt megtartott rendezvényen a miniszter elmondta, a Pócspetri-ügy története a magyar történelem fontos csomópontja, „egy olyan csepp, amely megmutatja az egész tengert”, vagyis azt a tragédiát, amelyet a „létező szocializmus” hozott a magyarokra. A miniszter arról beszélt, a község igazát mégsem a klerikális diktatúra, a megvádolt pócspetriek elleni uszítók, a koncepciót kitaláló ideológusok, az ezt megrendelő pártvezér, vagy az ügyet közvéleményben eladni megkísérlők írták meg, hanem a rendszerváltás hozta el, amelynek köszönhetően mindenki megismerhette az ügyet.

„Tudjuk, ki és mit tett, tudjuk, ki, mikor és miért hazudott, minek mi lett a következménye. Amit a létező szocializmus tett, bűnben és vérben fogant és gyalázatban ért véget” – emlékeztetett Gulyás Gergely.

Fotó: Balázs Attila (MTI)

Hozzátette, Pócspetri nem fogadta el azt, hogy száműznie kell életéből Istent, ezért viszont nagy árat fizetett. A kormánypárti politikus fontosnak nevezte azt, hogy a túlélők gyermekei és unokái ne feledjék el az áldozatok emlékét, akik a diktatúra idején is megőrizték a hitet, összetartozásuk szellemét és igyekeztek Isten közelségében írni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségen felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök a jubileum alkalmából a pócspetrieknek írt levelét.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az eseményen bejelentette, a most hivatalba lépett negyedik Orbán-kormány – első intézkedéseinek egyikeként – történelmi emlékhellyé nyilvánította a helyi községházát, ahonnan a hét évtizeddel ezelőtti események elindultak.

Tamás György Pócspetri független polgármestere emlékeztetett, a községben 1992 óta minden évben megemlékeznek a hetven évvel ezelőtt történtekről, a koncepciós perben kivégzett Királyfalvi (Kremper) Miklós községi segédjegyzőről, az életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt, majd nyolc és fél év múlva szabaduló Asztalos János plébánosról, illetve a súlyos büntetésekkel sújtott és bántalmazott pócspetriekről is.

A beszédek után felavatták a történelmi emlékhelyet, és leleplezték a községháza falán elhelyezett, Királyfalvi Miklós és sérelmet szenvedett társai tiszteletére emelt emléktáblát. A nap további részében koszorúzásokkal és további ünnepségekkel emlékeztek a hét évtizeddel ezelőtt történtekre.

A Máriapócs melletti község lakosai 1948. június 3-án este a plébános felhívására az esti litánia után a helyi iskola védelmében a községháza elé vonultak, ahol a képviselő-testület az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, ezt két rendőr próbálta megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, majd Takács Gábor őrvezető csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült, és a golyó halálra sebezte a rendőrt. A községet megszállta az ÁVO, kijárási tilalmat rendeltek el, a kihallgatásokon szinte minden helybélit bántalmaztak, hárman közülük később belehaltak a verésbe. A hatalom további tizennyolc embert ítélt változatos vádakkal szabadságvesztésre, de lényegében az egész falut meghurcolta. A történtek miatt Pócspetrin a rendszerváltásig rajta maradt a „rendőrgyilkos” bélyeg.