Olyan pártokra van szükség, amelyek képesek kiállni az ország érdekei mellett

Olyan pártokra van szükség, amelyek képesek kiállni az ország érdekei mellett

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkár a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormány által a Parlamentnek benyújtott törvényekről, az európai helyzetről, de szóba került az ellenzék helyzete is.

A politikus a Stop Soros törvény kapcsán aggódóknak azt tudja javasolni, hogy olvassák el annak szövegét, amiben világosan látszik, az illegális tevékenység visszaszorítása érdekében terjesztette be a kormány. Dömötör Csaba szerint ez azt jelenti, hogy a törvénynek az a célja, hogy aktivisták, aktivistacsoportok gyakorlatilag az embercsempészethez hasonlítható tevékenységet végezzenek, szervezzék, segítsék az illegális bevándorlást.

Tudni kell – tette hozzá az államtitkár, egy embercsempész pénzért teszi azt, amit tesz, előfordulhat az is, de az is, hogy mások mindezt pénzügyi ellentételezés nélkül teszik, meggyőződésből, netán más okból. Mindezzel azonban törvénytelen cselekedeteket segítenek elő. Dömötör Csaba hangsúlyozta, ez nem érint jogsegély-szolgáltatást, érint viszont olyan embereket, akik szándékosan arra biztatnak bevándorlókat, hogy játszák ki a meglévő kiskapukat az uniós szabályozásban. Ezeket – fűzte hozzá a politikus, nem csak Magyarország teszi szóvá, hanem egyre több ország, látszik, a dublini rendszer sok sebből vérzik. Ezt meg kell változtatni, de abban nincsen egyetértés, hogy milyen irányban kellene ezt megtenni. Magyarországnak vannak erre ötletei, olyan reformokat kívánna bevezetni, mint a határvédelem megerősítése.  Dömötör Csaba szerint ezzel szemben Brüsszelben az elosztási mechanizmust erősítik, de az is látszik, a különböző európai választások következményeként olyan pártok kerülnek kormányra, amelyek nem akarják a kvótát, mellette már az sem mindegy, hogy mi lesz a jövő évi európai parlamenti választás végeredménye.

Bármi is legyen a választáson – mondta el az államtitkár, addig meg kell erősíteni a védelmi rendszerünket, ennek egyik eszköze a Stop Soros törvénycsomag, a fizikai és a jogi határzár. A rendvédelmi szerveknek minden eszközt meg kell adni a határvédelemre, most és a jövőben is, a haderőreform keretében az a cél, hogy jó körülmények között védhessék meg a határt azok, akik ezt teszik. Erről szól a már meglévő rendvédelmi béremelési program is.

Az Alaptörvényt is meg kívánja változtatni a kormány, ezzel kapcsolatban Dömötör Csaba elmondta, a jövőben is megteheti bárki, hogy kifejtse kritikáját, szimpátiáját bármelyik politikai erő ellen, mellett, egy dolgot emel be a tervezett változtatás, a család és a magánélet védelmét, ami eddig nem jelent meg. Ez egy szempont, amit majd később az arra hivatott szervek, a rendőrség, a bíróság mérlegelnek majd. Az ellenkező híresztelésekkel szemben, ez a változtatás minden magyar állampolgárt véd, nem egy emberre, jelen esetben a miniszterelnökre lett ez szabva – mondta el Dömötör Csaba.

Az Európai Unió következő költségvetésével kapcsolatban a politikus szerint érdemes megnézni, hogy miért is lett kisebb a büdzsé, mégpedig a Brexit miatt, aminek okai is vannak. Az államtitkár szerint súlyos problémák lettek a szőnyeg alá seperve éveken át, mint a nemzetállamok és Brüsszel vitája a jogkörök körül. A nemzeti identitás és a bevándorlás helyzete is elvezetett a Brexit népszavazáshoz, aminek ma már van egy eredménye, a magyar kormány már többször is elmondta az álláspontját, mely szerint szeretnénk, ha Nagy-Britannia a közösség tagja maradjon, de a britek döntöttek, amit mi elfogadunk. Dömötör Csaba szerint, aki maga is sokáig dolgozott az Európai Unióban, Brüsszel ott hibázott a britek kapcsán, ahol most is, azaz azt hiszi, hogy a nemzetállami kereteket felül lehet írni, számukra a nemzeti identitás, a nemzeti kultúrák védelme már nem annyira fontos, mint korábban. Ebből fakad egy csomó érzéketlenség a bevándorlás és a nemzeti jogkörök védelme iránt. Ami a költségvetést illeti, valóban felmerül annak a kockázata, hogy az kisebb lesz, nem lehet úgy növelni, ahogyan azt sokan szeretnék, az sem mindegy, hogy az esetlegesen kisebb költségvetésben milyenek a súlyok. A politikus leszögezte, ahhoz ragaszkodunk, hogy a térség országaitól, így Magyarországtól se tudjanak elvenni támogatást, megállapodtunk a feltételekben, nem szeretnénk, ha másodosztályú tagországként kezelnének minket. A költségvetési tárgyalás hosszadalmas, nem szabad kapkodni, sem pedig előre szaladni, sokan vannak, akik megpróbálják a bevándorlási javaslatokat a költségvetéssel kapcsolatba hozni, Magyarország ragaszkodik álláspontjához, mely szerint ezeknek semmi köze sincs egymáshoz. A költségvetésről, annak jogi kereteiről már megállapodás született, de arról nem, hogy a nemzetállami jogköröket átadnánk Brüsszelnek – mondta el az államtitkár. Ez most a legsúlyosabb vita, ezt nevezi a magyar kormány lopakodó jogalkotásnak. Ezzel kapcsolatban Dömötör Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy már egy ideje megy az üzengetés, hogy a kvóták ügyében lehessen minősített többséggel is dönteni, ami nincs rendjén, hiszen ezek nemzetállami hatáskörök. Az Európai Néppárt véleményével kapcsolatban a politikus elmondta, nem titok, hogy a legnagyobb pártcsalád is megosztott ebben a kérdésben, nincs egységes álláspont a nemzetállamok-globalizáció vitában, ennek egyik gócpontja a bevándorlás kérdése.

A hazai helyzetet illetően a politikus kérdésre elmondta, Magyarországnak szüksége lenne olyan pártokra, amelyek képesek kiállni az ország érdekei mellett. Ám ha azt nézzük, hogy milyen belharcok vannak most az ellenzéki pártokban – tette hozzá Dömötör Csaba, akkor mi lett volna, ha lehetőséget kapnak a kormányzásra. A kormánypártoknak sem jó ez a helyzet, hiszen egy csomó olyan ügy van, amiben az ellenzék támogatására is szükség lenne. Milyen jó lenne, ha az Alaptörvény módosításait megszavaznák, félretéve az eddigi álláspontjaikat, ma már nincs kampány, ezek a pártok is tudnának az ország érdekeire összpontosítani – fűzte hozzá az államtitkár.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP-nél lesz tisztújítás, ennek kapcsán Dömötör Csaba elmondta, jó munkát kívánnak nekik, az eddigi tapasztalataik azt mutatták, ahányan voltak, annyi véleményt hangoztattak a szocialisták, legyen szó adóügyekről, családpolitikáról, ezen a helyzeten még tovább bonyolított Karácsony Gergely bejövetele. A bevándorlás kérdésében egységesen elutasítók voltak a kormánnyal szemben, aminek nagy ára volt – tette hozzá a politikus.

A Jobbik esetében egyrészt egy kommunikációs fogásnak tartotta Dömötör Csaba azt a véleményt, hogy a kormány az ellenzéki párt elképzeléseit valósítaná meg. A párt jövőjével kapcsolatban elmondta, a tagságnak kell döntenie arról, hogy a jelenlegi irányvonalat akarják-e vinni. Amennyiben a Jobbik vagy abból egy kivált csoport újra menetelne az utcán, akkor az államtitkár megerősítette, a kormány már bebizonyította, hogy igenis fellép a szélsőségek ellen, majd hozzátette, a baloldali kormányok alatt lehetett gárdistamenetelést szervezni, a polgári kormányok alatt nem.

Magyarország kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is biztonságot teremt itthon, azt is hangoztatva, a jelenlegi bevándorlási hullám többféle kockázattal járhat, ezek egyike az antiszemitizmus növekedése. Magyarország egy biztonságos ország, a biztonság Európában meg egyre inkább felértékelődik. A zsidó közösség jóval nagyobb biztonságban van Magyarországon, mint Franciaországban. A biztonság ugyanakkor pénzbe kerül, a magyar költségvetési tervezetben minden lehetőség megvan arra, hogy a tavalyihoz hasonlítva több forrás álljon rendelkezésre minden területen, legyen szó oktatásról, az egészségügyről és a rendvédelemről is.

A most benyújtásra kerülő Alaptörvény módosítás megteremti majd – amennyiben az országgyűlés elfogadja azt – a legfelsőbb közigazgatási bíróságok létrehozását, ezek egykor részei voltak a rendszernek 1949-ig. Ugyanígy rendelkezik a módosítás arról, hogy hazánkba idegen népességet nem lehet betelepíteni.

A nem túl fényes demográfiai helyzet, a kormány támogató lépései kapcsán az államtitkár elmondta, két ember döntése, hogy alapít-e családot, vállal-e gyermeket, ám azzal tisztában kell lenniük, ha így döntenek, akkor őket a kormány egyre több eszközzel segíti. Családi adókedvezményekkel, otthonteremtési programmal, de a tervek szerint további intézkedések is várhatóak.