Mégis lesz csúcstalálkozó Észak-Korea és az USA között?

Mégis lesz csúcstalálkozó Észak-Korea és az USA között?

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő, volt nagykövet az észak-koreai, valamint a törökországi helyzetet elemezte.

 

 

 

 

Gyarmati István szerint, annak ellenére, hogy Trump elnök bejelentette, mégsem találkozik Kim Dzson Un-nal, mégis ötven százalék esélye van annak, hogy a történelmi csúcs létrejöjjön, sokat nyomhat a latban Kína, valamint az, hogy milyen tanácsokat adnak Észak-Koreának. Kína számára fontos az, hogy az amerikaiak ne nyomuljanak közvetlen módon a kínai-észak-koreai határig, meg az, hogy mindez ne kerüljön nekik túl sok pénzükbe, illetve amibe kerül, az legyen befektetés, ami meg is térül egy idő után. A szakértő szerint az látszik, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessé tételét a kínaiak támogatják, a remények szerint az amerikaiak is.

A találkozót azért mondta le Trump, mert az észak-koreaiak nehezményezték a tervezett hadgyakorlatot, amit déli szomszédjuk az amerikaiakkal folytatott volna le, ám mindkettőt, a hadgyakorlatot és a találkozót is lemondták, Gyarmati István szerint mindkettőt lemondani az hiba volt.

A volt nagykövet szerint amennyiben létrejön a Trump-Un találkozó, az mindenképpen pozitív hatással lesz a világra, ami ráadásul üzenetként szolgálhat Iránnak is, ami azért jóval komolyabb probléma az USA számára, a szakértő szerint mindenkinek érdeke, hogy létrejöjjön a találkozó és eredményesen is záruljon.

Az európai eseményekkel, elsősorban az olasz kormányválsággal kapcsolatban Gyarmati István elmondta, miután a köztársasági elnök nem járult hozzá a kormányalakításhoz Rómában, valószínűleg új választásokat kell kiírni ősszel, addig ügyvezető kormány irányít majd. Brüsszel azért igyekszik figyelemmel kísérni az olasz helyzetet, de most sokkal nagyobb figyelem hárul Törökországra, amelyik választásra készül, az elnök most éppen azt mondja, hogy a fizetőeszközüket, a lírát a Nyugat készül tönkretenni. Gyarmati István szerint a líra romlásához leginkább Erdogan járult hozzá, amikor nem engedte a helyi nemzeti banknak a kamatemelést, a legújabb ötlete, hogy felhívja a törököket, hogy az otthon tartott dollárjukat, eurójukat váltsák be lírára is azt jelenti, bajban van az ország.

Vannak vélemények, mely szerint Törökország hasonlóan van, mint a rendszerváltáskori Magyarország, amikor is az emberek túl sokat vártak, de keveset kaptak.   Ezzel kapcsolatban Gyarmati István leszögezte, van különbség, például abban, hogy Magyarországon mindenki akarta a rendszerváltást, míg a törököknél fele-fele arányban vannak, akik akarják az állítólagos rendszerváltást akarók és az ellenzők. Már ezért sem biztos a választás kimenetele, nem beszélve a gazdasági válságról, ami szintén nem kedvező a kormányzat számára.