Sikeres év előtt a magyar mezőgazdaság

Sikeres év előtt a magyar mezőgazdaság

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a magyar mezőgazdaságról, annak helyzetéről is beszélt.

 

A képviselő elmondta, idén a magyar mezőgazdaság egy elfogadható termésre számíthat, hozzátette, hogy jelentős fejlődés következett be az elmúlt években, 2010-ben 5.8 milliárd euró volt az ágazat exportja, a tavalyi év végén ez a szám 9 milliárdra ment fel. Mára az agrárkibocsátás negyven százalékkal nőtt a nyolc évvel ezelőtti állapothoz képest, a termelési színvonal még középszinten van, ezért nem lehetünk elégedettek, van még mit javítani, tette hozzá a képviselő.

Az Európai Unió új támogatási rendszert vezet be 2020-tól, hogy ebből mennyire jöhet ki győztesen a magyar mezőgazdaság, Jakab István nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, már azért sem, mert május végén hirdeti meg az EU az új támogatási rendszerre vonatkozó javaslatát. Ez egy javaslat azért és kérdés az is, hogy ezt a javaslatot a mostani Európai Parlament, a mostani Európai Bizottság fogadja majd el, netán az uniós választások utáni új testületek. A politikus szerint nagyon meg kell fontolni, hogy Magyarország milyen álláspontot alakítson ki, az eddigiek alapján azért egy dolgot már tudunk, az EU büdzséje a Brexit miatt hét százalékkal csökken, ez öt százalékban érinti a mezőgazdaságot. Több óriási vita van jelenleg a prioritásokról, például arról, hogy mire fordítsuk a büdzsé egy részt, a migránsok ellátására vagy a fejlesztésekre. Magyarország ez utóbbit támogatja, Jakab István szerint ezt kéne tennie mindenkinek a közösségben. Nekünk az a fontos, hogy biztonság legyen, nyugalom, kiszámíthatóság, a gazdaságban pedig stabilitás – tette hozzá a képviselő, aki megerősítette a kormánypártok véleményét, mely szerint a problémát nem kellene Európába importálni, a közösségnek helyt kell állnia a nemzetközi gazdasági versenyben, miközben veszít Európa az erejéből. Továbbra is az a cél, hogy a támogatást oda kell vinni, ahol a probléma van, ez mindenki számár a leghasznosabb. Jakab István szerint például az a tudást, amivel a magyar mezőgazdaság is rendelkezik, át tudnák adni a harmadik világnak, az sokat segítene. Mindezek mellett a világgal kellene együttműködni, hogy ezeken a területeken is egyre inkább béke legyen. Ebben a projektben és sok másban is érdemes együttműködni Jakab István szerint – többek között – az izraeli mezőgazdasággal, amelyik számos területen világelső, mint a tejtermelés vagy éppen a vízgazdálkodás. A szakember szerint elsősorban a szervezettség terén van mit tanulni az izraeli partnerektől.

A jövő évi költségvetés számairól még nem nyilatkozott a politikus, de azt elmondta, a prioritások meghatározásra kerültek, a hazai forrásokat növelni kívánja a kormány, a stratégiai ágazatok kiemelése mellett. Mindezt úgy, hogy közben a magyar állattenyésztés gondokkal küzd az állatbetegségek miatt. A mezőgazdaság területén Jakab István szerint egy újfajta együttműködés alakul majd ki a Brexit után az Egyesült Királyság és az EU között, ebben úgy néz ki, hogy nem áll rosszul Magyarország.

A GMO termékekkel szemben állást foglalt az ország Alaptörvénye, amiben Jakab István is közreműködött, nem lehet a természetbe olyan durva módon beavatkozni, ahogy azt egyes országok tették.

Jakab István az Országgyűlés alelnökeként elmondta, eddig sem bántott meg senkit a pulpitusról, viszont a Ház tisztelete alapján elvárja most is, hogy a nemzet érdekében alázattal dolgozzanak a képviselők. Azt továbbra is fontosnak tartja a politikus, hogy megismerjék a turisták a Parlamentet, hiszen ezzel a látogatással a magyar történelmet is megismerhetik a látogatók. Van mit megmutatnunk, van mire büszkének lennünk – tette hozzá a képviselő.