Osztrák vendégeket fogadott a Mazsihisz

Osztrák vendégeket fogadott a Mazsihisz

Wolfgang Sobotkát az Osztrák Nemzeti Tanács elnökét fogadta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

 

A vendéget a Dohány utcai zsinagógában Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Dr. Frölich Róbert főrabbi vezette körbe, aki elmesélte a zsinagóga történetét, betekintést adva a XIX. századi magyar zsidóság életébe, valamint abba a történelmi helyzetbe, ami az Osztrák-Magyar Monarchiában érte a zsidóságot.

A zsinagóga után megtekintették a temetőt, valamint az udvaron álló emlékparkot, az Emenuel fával. Itt a XX. századi szörnyűségekről beszélt a főrabbi, kiemelve azokat a keveseket is, akik menteni igyekezték az embereket az emberpróbáló időkben.

Ezek után Heisler András vezette körbe a Mazsihisz Síp utcai székházában, majd a díszteremben adtak a vendég tiszteletére egy kis fogadást.

Itt Wolfgang Sobotka elmondta, nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy megnézhették a Dohány utcai zsinagógát, a temetőt és az emlékparkot, valamint a Mazsihisz dísztermét. A zsinagóga és az itt megismert élet is kiváló példa lehet Ausztria számára, hogy ezt az életet és közösséget lehet támogatni. Hozzátette, idén lesz nyolcvan éve, hogy Ausztriában és Európában mérhetetlen fájdalom érte a zsidó testvéreinket és honfitársainkat, amiért felelősséget kell vállalni és mindent meg kell tenni az antiszemitizmus ellen, hogy a társadalom egésze is ellenállóbb legyen. Sajnos nagyon sok magyar zsidót öltek meg 1944-45-ben, mondható az is, egy véres nyom húzódik Budapesttől egészen a mauthauseni koncentrációs táborig. Ezzel szembe kell nézni, emlékeztetni kell és az ebből eredő feladatokat át kell adni a következő generációknak. Ma már egyre kevesebb a szemtanú emlékező, ezért a mai fiataloknak látniuk kell, amikor megszólalást adunk a holtaknak. Mauthausenben van egy emlékhely, ahol azoknak a neveit is meg lehet tudni, akik ott haltak meg, ezzel is visszaadva a személyiségüket, amit a nácik elraboltak.

Ma sokan érkeztek Európába olyan államokból, ahol az antiszemitizmus szinte az államisághoz tartozik, ha integrálni akarjuk az embereket, akkor bizony meg kell velük ismertetni a történelmet.

Az osztrák vendég végül gratulált az élő magyar zsidó közösséghez, kiemelve azt a felelősséget, amivel a kulturális örökségeket megőrzik, meg természetesen a zsidó hagyományokat is.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke válaszában hozzátette, a magyar zsidó közösség számára is megtiszteltetés ez a látogatás, Magyarország és Ausztria kapcsolatai történelmiek, sok mindent megért a két nép egymás mellett. Hozzátette, a magyarországi zsidó közösségnek nagyon jó kapcsolatai vannak az osztrák, a bécsi zsidó közösséggel. Tudják, hogy nincsenek könnyű helyzetben, hiszen egy szélsőjobboldali párt kormányerővé vált. A magyarországi zsidóság feladata a tradíciók megtartása, a közösségek megőrzése, ebben is sokat tudnak tanulni az osztrák zsidóktól, remélve, hogy ez fordítva is igaz.