Új feladatok a Kormányinfón

Új feladatok a Kormányinfón

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő megtartotta az új kabinet első Kormányinfóját, ahol m- többek között a Heti Tv is feltette a kérdéseit.

A Heti Tv megkérdezte, hogy Orbán Viktor izraeli látogatásán szóba kerül-e a magyar nagykövetség elköltöztetése Jeruzsálembe.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, a magyar álláspont ismert Izraellel, Jeruzsálemmel kapcsolatban, ez az Európai Unió álláspontjával megegyező, nincs külön magyar álláspont.

A Heti Tv kíváncsi volt a kormány véleményére az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban, miután most megvan a kormánytöbbség kétharmados többsége a Parlamentben.

A miniszter saját véleményét mondta el, miután ez a téma a mostani kormányülésen nem volt napirenden. Gulyás Gergely szerint az a törvényjavaslat, aminek az előkészítésében ő is közreműködött és ami az ellenzék miatt nem ment át a Parlamenten, a mai napig is vállalható, ő maga most is beadná.

A Kormányinfón elhangzott még:

Gulyás Gergely ismertette, kormányülés után mindig lesz Kormányinfó, ez a fő szabály, ez kéthetente lesz, ugyanakkor lesz tematikus EU-s kormányülés is, ha ez indokolja a kormányinfót, az után is lesz.

A miniszter ismertette, jövő keddre a Stop Soros törvénycsomag az Országgyűlés elé kerül, így a rákövetkező héten megkezdődik annak a tárgyalása. Az elképzelések szerint változni fog a csomag kapcsán a rendőrségi, az államhatárról szóló, a menedékjogról szóló, a szabálysértési törvények, valamint a Btk., valamint az Alaptörvény is.

A törvénycsomag célja, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény legyen. Gulyás Gergely hangsúlyozta, külön kell választani a bevándorlást és a menedékjogot. Utóbbit első biztonságos országként biztosítja Magyarország, vagyis annak adja meg, aki közvetlenül jön olyan zónából, ahol veszélyben van.

Az Alaptörvény további módosításával kapcsolatban a miniszter ismertette, önálló közigazgatási bíráskodást is akar a kormány, a Kúriával egy szinten egy új jogorvoslati fórum jön létre, hozzátéve, ez a bírósági szervezeti rendszert nem érinti.

Külön szerepelni fog a változásban a magánlakás, otthon védelme is.

A költségvetés tervezetével is foglalkozott a kormány. A miniszter ismertette a 2018-as munkaerőpiaci adatokat: 15-64 év közötti foglalkoztatottak száma 67 ezer fővel nőtt. Az elsődleges piacon 125 ezerrel nőtt ez a szám, a közmunkások száma csökkent, így jön ki a szám. A munkanélküliek száma 29 ezerrel csökkent, most 178 ezren vannak. A ráta 3,9 százalékra csökkent. Ez a valaha mért egyik legalacsonyabb. Keresetek: 331 ezer 500 a bruttó átlag, ez bő 11 százalékos növekedés egy év alatt. Reálkereset 10,2 százalékkal emelkedett. Gulyás szerint látszik, hogy sikeres a gazdaságpolitika.

Cél az adócsökkentés, szociális hozzájárulási adó 2 százalékkal csökkent, 2 gyerekeseknek járó adókedvezmény „teljessé válik”, emelte ki Gulyás Gergely.

A tervek szerint június 13-án akarja a kormány benyújtani a költségvetést az Országgyűlésnek, hogy július második felében már el is fogadhatják.

A sokat emlegetett és vitatott EU-s adatvédelmi rendelet kapcsán, Gulyás Gergely azt mondta, látja, milyen félelmek álltak elő a kkv szektornál. Egyértelművé akarja tenni, hogy a rendelet ne nehezítse őket. Az elképzelések szerint az osztrák mintát akarják átvenni, ami alapján a NAIH csak figyelmeztethet cégeket, nem büntet. A miniszter egyébként azt is hozzátette, a magyar szabályozás amúgy elég szigorú, úgyhogy az EU-s új rendelet néhány ponton még enyhít is.