A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Nemzeti konzultációt tarthatnak a családokról és a demográfiai helyzetről a közeljövőben, de ilyen formában kérhetik ki a választók véleményét európai uniós kérdésekben is az európai parlamenti választás előtt – írta a Magyar Idők. A cikk szerint Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Karc FM Álláspont című műsorában beszélt erről, kijelentve, hogy a nemzeti konzultációt egy sikeres eszköznek tartják. Hozzátette, hogy az európai parlamenti választásra országjárással és óriásplakátokkal is készülnek majd. Hidvéghi Balázs a rádiónak azt is elmondta, hogy biztosan bekapcsolódnak majd új emberek a Fidesz kommunikációjába, de egyelőre még nem született döntés arról, hogy kik fogják a már ismert szereplőkön kívül tájékoztatni a párt nevében a közvéleményt.

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési terv megvalósítására most a költségvetési támogatás is megvan – mondta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor hozzátette: az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, megduplázzák a honvédelmi költségvetést, kellő garancia arra, hogy a program támogatása meg is maradjon. Elmondta, új kihívások, kockázatok, fenyegetések jelentek meg a világban. Magyarországnak ezzel szembe kell néznie, a magyar emberek érdekében fejleszteni, erősíteni kell a Magyar Honvédséget. A miniszter kitért arra is, hogy a haza fogalma, a hazaszeretet most nem annyira divatos szavak, de azt tapasztalják, hogy meg lehet találni a fiatalokhoz vezető utat.

Elfogadhatatlan, hogy a magyar hatóságok véleménye, jogszabályaink figyelembe vétele nélkül egy uniós központban döntsenek a bevándorlók Magyarországra telepítéséről – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Magyar Hírlapban megjelent interjúban. A főtanácsadó közölte: bár tény, hogy a német migrációs politika sokat változott az utóbbi időben – hiszen a magyar állásponttal összhangban a külső határőrizet, valamint a helyben történő segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozza – a betelepítési kvótát továbbra is szorgalmazza. Arra a kérdésre, nincs-e rossz üzenete annak az unióban, hogy egyetlen egy, a migráció problémájának megoldására irányuló javaslatot sem támogat a magyar kormány, azt válaszolta, a kormány már több javaslattal élt az ügyben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a külső határokat őrizni kell, hotspotokat kell létrehozni.


Toroczkai László Mi magunk néven platformot alapított a Jobbikon belül – közlése szerint – azzal a céllal, hogy a pártot visszatereljék az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez. Toroczkai László – aki a Jobbik május 12-én lezajlott tisztújításán alulmaradt a szavazatok 54 százalékával elnökké választott Sneider Tamással szemben – azt mondta: pénteken hét jobbikos polgármester és számos jobbikos középvezető vett részt azon gyűlésen, amelyen döntöttek arról, hogy Mi magunk néven a Jobbikon belüli platform létrehozását indítványozzák. Jelezte: a párt elnöksége dönthet a platform jövőjéről, hiszen a Jobbik mostani alapszabályában nincs platformra vonatkozó szabály, de nem is tiltja semmi annak létrehozását. Kérdésre válaszolva úgy vélte: ha az elnökség elutasító a platformmal szemben, az akár pártszakadáshoz is vezethet.

Tóth Bertalan az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az lenne a tisztességes lépés, ha Bősz Anett a mandátumát az MSZP-Párbeszéd frakciójának adná. Molnár Gyula, az MSZP elnöke túllépte hatáskörét a Liberálisokkal, a választás előtt kötött szerződés aláírásával – vélekedett az MSZP frakcióvezetője. Molnár Gyula egykori pártelnök a választás előtt a Liberálisokkal kötött szerződésével kapcsolatban elmondta: „hosszú távú kötelezettségvállalásra csak akkor jogosult az elnök, ha az elnökség ezt támogatja és elfogadja”. „Miután ilyen elnökségi döntés nem volt, így a volt pártelnök hatáskörét túllépve járt el ebben az ügyben, az MSZP pedig nem tudta vállalni ennek a kötelezettségét” – hangsúlyozta. A párt központi pénzügyi ellenőrző bizottsága és a fegyelmi tanácsa meg fogja tenni a szükséges lépéseket.

Nagy Béla nyugdíjas pedagógus a közös ellenzéki jelölt a belvárosi időközi önkormányzati képviselő-választáson. Őt támogatja az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is. A főváros V. kerületének 4. számú egyéni választókerületében azért tartanak időközi képviselőválasztást július 8-án, mert az eddigi képviselő, Böröcz László (Fidesz-KDNP) a tavaszi parlamenti választáson országgyűlési mandátumot szerzett és a két tisztség összeférhetetlen. A Jobbik korábban már közölte, hogy pénzügyi okok miatt nem indít önálló jelölteket a budapesti időközi önkormányzati választásokon.

Több mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben; ez a szám háromszázzal haladja meg az előző évit – közölte az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány. 15 907 fiatalkorú és 3117 gyermekkorú eltűnését jelentették be a hatóságnál, ez a szám majdnem annyi, mint Keszthely lakossága. Hozzátették, az eltűnés miatt regisztrált hatályos körözések száma a 2018. április 10-i állapot szerint a fiatalkorúaknál 1726, a 14 év alattiaknál pedig 649. Az eltűnt gyermekek világnapja május 25., ehhez kapcsolódóan vasárnap nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ezer lámpás éjszakája programsorozatot. A kampányban tíz város vesz részt, jótékonysági koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal, valamint bűnmegelőzési tanácsadással hívják fel a figyelmet a csellengés veszélyeire.

Idén is várja a családbarát vállalat díjra pályázó kis-, közepes és nagyvállalatok jelentkezését a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A mozgalom a kitüntetéseket 2013 óta adományozza olyan cégeknek, amelyek a munka és a magánélet egyensúlyát támogató működésükkel hozzájárulnak a társadalom családbarát szemléletének erősítéséhez, megkönnyítve ezzel a gyermekvállalást. Pályázni szeptember 19-ig elektronikus formában lehet a [email protected] címen, a díjakat várhatóan november közepén adják át a családbarát vállalat gálán.

Botrányos mérföldkőnek tartaná a DK szóvivője, ha az euró árfolyama elérné a 320 forintot. Rónai Sándor kijelentette: pártja elvárja, hogy ne csak a magyarok pénztárcájában, hanem a kormányban is legyen következménye annak, hogy gyengül a hazai valuta. A politikus rámutatott: a forint értékének csökkenése drágítja a pénzváltást, áremelkedéseket okoz és magas törlesztő részleteket eredményez. Emlékeztetett arra, amikor Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök még 2008 áprilisában az akkori kormányfő lemondását követelte arra az esetre, ha az uniós fizetőeszköz ára átlépi a 300 forintot. Orbán Viktor lemond-e most? – tette fel a kérdést Rónai Sándor.

Az LMP elvárja a kormánytól, hogy tartsa szem előtt a biológiai sokféleség megőrzését, állítsa le a zöldfelületek pusztítását, a fakivágásokat, a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó szakmai és civil szervezeteket pedig vonja be a döntéshozatalba. Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke jelentős szemléletváltást sürgetett, és gazdasági érdeknek is nevezte az ökoszisztéma megőrzését.  Rámutatott: Magyarország a legnagyobb veszteséget a növénytakaró elpusztításával szenvedte el, természetes növénytakaró ugyanis mára mindössze az ország 2 százalékát borítja. Ezt a mezőgazdaság, a közlekedés, a turisztika, valamint a települések céljaival, vagyis az ember túlterjeszkedésével és a környezetszennyezéssel magyarázta.

Külpolitika:

Egy csapat gázai kedd reggel a biztonsági kerítést áttörve felgyújtott egy üres izraeli katonai posztot, számolt be a hadsereg. Válaszul egy izraeli tank tüzet nyitott egy közeli Hamász megfigyelőállásra. A gyanúsítottak a Bureij menekülttábortól keletre hatoltak be. A gyújtogatásos támadás célpontja egy olyan sátor volt, amelyet az izraeli mesterlövészek a határmenti zavargások során használtak. A hadsereg közölte, a kezdetektől fogva nyomon követte az incidenst. A gyanúsítottak a gyújtogatás után visszatértek a Gázai övezetbe. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Egy katolikus középiskolában történelmet és állampolgári ismereteket tanító Buenos Aires-i tanárnő antiszemita sztereotípiákat tanított a diákjainak, és azt mondta, hogy „Hitler jó dolgokat tett”. Az órát kamerával rögzítette egy tanuló – írta az israelnationalnews.com.  Denise Yanet Evequoz azt mondta a tanítványainak, hogy Európa „mindig is antiszemita volt”, és hogy Hitlert akkor démonizálták, amikor az Egyesült Államok belépett a második világháborúba. „A zsidók kihasználták azokat az embereket, akiknek pénzre volt szüksége, pénzt adtak kölcsön és aztán kergették őket, hogy behajtsák a pénzüket, kamattal, mint mindig. Volt pénzük, ám nem segítették Németország fejlődését. Nem segítették a népet, hogy növekedjen a foglalkoztatás, vagy, hogy iparágak jöjjenek létre.”- mondta Evequoz, akinek 2015-ben felvett óráját a múlt héten hozták nyilvánosságra. A tanárnőt egy antifasiszta csoport fel is jelentette. Az iskola igazgatója, Alberto Coronel elmondta, hogy Evequozt felmentették tanári kötelezettségei alól, de nem részletezte, hogy kirúgták-e a munkájából, vagy ez később meg fog-e történni. Osztályának diákjait felkérték, hogy írjanak beszámolót a nácizmus felemelkedéséről és a holokausztról. Az iskola vezetősége szerint Evequoz kitartott álláspontja mellett, és nem kért elnézést a megjegyzéseiért, és ezt jelentették az Oktatásügyi Minisztériumnak.

Karl Erjavec szlovén ügyvivő külügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az izraeli külügyminisztériumba berendelték Szlovénia izraeli nagykövetét, mert múlt pénteken az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendkívüli ülésén a szlovén kormány támogatta, hogy független nemzetközi vizsgálóbizottságot hozzanak létre annak kivizsgálására, mi vezetett hatvankét palesztin halálhoz a múlt hétfői tüntetésen a Gázai övezet határán. Erjavec úgy vélte: felesleges volt a szlovén nagykövet berendelése, ha Izrael valóban alapos vizsgálatot akar. „De nyilvánvalóan nem akar, és ezért alkalmazta a diplomáciai lépést” – mondta. A tárcavezető jelezte: a külügyminisztérium válaszlépéseket tesz, de nem rendeli be Izrael szlovéniai nagykövetét. Az izraeli külügyminisztérium bekérette a spanyol és a belga nagykövetet is, mert hazájuk huszonnyolc másik országgal együtt szintén elfogadta az ülésen a muszlim országok által beterjesztett javaslatot. A pénteki genfi döntés szerint a nemzetközi bizottság az emberi jogi helyzetet fogja vizsgálni Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában a bizottság létrehozását huszonkilenc igen és két nem mellett, tizennégy tartózkodással fogadták el. Csak az Egyesült Államok és Ausztrália ellenezte, az Egyesült Királyság, Németország, Szlovákia, Horvátország és Magyarország tartózkodott. Izrael maga is elkezdte kivizsgálni a tömegdemonstráción történteket, és a külügyminisztérium közleménye szerint ezért is tiltakozik a szerinte politikai indítékkal létrehozott külső vizsgálóbizottság tevékenysége ellen.

Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a világszinten jelentkező kereskedelmi viták semmilyen módon se torkolljanak kereskedelmi háborúba, hanem minél hamarabb megegyezésekkel záródjanak le – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek, illetve kereskedelmi és fejlesztési ügyekkel foglalkozó képviselőinek ülését követően. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország exportjának és GDP-jének aránya a 90 százalékot közelíti, tavaly 100 milliárd euró fölé emelkedett a magyar export, valamint az egy főre jutó külföldi tőke mennyisége meghaladja a 8500 eurót. Ezért Magyarország számára rendkívüli jelentősége van azoknak a kereskedelmi feszültségeknek, amelyek az elmúlt időszakban a világkereskedelem nagy szereplői között kialakultak.

Az 1989. decemberi forradalom idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja a román katonai ügyészség Ion Iliescut, erről kedden tájékoztatták a volt államfőt. A vádhatóság szerint 1989. december 22-én, a népharag elől Bukarestből elmenekülő Nicolae Ceausescu kommunista diktátor távozása után nem keletkezett hatalmi űr: a Ion Iliescu vezetésével létrejött Nemzeti Megmentési Front (FSN) gyakorolta a törvényhozói és végrehajtó hatalmat, amíg a FSN elnökét egy december 27-i törvényrendeletben államfői jogkörökkel ruházták fel, és megalakult a Petre Roman vezette kormány. Az ügyészek szerint Iliescu hatalmát és büntetőjogi felelősségét az általa adott katonai parancsok igazolják. Az új katonai parancsnokság koordinátoraként Ion Iliescu nevezte ki az új védelmi minisztert, döntött rögtönítélő katonai bíróság létrehozásáról, amelynek ítélete alapján kivégezték a Ceausescu-házaspárt. A volt államfőt felelősség terheli a több száz ember halálát és több ezer sebesülését okozó katonai diverzió előidézésében – tudatta az ügyészség.

Legkevesebb 16 ember, köztük a biztonsági erők négy tagja meghalt, 38 ember pedig megsebesült Kandahárban, Afganisztán déli részén bekövetkezett robbanásban – közölték helyi illetékesek. Zija-ur-Rahmán Durráni, a kandahári rendőrség szóvivője elmondta, hogy a sebesültek között van számos rendőr és az afgán hírszerzés (NDS) több alkalmazottja. A hivatalos források beszámolóira hivatkozó hírügynökségek szerint a robbanószert két konténerbe rejtették egy autószerelő-műhely területén. Az NDS közleményében tudatta, hogy a robbanószereket idejében felfedezték, de felrobbantak, mielőtt hatástalanították volna őket. A hírügynökségek első beszámolói szerint egy robbanás volt, amely aközben következett be, hogy a biztonsági erők egy kisbuszba rejtett pokolgép hatástalanításán dolgoztak.

Napok óta egyre súlyosbodik a helyzet a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében, főként a szakadár területen, Donyeck és Luhanszk között nagyjából félúton fekvő, stratégiai fontosságú Horlivka városának környékén folynak súlyos tűzharcok, aminek következtében a hivatalos kijevi jelentés szerint két ukrán katona esett el és kilenc sebesült meg az elmúlt napban, a támadók közül pedig 15 fegyverest öltek meg. Az ukrán Egyesített Erők Műveletének arról számolt be, hogy az „orosz megszálló erők” az elmúlt napban összesen 53-szor sértették meg a tűzszünetet, a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket is bevetve. A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára. Az ukrán fegyveres erők válaszcsapásokat mértek, nem engedve „kiszorítani magukat a számukra előnyös állásokból”.   A DAN donyecki szakadár hírügynökség szintén arról írt, hogy az elmúlt egy hét alatt az egész frontvonalon, de főként Horlivka ellen fokozódtak leginkább az ukrán hadsereg támadásai. A DAN állítása szerint a városban május 13-21. között összesen négy ember vesztette életét és 11-en sebesültek meg. A TSZN hírtelevízió beszámolója szerint a Horlivkától alig 17 kilométerre északra fekvő, ukrán ellenőrzésű Zajceve települést már három napja lövik folyamatosan az említett szakadár területen lévő városból. Kedden a Donyeck megyei rendőrség közleményben arról tájékoztatott, hogy előző este a légicsapások következtében egy 60 éves zajcevei nő megsérült.

Kötél általi halálra ítéltek Irakban egy belga dzsihadista férfit, aki az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint az 1988-ban született Tarik Jadaoun több videofelvételen terrortámadásokkal fenyegette Belgiumot és Franciaországot. Az Iszlám Államhoz 2014-ben csatlakozott Abu Hamza al-Belgiki néven. A férfi a bagdadi bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy félrevezették.

Szervezeti és szükség esetén személyi következményei is lesznek a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) történt jogsértéseknek – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Mittelbayerische Zeitung című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a BAMF brémai kirendeltségénél feltárt visszaéléseket minden erővel, személyekre és intézményekre tekintet nélkül fel kell tárni, mert az ügy rontja a hatóság iránti bizalmat. Elmondta, hogy már a következő héten meghozza a menekültügyi hivatal felügyeletének erősítését, a minőségbiztosítás javítását és a törvénysértő módon folytatott menedékjogi eljárások megakadályozását szolgáló döntéseket. „Sok mindennek kell történnie, nem csak Brémában” – mondta a miniszter.

„A demokrácia helyreállítására” szólította fel Venezuelát Donald Trump amerikai elnök. „Felszólítjuk a Maduro-rezsimet a demokrácia helyreállítására, szabad és tisztességes választások megtartására, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására, valamint az elnyomás és a venezuelai nép gazdasági kifosztása megszüntetésére”.  Donald Trump korábban elnöki rendeletet írt alá, amelyben újabb gazdasági szankciókkal sújtotta Venezuelát, Mike Pence alelnök pedig „csalásnak” minősítette a vasárnapi venezuelai elnökválasztást. Vasárnap alacsony részvétel mellett ugyan, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki a megméretésből. Az amerikai alelnök kijelentette, hogy a választások nem voltak „sem szabadok, sem tisztességesek”, ezért szerinte a választási eredmény is törvénytelen.

Legalább három feltételezett dzsihadista terroristával végeztek tűzharcban Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban a hatóságok – adta hírül egy név nélkül nyilatkozó rendőrtiszt. Elmondása szerint a hajnali három órától reggel hétig tartó műveletben megsebesült három rendőr is. A tűzharc a főváros egyik nyugati peremvidékén zajlott. A biztonsági erők emberei egy villát ostromoltak meg, amelyet tavaly júliustól béreltek a feltételezhetően iszlamista terroristák. A szomszédos épületek lakói nem tudták megmondani, hogy kik lakták a villát, sem azt, hogy hányan élhettek benne.

Gazdaság:

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.  A jegybanki alapkamat 0,90 százalékon áll 2016. május 25. óta. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés – mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke. Kravalik Gábor kiemelte: az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített 1279 milliárd forintos vagyona ötéves távlatban mintegy 50 százalékos gyarapodásnak felel meg. Az egy főre jutó vagyon éves összevetésben 7,6 százalékkal 1,14 millió forintra emelkedett az idei első három hónapban. Kravalik Gábor elmondta: az ÖPOSZ-hoz tartozó egészség- és önsegélyező pénztárak összesített vagyona 49 milliárd forintot tett ki az idei első három hónapban, ami 1,7 százalékos növekedés. Több mint 2,3 millió alkalommal fizették ki az egészség- és önsegélyező kasszák a tagok által igénybe vett szolgáltatások díját, összesen 10,8 milliárd forint értékben – tette hozzá az elnök.

Könnyű:

Elpusztult Nonja, az orángután, a világ első „facebookozó” majma, a bécsi állatkert első olyan állata, amelynek saját profilja volt a közösségi portálon. A 42 éves nőstény majom veseelégtelenségben szenvedett, állapota a hétvégén drámaian megromlott, ezért az állatorvosok nem láttak más megoldást, mint hogy örökre elaltassák – jelentette be schönbrunni intézmény. Nonja 2009-ben kapott egy robusztus, vastag műanyag tok által védett digitális fényképezőgépet, az ezzel készült fotókat pedig a gondozók feltöltötték a Facebookra. Kis motivációul, illetve hogy ne unja meg a fotózgatást, minden egyes gombnyomására egy szem mazsola hullott ki számára a gépre szerelt eleségadagolóból. Rövid időn belül a Nonjának több tízezer követője lett a közösségi portálon. A főemlős már az 1990-es években megcsillogtatta kreativitását, amikor egy foglalkoztatási program keretében ecsettel és festékekkel 250 képet festett.