Ez a lépés nem volt a legkorrektebb

Ez a lépés nem volt a legkorrektebb

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elemezte a jelenlegi helyzetet az iráni atomalkuról, miután az Egyesült Államok elnöke egyoldalúan felmondta a három évvel ezelőtt megkötött megállapodást.

 

A szakértő szerint nem volt jó ötlet Trump döntése, mert nem szerencsés egy több szereplő által szignált megállapodásból egyedül kiszállni, mindezt úgy, hogy a döntése előtt nem egyeztetett a többi aláíróval, hozzátéve, hogy ez a lépés nem volt a legkorrektebb. Kis-Benedek József szerint amennyiben ez na helyzet realizálódik, akkor a Közel-Kelet sokkal keményebb lesz, jelentősebb konfrontációra is lehet számítani. Izrael nem volt az aláírók között, az iráni atomalkut tekintve az ottani társadalom is megosztott.

Azt már lehet látni, hogy Libanonban az Iránhoz közel álló Hezbollah jelentős támogatást szerzett a választáson, mellette Szíriában is erősödik az ottani iráni ellenzék, mindezekből a szakértő arra következtet, hogy Izrael biztonsági helyzete sokkal keményebbé válhat. Ami az atomalkut illeti, azért még Irán azt nyilatkozta, hogy Trump döntése ellenére tartja magát a megállapodáshoz. Ugyanakkor a feszültség növekedik, sőt nem kizárható az sem, hogy lesznek összeütközések Izrael és Irán között, a remények szerint ez nem fog egy közel-keleti háborúvá fajulni.

Az izraeli miniszterelnök találkozni fog a Győzelem Napi megemlékezésen Putyin elnökkel Moszkvában. Netanjahu megpróbálja megnyerni az orosz elnök támogatását az amerikaiak döntése mellett, de az biztos, hogy ezt Putyin nem fogja támogatni, annak ellenére sem, hogy az európai aláírókkal sem ért egyet. Az biztos, hogy Nagy-Britannia, mint az USA fő európai szövetségese, valamint Franciaország és Németország az atomalku mellett van, sőt az Európai Unió vezetése is határozottan a szerződés mellett foglalt állást. A távol-keleti nagyhatalom, Kína még nem szólalt meg, de azt is lehet tudni, ők is a megállapodás fennmaradása mellett vannak. Ami Kínát illeti Kis-Benedek József szerint nekik érdekük az, hogy Trump elnök összehozzon egy megállapodást a két Korea között, annak ellenére, hogy ebben nem volt nagy szerepe most a kínaiaknak.

Visszatérve az iráni atomalkura, a szakértő kérdésre elmondta, ebben az szerepelt, hogy Irán vállalta az atomkísérletek leállítását, mindezt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzi, az eddigi jelentéseik között nem szerepelt, hogy a perzsa állam ne tartotta volna be a megállapodást. Mind az amerikai elnök, mind az izraeli miniszterelnök mutatott dokumentumokat ennek megcáfolására, ám ezekkel kapcsolatban Kis-Benedek József hozzátette, ezek 2015, azaz a megállapodás előtti dokumentumok. Persze Iránnak szándékában állt atomfegyver kiépítése, de pont ennek megakadályozására jött létre ez a megállapodás, aminek aláírása után leálltak ezzel a tevékenységgel.

A szakértő szerint, mind Amerika, mind Izrael vezetői összekeverik a dolgokat, az atomalku csak és kizárólag az atomfegyver létesítése ellen jött létre, Trump az Iránban zajló rakétaprogramot kötötte össze az atomalkuval. A 2015-ös megállapodás nem szólt a rakétakísérletekről, ezért is volt inkorrekt az atomalku felmondása. Kis-Benedek József szerint a három évvel ezelőtti megállapodást ki lehet szélesíteni, de nem az egyoldalú felmondással, hanem az összes fél bevonásával megtartandó tárgyalásokkal. Az lehet sejteni, hogy sem Amerikának, sem pedig Izraelnek nincsenek megdönthetetlen bizonyítékai arra vonatkozóan, hogy Irán nem tartotta be az atomalkut. Azt persze tudni kell, Iránnak vannak olyan törekvései, hogy siíta befolyást növelje a térségben, továbbra is támogatják a Hámászt, Izrael ellenében, de mindezek nem keverendők össze az atomfegyver létesítésével.  A szakértő szerint az is lehet a háttérben, hogy Trump mindent, ami elődjéhez kötődik meg akar változtatni. Az amerikai elnök azt is mondta, hogy ez egy tragikus megállapodás, ezzel kapcsolatban Kis-Benedek József arra hívta fel a figyelmet, hogy hosszú időn át szavanként haladva született meg a szerződés, aminek azért komoly súlya volt, hiszen itt atomfegyverről volt szó. Mellékesen megjegyezte azt is, hogy akár az Észak-Koreával megkötendő megállapodást is veszélyeztetheti ez a helyzet, hiszen Kim Dzsong Un gondolhatja azt is, nem érdemes egy olyan megállapodást aláírni, amit akár egyik pillanatról a másikra felmondhat a másik fél.