A védelem nem csak jog, hanem kötelesség is

A védelem nem csak jog, hanem kötelesség is

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, parlamenti képviselője beszélt a következő megbízatásáról, de szóba került még egy új európai hadsereg ötlete is, mellette a birkózás is szerepelt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A politikus az újsághírekkel kapcsolatban, melyek szerint a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára lesz azt felelte, majd akkor lehet erről beszélni, ha valóban felkérik és átveszi a kinevezési okmányt a köztársasági elnöktől.

A közel-keleti helyzetről, arról, hogy éppen a Szíriában lévő iráni erők rakétatámadást intéztek a Golán-fennsíkon lévő izraeli települések ellen, valamint arról, hogy az izraeli légierő megsemmisítette a kilövőállásokat, valamint az ezzel is kapcsolatba hozható népvándorlási hullámról a politikus azt mondta, Magyarország már évek óta ugyanazt mondja. Ez azt jelenti – emelte ki Németh Szilárd, hogy egy szervezett népvándorlásnak vagyunk a tanúi, 2015-ben az egyik elszenvedői, ugyanakkor Magyarországon a magyaroknak kell megmondani, hogy milyen jövőt szeretnének maguknak, kivel szeretnének együtt élni, az általuk megtermelt javakat mire, kire szeretnék fordítani. Összességében, minden népnek, minden nemzetnek, minden országnak joga van megvédenie saját magát, sőt nem csak joga, de kötelessége is. A képviselő szerint ez zajlik Magyarországon is, ennek okán az új Parlament ennek megfelelően fogja módosítani az Alaptörvényt, amit eddig a kétharmad híján nem tudtak megtenni. Az Alaptörvénybe be fog kerülni mindaz, amit az emberek a 2016. októberi népszavazáson döntöttek el.

Szintén kérdésre válaszolva, a politikus kijelentette, az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy csak és kizárólag a NATO erőire támaszkodjon, meg kell állapítani azt is, hogy komoly hiányosságai vannak az EU-nak, hogy minden gazdagsága ellenére nem fordít kellő figyelmet az európai értékeknek akár haderő általi megvédésére. Magyarország mindig is támogatta, hogy az EU-nak nagyobb szerepe legyen saját maga megvédése érdekében, mint amilyen eddig volt.

A politikus beszámolt arról, hogy a Zrínyi 2026 Program arról is szól, hogy a honvédség fejlesztése megtörténjék,ebben szó lehet akár különböző fegyverek hazai előállításáról, ez nem csak honvédelmi, hanem jelentős gazdasági kérdés is. Van hagyománya Magyarországon a fegyvergyártásnak, ám ezt sajnos felszámolták az elmúlt közel harminc évben, azt is lehet mondani, hogy a magyar hadiipart gyakorlatilag lenullázták, pedig ez az iparág jelentős exporthagyományokkal is bírt egykoron. Amennyiben az Európai Unió is lépne ebben az ügyben, az új együttműködésekre is lehetőségeket adna, amibe a haditechnika is bőven belefér – tette hozzá Németh Szilárd.

A politikus beszélt az önkéntes tartalékos haderőről, amelyik területi alapon szerveződik, az előkészületek megtörténtek, olyannyira, hogy már egy eskütételre is meghívást kapott a képviselő, mint a Honvédelmi Bizottság tagja. Ami a professzionális hadsereget illeti, Németh Szilárd szerint most is van lehetőség arra, hogy a katonai szolgálatot vállalóknak a hadsereg képzést biztosítson, akár mint egyfajta felzárkóztatásként is. Régebben voltak honvédelmi középiskolák, mára csak egy maradt, a kormánynak határozott elképzelései vannak, hogy a lehetőséget meg kell adni a fiataloknak, akik ezt a pályát akarják választani.

Beszélt a képviselő csepeli ügyekről is, megerősítve, hogy új pesti híddal kapcsolatban minden szükséges előkészítés megtörtént, már kijelölték az új híd nyomvonalát is. Egyelőre „csak” a Budát Csepellel összekötő részről van szó, de menni fog majd tovább is. A birkózócsarnok építése is zajlik már, a munkagépek már dolgoznak, a tervek szerint az első versenyt 2019 őszén tudják megrendezni. Persze a sportág nagyban készül a 2018 őszi budapesti világbajnokságra is, amellyel kapcsolatban a nemzetközi szövetség elnöke is azt kérte, hogy ez legyen minden idők legjobb vébéje. A sportágban nemrég rendezték meg a kontinensviadalt, ahonnan a magyar csapat öt bronzéremmel tért haza, Németh Szilárd szerint ez egy igen jó eredmény volt.

A politikus elmondta, még a héten sor kerül a miniszterelnöki eskütételre a Parlamentben, utána pedig elkezdik megtárgyalni a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt. Jövő héten kerül sor a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatására, utána kerülhet sor a miniszterek eskütételére.