A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A Fidesz-KDNP támogatottsága 28 százalék a teljes népességben, a biztos szavazó, pártválasztók körében 49 százalék – írta legfrissebb elemzésében a Publicus Intézet. Az MSZP-P támogatottsága 11 százalék a teljes népesség körében, a biztos szavazó, pártválasztók körében 15 százalék. A Jobbik támogatottsága 13 százalék a teljes népességben, a biztos szavazó, pártválasztók körében 18 százalék – olvasható a felmérésben. Az LMP támogatottsága 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék, a DK esetében 3 százalék és 4 százalék ezek az értékek. A Kétfarkú Kutya párt támogatottsága 1 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 2 százalék, míg a Momentum esetében 2 százalék és 3 százalék ezek az értékek. Az összes megkérdezett körében az Együtt nem érte el az egy százalékot, viszont a biztos szavazók, pártválasztók körében igen.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben mond köszönetet azoknak, akik éltek demokratikus jogukkal, és részt vettek az április 8-i választáson – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A küldeményt a külhoni magyarok és azok a Magyarországon élő állampolgárok kapják meg, akik korábban hozzájárultak ahhoz, hogy a kormány kapcsolatot tartson velük. A miniszterelnök levelében a választással kapcsolatban azt írja: Magyarország úgy határozott, hogy nem akar bevándorlóországgá válni, minden eszközzel fenn akarja tartani biztonságát és kultúráját. Orbán Viktor a levélben azt is kijelenti, hogy minden lehetséges eszközzel érvényt fog szerezni a magyarok akaratának.

A migráció problémája a következő években is meghatározza a kormányzat stratégiáját – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az Origónak. Hozzátette: az Európai Unió migrációval kapcsolatos terveinek, döntéseinek komoly kihatása van hazánkra, és az EU-ban – ahol a szuverenitásunk egy részét a többi tagállammal közösen gyakoroljuk – egy nagyon komoly, késhegyre menő vita zajlik éppen arról, hogy mi is legyen az uniós válasz a közelmúlt és a jövő migrációs kihívásaira. Ebben a kérdésben Magyarországnak nagyon markáns véleménye van, aminek a képviseletében a Miniszterelnökségnek is kiemelt feladata lesz – mondta. Szavai szerint a 2018-ban mindenki által ismert EU és a 2022-ben, ennek a kormányzati ciklusnak a végén létező EU komoly pontokon fog eltérni egymástól. De az csupán a következő években fog eldőlni, hogy a változások milyen mélységűek és irányúak lesznek. Így a következő évek egyik legfontosabb feladata az ezzel összefüggő magyar érdekek feltérképezése, megjelenítése és képviselete – húzta alá. Orbán Balázs az interjúban a Kúria által érvénytelenített levélszavazatokról és az elveszett plusz Fidesz-mandátumról azt mondta: nagyon súlyosnak látja az ügyet, a levélszavazatokkal összefüggésben a Kúria egy olyan plusz követelményt állapított meg, amely a választási eljárási törvényben nem szerepel. Véleménye szerint nem probléma, hogy az üggyel kapcsolatos közéleti diskurzus elindult. Orbán Balázs szerint pár ponton érdemes lehet finomítani a választási eljárás szabályain is, de erről majd az új Országgyűlésnek a feladata lesz dönteni.

A végzősök több mint harmada külföldi egyetemen tanulna tovább – ezzel szembesültek a tanárok több vezető budapesti és vidéki gimnáziumban, a legtehetségesebb diákok közül sokan már a világ legjobb felsőoktatási intézményeiben, például Oxfordban vagy Cambridge-ben kezdik a következő tanévet. Egy friss felmérés szerint folyamatosan emelkedik a magyar hallgatók száma a brit, német és osztrák egyetemeken, a becslések alapján már több mint 13 ezren tanulnak külföldön – írja az Eduline. A budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban minden harmadik végzős külföldre készül, a 132 diák közül 44-en felvételiznek más ország felsőoktatási intézményébe – mondta az Eduline-nak Barati Krisztina igazgatóhelyettes. A tanulók elsősorban brit egyetemeket választanak, huszonöten szeretnének továbbtanulni például a felsőoktatási világrangsorokat vezető Cambridge, Oxford, Imperial College és University College London (UCL) szakjain, néhány fazekasos diák pedig amerikai és német egyetemre adta be a jelentkezését.

Tavaly több mint 21 ezren vették igénybe az Országos Bírósági Hivatal 2013-ban indított tanúgondozási programját. A bíróságra idézett tanúk tudatosságát és felkészültségét is javító kezdeményezés elmúlt éves tapasztalatairól Porkoláb Erika, a tanúgondozási és áldozatvédelmi program országos felelőse beszélt. A tanúgondozás legfontosabb feladata és célkitűzése az, hogy az ügyfeleik jogtudatosabbak legyenek, és tisztában legyenek jogaikkal, és kötelezettségeikkel. „Ha az ügyfelek tudják, hogy milyen jogaik és kötelezetségeik vannak, akkor hosszú távon csökken a tanúktól érkező beadványok száma, és a bíróságok erőforrásaiban is megtakarítások jelentkezhetnek” – mondta Porkoláb Erika, az Országos Bírósági Hivatal tanúgondozási és áldozatvédelmi programjának országos felelőse az InfoRádióban.

Lemondott a Momentum elnöksége szombaton a párt küldöttgyűlésén – közölte a párt. mivel az elnökség azt vállalta, hogy bejuttatja a pártot a parlamentbe, de ez nem sikerült, a küldöttek nem fogadták el az elnökség beszámolóját. Az elnökség ennek következményeként vállalta a saját felelősségét és ígéretéhez híven testületileg lemondott tisztségéről – áll a közleményben. „Ennek a kampánynak rengeteg tanulsága volt – vezetőségünk a Momentumtól elvárható értékeknek megfelelően döntött” – áll a közleményben. A tájékoztatás szerint a párt választás utáni első küldöttgyűlésének határozata alapján nyár elején döntenek az új elnökségről, a tisztújításon a leköszönő elnökségi tagok újból megmérettethetik magukat.

Külpolitika:

Az izraeli légierő szombat éjszaka a Gázai-övezet északi részén egy Hamász pozíciót bombázott, melyet indítóállásként használtak a tűzveszélyes sárkány támadásokhoz, közölte a hadsereg. Az elmúlt néhány hétben a gázaiak rendszeresen reptettek át gyulékony anyaggal ellátott sárkányokat Izraelbe. A hadsereg szóvivőjének nyilatkozata szerint a támadás válaszul szolgált “a terroristák kísérleteire, hogy lángoló eszközökkel tüzet okozzanak izraeli területen”. A palesztin média egyelőre nem közölt hírt károkról vagy sérültekről. A hadsereg szerint a célba vett Hamász pozíció a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó kerítés mellett volt, amely az elmúlt hetekben több erőszakos összecsapás színhelyeként is szolgált. Ez volt az első ismert eset, hogy a hadsereg a Molotov-koktéllal felszerelt sárkány támadásokért megtorlócsapással válaszolt. A lángoló sárkányok, mint új taktika, a március 30-án indult “visszatéres menete” részeként mutatkozott be. A tüntetések várhatóan május közepéig folytatódnak.

Meghalt a Hamász radikális palesztin szervezet hat technikusa egy házban történt rejtélyes robbanásban a Gázai övezet középső részén – jelentették hírügynökségek a helyi mentők, biztonsági tisztségviselők és meg nem nevezett források közlése alapján. Az eset az-Zavajda városban történt. A hatalmas robbanásnak három sebesültje is van. Ereje olyan nagy volt, hogy több környékbeli ház is megrongálódott. A Hamász fegyveres szárnyához, az al-Kasszám Brigádokhoz közel álló egyik forrás állította azt, hogy hat technikusuk halt meg. A Hamász közleményt adott ki, és ebben azt állította, hogy Izrael követte el a robbantást, miközben a palesztin technikusok „el akarták hárítani a cionista ellenség egy súlyos biztonsági támadását”. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője tagadta, hogy Izrael állna az eset mögött.

A Donald Trump amerikai elnök iráni atomprogrammal kapcsolatos álláspontjára adott európai válasz fontosabb lesz mint maga Trump döntése – jelentette ki Haszán Róháni iráni elnök. „Trump vagy elutasítja az atomalkut, vagy ha nem, akkor szabotálni fogja” – mondta Róháni az iráni televízió által élőben közvetített beszédében. Róháni szerint fontosabb, hogy „az európaiak elhatárolódnak-e Trump álláspontjától vagy sem”. Donald Trump azzal fenyegetőzött, ha az európai országok nem „javítják ki annak hiányosságait”, felmondja a 2015-ben Teherán és hat nagyhatalom (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) által aláírt szerződést, amelynek értelmében Irán vállalta, hogy az ellene elrendelt szankciók fokozatos feloldása fejében csökkenti az urándúsítás szintjét és átadja magas fokon dúsított uránkészletét. Az amerikai elnök május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e a Washington által kifogásolt egyezményt és újabb büntetőintézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben.

Az agydaganattól szenvedő 81 éves John McCain amerikai szenátor kijelentette: nem akarja, hogy Donald Trump elnök ott legyen a temetésén. John McCain arizonai republikánus szenátor és Donald Trump között kezdettől eléggé viharos a viszony. A szenátor ezért azt szeretné, hogy ne az elnök, hanem Mike Pence alelnök képviselje a Fehér Házat a gyászszertartásán – állítja a The New York Times című amerikai napilap és az NBC News televíziós csatorna McCainhez közel állókra hivatkozva. Május végén megjelenő könyvében és egy dokumentumfilmben a republikánus szenátor sajnálkozását fejezi ki, amiért 2008-ban, amikor Barack Obama demokrata párti jelölt ellen indult az elnökválasztáson, Sarah Palin akkori alaszkai kormányzó helyett nem Joseph Lieberman volt szenátort választotta alelnökjelöltnek – írta a The New York Times.

Észak-Korea felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a Phenjan elleni nyomásgyakorlással és katonai fenyegetésekkel, mivel az ilyen lépések nem segítik elő az ország atom- és rakétaprogramja körüli kérdések rendezését. „Nem kifizetődő a kérdéssel foglalkozni, ha az Egyesült Államok a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság békés szándékát a +gyengeség+ jelének véli, továbbra is nyomást gyakorol rá és katonailag fenyegeti” – mondta egy phenjani külügyi szóvivő a KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökségnek. A szóvivői nyilatkozat váratlan bírálat Washingtonnak az utóbbi hetek fejleményeinek tükrében, miközben a két ország vezetői példa nélküli csúcstalálkozóra készülnek.

Negyedszer fogja letenni az elnöki hivatali esküt hétfőn a moszkvai Kremlben Vlagyimir Putyin, aki a március 18-i választáson a hivatalos adatok szerint a leadott szavazatok csaknem 77 százalékát kapta meg. Újabb hat évre szóló beiktatásának napján a 65 éves Putyin előre láthatóan megnevezi az új orosz kormány miniszterelnökét, akinek jelöltségét az orosz parlament alsóháza kedden fogja megvitatni. A várakozások szerint a miniszterelnök továbbra is Dmitrij Medvegyev lesz, igaz, Pjotr Tolsztoj helyettes házelnök vasárnap óva intett a találgatásoktól, rámutatva, hogy az új kormányfő személyének kérdésében az utolsó szó az államfőt illeti meg. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken tartózkodott attól, hogy személyügyi bejelentéseket tegyen.

Megosztja a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségét az Európai Bizottság azon javaslata, hogy kössék a jogállamiság elveinek érvényesüléséhez a tagországoknak megítélt összegek kifizetését az Európai Unió (EU) következő hétéves (2021-2027) költségvetési ciklusában. A Der Spiegel kiemelte, hogy vita robbant ki a testvérpártok között a jogállamisági mechanizmusról, amelyet a brüsszeli bizottság német tagja, a CDU-s Günther Oettinger mutatott be a héten. „A büntetés eszközének alkalmazása mindig problematikus Európában” – mondta a lapnak Florian Hahn, a Horst Seehofer belügyminiszter vezette CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának EU-s ügyekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa. A büntetés helyett az ösztönzés eszközét kellene használni, és új szankciós lehetőségek bevezetése előtt inkább a már meglévő lehetőségeket kellene kihasználni – tette hozzá. A CDU viszont üdvözli a brüsszeli felvetést. „Oettinger javaslata jó irányba mutat, teljes mértékben” – mondta Gunther Kirchbaum, a Bundestag EU-ügyi bizottságának CDU-s elnöke.

A franciák többsége (55 százalék) negatívnak, 45 százaléka pedig pozitívnak ítéli meg az egy évvel ezelőtt elnökké választott Emmanuel Macron politikáját. Azt viszont a megkérdezettek 73 százaléka elismeri, hogy az államfő elmúlt egyéves tevékenysége teljesen megfelel a választási kampányban megígért programjának. A párizsi politikatudományi kutatóközpontnak (CEVIPOF) az Ipsos közvélemény-kutatóintézettel, a Le Monde című napilappal és a Jean Jaures alapítvánnyal közösen készített tanulmánya arra világít rá, hogy a hagyományos francia politikai berendezkedést Emmanuel Macron elnökké választása hosszú távra robbantotta szét, így az ellenzéki térfélen, sem a hagyományos jobb- és baloldalon, sem a radikális pártoknál jelenleg nincs nála népszerűbb és hitelesebb politikus, és elődjeinél, Francois Hollande-nál és Nicolas Sarkozynál is népszerűbb az államfő.

Egyre nagyobb a feszültség a román elnök és a miniszterelnök között. Legutóbb Viorica Dancila kormányfő előzetes egyeztetés nélkül Izraelbe látogatott, majd kilátásba helyezte, hogy a nagykövetséget Jeruzsálembe helyezik át. Klaus Johannis elnök ezután lemondásra szólította fel a miniszerelnököt. Pászkán Zsolt, az EuroCom romániai sajtófigyelő igazgatója szerint ez már a jövő évi román választási kampány része. A román végrehajtó hatalom kétfejű: az erős legitimitással rendelkező elnök és a kormány együtt képezi a hatalmi ágat – emelte ki Pászkán Zsolt. Az elnöki tisztséghez azonban nem tartozik kellően erős hatáskör – tette hozzá. „A Szociáldemokrata Párt minden jel szerint már elindította a 2019. decemberi elnökválasztással kapcsolatos kampányát, kettős céllal” – jelentette ki az EuroCom romániai sajtófigyelő igazgatója. Egyrészt igyekszik minél kisebb mozgásteret engedni az elnöknek: a jeruzsálemi nagykövetség ügyében sem konzultáltak Klaus Johannis-szal, pedig kellett volna – hívta fel a figyelmet Pászkán Zsolt. „A Szociáldemokrata Párt tervének B része az, hogy amennyiben mégsem nyernének másfél év múlva az elnökválasztáson, addigra egy olyan elnöki intézmény maradjon csak meg, amelynek a hatásköre oly’ mértékben kiüresedik, hogy ne tudja érdemileg akadályát képezni egy – reményeik szerint – szociáldemokrata kormánynak” – tette hozzá.

Gazdaság:
Már 2019 végére vagy akár 2020 elejére is teljesítheti Magyarország az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. Ebben az esetben a tényleges bevezetés 2021-22-re esne, amennyiben megvan rá a politikai szándék – nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa, Szijártó Norbert. Magyarország már két-három éve teljesíti azokat a számszerűsített kritériumokat, amik az inflációs rátára, a hosszú távú kamatlábra, a közpénzügyi rendszerre, a költségvetési hiányra és az államadósságra vonatkoznak. „Magyarország az árfolyam-stabilitásra vonatkozó kritériumot nem teljesíti, ami azt mondja, hogy két évet el kell tölteni nagyobb volatilitás nélkül az ERM-II-nek nevezett európai árfolyamrendszerben” – mondta Szijártó Norbert, aki szerint az euró bevezetésének legkorábbi időpontja 2019 közepe, 2020 eleje is lehet.

A brit üzleti minisztérium vezetője szerint lesz vámmegállapodás Nagy-Britannia és az Európai Unió között a brit EU-tagság megszűnése után. Greg Clark a BBC-nek nyilatkozva alig burkolt figyelmeztetést intézett a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas, az unióval fenntartandó bármiféle szoros vámpartnerség lehetőségét elvető Brexit-táborának képviselőihez is, mondván: a japán Toyota autógyár két nagy-britanniai üzemében 3500-an dolgoznak, és a cég éppen most készíti elő a döntést arról, hogy hol legyen következő európai gyára. Clark szerint a japán autóipari óriás dönthet úgy is, hogy az új üzemet Nagy-Britannia helyett „a kontinensre” telepíti.

Mintegy 65 százalékkal több új lakást adtak át az első negyedévben, mint a tavalyi hasonló időszakban – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági tanácsadója. A szakértő arra számít, hogy a bővülés megmarad a következő két évben is, még akkor is, ha nem 60 százalék körüli lesz, mert nagyon sok beruházás van folyamatban. Hozzátette, a beruházásokat igyekeznek még 2020 előtt befejezni, hiszen addig van érvényben az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa.

Könnyű:

Zsiráf végzett egy dél-afrikai operatőrrel, aki épp egy játékfilmen dolgozott egy vadrezervátumban Johannesburg közelében. A CallaCrew filmes ügynökség Facebook-közleménye szerint Carlos Carvalho szerdán a Johannesburgtól északnyugatra fekvő Glen Afric farmon forgatott, amikor egy zsiráf rátámadt. A helyi média szerint Carvalhol éppen a zsiráfról készített közeli felvételt, amikor az állat elfordította a nyakát, és kiütötte. Carvalhót egy johannesburgi kórházba szállították, de belehalt a súlyos fejsérüléseibe. Az operaőrt a deadline.com szerint a cannes-i filmfesztivál és az afrikai filmakadémia is díjazta korábbi munkáiért.

Annyira elszaporodtak a folyami rákok a német főváros édesvizeiben, hogy a hatóságok engedélyezték a lakosságnak, sőt bátorítják is az embereket, hogy fogjanak ki belőlük minél többet, mivel fogyasztásra teljesen alkalmasak. A sötétvörös színű, 15 centiméteresre megnövő édesvízi rákok populációja egy éve jelent gondot Berlinben. Aggasztó szaporodásukra akkor figyelt fel a város, amikor tavaly megjelentek a Tiergarten park utcáin. Akkor mintegy 4000 példányt gyűjtöttek be és pusztítottak el belőlük. Derk Ehlert, a berlini környezetvédelmi hivatal szóvivője vasárnap elmondta: egy új kutatás szerint a rákok ehetők, és arra biztatják a város lakóit, hogy nyugodtan fogják ki őket.