A BreuerPress és a HetiTV hírei  szombat este 

A BreuerPress és a HetiTV hírei  szombat este 

Átvették megbízóleveleiket az április 8-ai országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők, valamint a nemzetiségi szószólók az Országházban. A megbízóleveleket Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke adta át az Országház Kupolatermében. Patyi András az ünnepségen elmondott beszédében azt kérte a megválasztott képviselőktől, hogy mindenkor az ország érdekét szem előtt tartva vegyenek részt az Országgyűlés munkájában. Az NVB vezetője azt kívánta a képviselőknek, hogy a rendkívül intenzív kampány és a fokozott választási jogorvoslati eljárások után több alkalmuk legyen a konszenzus megtalálására. „Egyetértés esetén a kis országok is fejlődnek, széthúzás idején a nagyok is szétbomlanak” – zárta beszédét a latinul is elmondott jelmondattal.  Az országgyűlési választás eredménye csütörtökön vált jogerőssé, miután a Kúrián az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult. Ez alapján öt szervezet, illetve szövetség szerzett összesen 92 országos listás mandátumot: a Fidesz-KDNP (42 mandátum), a Jobbik (25 mandátum), az MSZP-Párbeszéd (12 mandátum), az LMP (7 mandátum) és a DK (6 mandátum).

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folyatódnak az érettségi vizsgák, a diákok emelt- és középszinten adnak számot tudásukról országszerte. A vizsgák mindkét szinten 240 percig tartanak. Középszinten az I. feladatlap egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladatot tartalmaz. A vizsgázók a feladatlapon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják. A szövegértési feladat szövege egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. Az I. feladatlapban közölt szövegalkotási feladat lehet érvelés vagy gyakorlati szövegműfaj alkotása, a kettő közül a vizsgázó választ. E feladat megoldásának elvárható terjedelme 120-200 szó. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyben egy műértelmező szöveg alkotását várják 150 perc alatt, az elvárható terjedelem 400-800 szó. Az emelt szintű írásbeli szintén 240 perces. Az írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

Külpolitika:

Mahmúd Abbász palesztin elnök a nemzetközi felháborodást követően bocsánatot kért a hét elején elhangzott antiszemita beszédéért, melyben azt sugallta, hogy az európai zsidók lemészárlásához a viselkedésük, nem pedig a vallásuk vezetett. Abbász elítélte az antiszemitizmust és a holokausztot mint “a történelem legelvetemültebb bűncselekményé”-nek nevezte a rámalláh-i irodája által kiadott nyilatkozatában. “Ha a Palesztin Nemzeti Tanács előtt tett nyilatkozatom sértően hatott, különösen a zsidó hitűekre, akkor bocsánatot kérek érte. Biztosítani akarok mindenkit, hogy nem volt szándékomban megsérteni senkit, és ismételten kifejezem maximális tiszteletemet a zsidó hitűek, valamint más monoteista vallásúak mellett,” olvasható a nyilatkozatban.

Mégsem pályázik Izrael az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) betölthető kétéves tagságra – jelentette be Izrael ENSZ-képviselete. Izrael Németországgal és Belgiummal volt eddig versenyben a nyugati-demokratikus országok csoportját a BT-ben képviselő két helyért, amelyet jövő januártól kell majd két országnak betöltenie. Izrael percekkel azelőtt jelentette be visszalépését, hogy megkezdődött a pályázó országok képviselőinek meghallgatása helyi idő szerint péntek délután. A váratlan visszalépéssel garantálttá vált, hogy Németországot és Belgiumot választják majd meg BT-tagnak a júniusban tartandó szavazáson. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó, valamint tíz, kétéves ciklusokra megválasztott nem állandó tagja van.

A Dél-Koreában használt időzónához igazították szombaton az órákat Észak-Koreában – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség. Az észak-koreai órák így újra 9 órával a greenwichi középidő (GMT) előtt járnak, egy időzónában Dél-Koreával és Japánnal. Phenjan 2015 augusztusában vezetett be saját időzónát, amikor 30 perccel visszaállította az óráit. Ez volt a „phenjani időzóna”, amelyet Japán második világháborús vereségének 70. évfordulója alkalmából vezettek be, arra hivatkozva, hogy ki akarják irtani a Koreai-félsziget fölötti egykori japán gyarmati uralom maradványait. Abban az időben, 1910-1945 között került Korea a japán időzónába. Az órák átállítása az első gyakorlati lépés Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök történelmi csúcstalálkozója óta – írta a KCNA. Az intézkedést Kim Dzsong Un javasolta a találkozón, mert „elszomorította”, hogy a tárgyalás helyszínén, a két országot elválasztó demilitarizált övezet déli oldalán lévő Béke Házában két óra lógott a falon, az egyik a szöuli időt, a másik a phenjani időt mutatta.

Az Oroszországgal szembeni feszültség növekedése miatt az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy új atlanti-óceáni haditengerészeti parancsnokságot hoznak létre az amerikai katonai és általában a NATO-jelenlét erősítésére a térségben. A terv körvonalaiban a NATO védelmi miniszterei februári tanácskozásukon állapodtak meg, amikor az Európa és Észak-Amerika közötti hajózási és távközlési vonalak biztonságának növeléséről tartottak megbeszélést. „Az új NATO-parancsnokság a transzatlanti biztonság sarokköve lesz” – jelentette ki a Pentagon szóvivője. Az új haditengerészeti parancsnokság székhelyéül a virginiai Norfolkot választották.

Újabb földrengéssorozat rázta meg Hawaii Nagy Szigetét, és az ottani Kilauea vulkán ismét lávát lövell ki, ezúttal már lakott területre is. A hatóságok már korábban figyelmeztették a vulkán közvetlen szomszédságában élőket – mintegy tízezer embert -, hogy ajánlatos elhagyniuk otthonukat, mintegy 1500 ember távozott is, pénteken pedig további százak. Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése alapján a legerősebb rengés – 6,9-es – helyi idő szerint pénteken 12.32-kor (közép-európai idő szerint szombat hajnali fél kettőkor) történt. A helyi polgári védelem azonban szökőárriadót nem rendelt el. Ezt a rengést egy órával megelőzte egy 5,3-as, és követte másfél órával egy 5,4-es erősségű rengés. A lávakitörés miatt két lakóépület kigyulladt a Kilauea közelében.

Az amerikai kormány bejelentette, hogy megszünteti egy hurrikán miatt az Egyesült Államokban 20 évvel ezelőtt menedéket nyert több mint 50 ezer hondurasi ideiglenes védett státusát, és 20 hónapot ad nekik arra, hogy hazatérjenek. Az érintettek 1998-ban a Mitch hurrikán pusztításai miatt kaptak lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államokban éljenek és dolgozzanak. Kirstjen M Nielsen belbiztonsági miniszter a döntés indoklásaként azt mondta, hogy a hondurasi körülmények lehetővé teszik a menekültek hazatérését. Azokat, akik 2020. január 5-éig nem hagyják el az Egyesült Államokat, kitoloncolják. José Isaias Barahona hondurasi külügyminiszter a bejelentésre reagálva azt mondta: elismeri, hogy az amerikai kormány szuverén döntéséről van szó, de szerinte az nagyon sajnálatos. Mindazonáltal Honduras „tárt karokkal várja vissza” állampolgárait – tette hozzá.

Gazdaság:
A hamarosan felálló új kormány is a lakosság otthonteremtésének segítésére és az ország demográfiai mutatóinak javítására törekszik, hiszen ez a két elem szorosan összefügg – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Lakás Konferencia 2018 című rendezvényen. A portfolio.hu által szervezett konferencián az államtitkár hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal pénteken publikált adatai azt mutatják, hogy az idén az előző évekhez hasonlóan az új építésű lakások számának folyamatos növekedésére lehet számítani. A KSH pénteki közlése szerint az első negyedévben a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9850 volt, 3,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az érdekképviseletek szerint megvalósítható a hat év alatt mintegy ötvenszázalékos tervezett reálkereset-emelkedés. Ha ez megvalósul, akkor jelentősen csökken a nyugat-európai bérekhez viszonyított különbség, ugyanakkor ehhez nélkülözhetetlen a hazai és világgazdasági stabilitás, valamint a gazdaság szereplőinek is részt kell ebben vállalniuk – írja a Magyar Idők. A napilap cikke szerint akár a másfélszeresét is érheti 2022-re a 2016-os nettó keresetünk, ha megvalósul a kormány minap nyilvánosságra hozott, 2022-ig szóló terve. Ebben a reálkeresetek akár ötvenszázalékos emelkedését jelölte ki célként; ez korábban még negyvenszázalékos növelés volt. A reálkereseti mutató méri, hogy az egységnyi kézhez kapott fizetésünk értéke mekkora, tehát abból az adott időszakban többet vagy kevesebbet tudunk vásárlásra, fogyasztásra, vagy akár megtakarításra költeni. A Magyar Idők által megkérdezett érdekképviseletek szerint a reálkereset-emelkedésre kitűzött cél reális, ám ehhez következetes lépésekre van szüksége mind az állam, mind a gazdaság többi szereplője részéről.

Könnyű:

Mintegy 11 ezer veszélyeztetett teknőst mentettek meg amerikai állatorvosok Madagaszkáron, az állatokat kiszáradva és éhesen találták egy házban. A sugaras teknősök – amelyeket a kereskedők csodálatos színű, sugarasan felosztott páncéljuk miatt tartanak – annyira ki voltak száradva, hogy sokukat hetekig kellett vízben áztatni – mondta el a New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society illetékese. Másokba rehidratáló folyadékot fecskendeztek, antibiotikummal és fájdalomcsillapítókkal kezelték őket – közölte Susie Bartlett. A rendőrség a múlt hónapban egy házban bukkant a hüllőkre, három embert őrizetbe vettek, és kérték a szakemberek segítségét. Bartlett és kollégái napokig dolgoztak a teknős természetes élőhelyének számító indiai-óceáni sziget délnyugati partvidékén lévő állatmenhelyen.

A felnőttek és a gyerekek napi ajánlott kalóriamennyiségének legfeljebb 10 százalékát kellene kitenniük a telített zsírsavaknak és mindössze 1 százalékát a transzzsíroknak – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint a telített és a transzzsírok fogyasztásának visszafogásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata. Az egyelőre csak javaslatként közzétett ajánlás célja, hogy megfékezzék a nem fertőző betegségeket – élükön a szív- és érrendszeri betegségekkel -, amelyek az évente világszerte bekövetkező 54,7 millió haláleset 72 százalékáért felelősek. „A telített zsírsavak és a transzzsírsavak különösen nagy aggodalomra adnak okot, mivel nagy mennyiségben való fogyasztásuk összefügg a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával” – mondta Francesco Branca, a WHO vezető munkatársa, hozzátéve, hogy az elmúlt 15 évből származó tudományos bizonyítékokra alapozva fogalmazták meg mostani ajánlásukat. Az ENSZ szakosított szerve, amely utoljára 2002-ben foglalt állást a témában, június 1-jéig várja a nagyközönség észrevételeit, amelyek nyomán várhatóan az év végén véglegesíti ajánlását.