Régi-új szempontok a leendő kormány fókuszában

Régi-új szempontok a leendő kormány fókuszában

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az új kormány előtt álló feladatokról, a nemzeti egységről, de szóba került a kormányellenes tüntetés tanulsága is.

 

A szóvivő különösen örvendetesnek tartja, hogy a választók valamivel több mint hetven százaléka járult az urnákhoz, ez mindenféle erős legitimációt ad az új parlamentnek és az új kormánynak is, mindezek mellett azt külön is megköszönte, hogy a választópolgárok ismételten a Fidesz-KDNP szövetséget támogatták.

A leendő kormánnyal kapcsolatban Hidvéghi Balázs türelmet kér, ez a feladat a miniszterelnök dolga, aki majd időben nyilatkozik arról, hogy milyen szerkezetben és kikkel alakítja meg a kormányát. Bizonyos dolgokról már beszélt eddig is Orbán Viktor, szóba került már, hogy átalakítások várhatók, hiszen egy megváltozott politikai helyzetben vagyunk Magyarországon és Európában egyaránt. A magyarok egy nagyon világos döntést hoztak arról, milyen országot akarnak, milyet nem akarnak, ennek megfelelően kell a kormányt megalakítani és a prioritásokat kijelölni.

Arról is beszélt már a miniszterelnök, arra kiemelten figyel majd az új kormány, hogy a jelenleginél is több erőforrás jusson arra, hogy a kormány elősegítse a gyermekvállalást. A kormánynak az a dolga, kötelessége, hogy minél többet megtegyen annak érdekében, hogy a gyermek, gyermekek születésének a kérdését az emberek eldöntsék. Eddig is sok ilyen döntés született már, mint példának okáért a rugalmas munkaidő bevezetése, a GYES, a GYED megerősítése, különböző kedvezmények a nők számára, de nyilván ezeket még lehet erősíteni, sőt a Fideszben azt gondolják, ezt erősíteni is kell. Jelenleg Európa olyan helyzetben van, ahol gyakorlatilag mindenütt egy demográfiai csökkenés tapasztalható, ez alól Magyarország sem kivétel. Nagyon sok, nagyon jelentős politikai erő mondja azt, hogy ennek a kérdésnek a megoldása a bevándorlásban keresendő, úgyis van egy jelentős migrációs nyomás, ez majd megoldja a meg nem született európai gyermekek gondját. Ezzel az elképzeléssel szemben döntöttek a magyarok az áprilisi választás során – tette hozzá a szóvivő.

A magyar kormány előtt álló egyik fő feladat, hogy egyszerre tudja támogatni a nőket a gyermekvállalásban, de mellette a munkavállalásban, a karrierben is segítséget nyújtson. A döntés a nőké, nem lehet előírni sem a munkaerőpiaci megfelelést, előrelépést, sem pedig az anyaságot. A kormány azoknak tud támogatást adni, akik mindkettőt vállalják, ez jelenti ma a modern kor kihívását. a lépéseket is ehhez kell igazítania a kormánynak. Hidvéghi Balázs megerősítette, ez lesz a most megalakuló kormány egyik fő fókusza.

A szóvivő külön beszélt azokról a fiatalokról, akik most külföldön, elsősorban Európában élnek, dolgoznak. Leszögezte, a magyar helyzet ebből a szempontból közel sem olyan súlyos, mint néhány környező ország esetében, mint például Románia, Horvátország. Azonban ettől függetlenül az országnak minden olyan emberre szükség van, aki most külföldön dolgozik, nagyon fontos lenne, hogy ők egy idő után visszatérjenek a hazájukba. Ezt sok mindennel lehet elősegíteni, az egyike ezeknek az előbb említett családtámogatási rendszer kiszélesítése – folytatta a szóvivő, de nagyon fontos az adórendszer, hogy a magyar gazdaság már hosszú ideje növekedési pályán van, hazai és nemzetközi cégek is tudnak itt növekedni, több helyen is munkaerőhiány van. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ez az ország visszahívja azokat, akik külföldön próbáltak szerencsét, természetesen valamilyen mozgás mindig lesz, ami természetes és hasznos is, hiszen a határok nyitottak, az Európai Unió egy közös piac is egyben.

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet visszahozni azt az időszakot a mai Magyarországra, amikor például az Ellenzéki Kerekasztalnál egy oldalon ültek konzervatívok, liberálisok, baloldaliak, mindenki egy hazáért küzdött, a szóvivő szerint akkor egy különleges áldott pillanat volt. Utána, amikor a demokratikus választás után megjelentek a pártos érdekek, viták, már más volt a helyzet, de ez is természetes volt – tette hozzá Hidvéghi Balázs. Azt nagyon fontosnak tartaná, ha bizonyos nemzeti ügyekben ma is nagyobb lenne az egyetértés, jó lenne, ha a baloldal is nagyobb figyelmet fordítana a nemzet ügyeire, a magyarság kérdéseire, határon túl is.

A múlt hétvégi tüntetéssel kapcsolatban a szóvivő elmondta, sokféle ember jelent meg ott, ezt nyilvánvalóan az okozta, hogy sokan csalódtak a választás eredményében, amit meg is értett Hidvéghi Balázs, ugyanakkor hozzátette, ez a tüntetés egyben az ellenzék kritikája is volt. A Fidesz a kampányban is többször hangsúlyozta, nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van az országban, ezt igazolta a választás is. A tüntetést nézve, a szóvivő szerint leginkább az ellenzéki pártoknak, azok vezetőinek van elgondolkodnivalója. Azzal kapcsolatban, hogy lesz-e folytatása a tüntetésnek, Hidvéghi Balázs hozzátette, bár civileknek mondták magukat a szervezők, de legtöbb közülük egyrészt a politikához, másrészt a Soros hálózathoz kötődik, elmondta azt is, hogy látható, leginkább ez a hálózat, a hozzá kötődő személyek az elégedetlenek, ők a leghangosabbak. Fontosak a civil mozgalmak, de politikai véleményt a politikai pártoknak kell megjeleníteni – jelentette ki a Fidesz szóvivője, hozzátéve nem hiszi, hogy civil mozgalmak, a közösségi oldalakon szerveződő csoportok kellő erővel tudnak részt venni egy politikai vitában.

A szóvivő kérdésre elmondta, nincs közvetlenül befolyása a demokráciára annak, hogy ismét ellenzéki médiumok szűntek meg, a piacgazdaságban vannak magánkézben, magántulajdonban lévő médiumok. A Magyar Nemzet ugyan egy komoly hagyománnyal bíró lap volt, de az utóbbi időben kampányeszközzé silányult, a tulajdonos cinizmusát mi sem mutatja jobban – fűzte hozzá Hidvéghi Balázs, hogy rögtön a választás után megszüntette azt, és ha jól lehet látni, nem is nagyon akarja eladni egy másik lehetséges befektetőnek. A szóvivő szerint sajnálatos, de az történt, hogy egy sérelmi politizálás eszközeivé váltak ezek a médiumok.

Végezetül az európai történések kapcsán a szóvivő elmondta, az látszik, a magyar politikai, amit Orbán Viktor képvisel, kap erőre, a 2019-es európai választások során egy új helyzet alakul ki, ami meghatározza majd az EU jövőjét.