A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A tervezettnél később, 2019 januárjára készül el az Országgyűlés új irodaháza – olvasható a Népszavában. A lap az Országgyűlés Hivatalától kapott tájékoztatásra hivatkozva arról ír, hogy a Kossuth Lajos téren, a volt MTESZ-székház helyén épülő új irodaház a korábban meghatározottnál bő 1,5 milliárd forinttal drágábban, 10 milliárd 670 millió forintért készül el. Az új épület az első szabadon választott Országgyűlés elnökének emléket állítva Szabad György nevét viseli majd. Homlokzatát a Hültl Dezső által 1928-ban készített terv alapján építik meg, belül viszont 21. századi lesz. Az irodaházat föld alatti folyosó köti majd össze az Országházzal, ennek megépítését biztonsági és munkaszervezési okokkal indokolják.

 

Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetségben politizál az Országgyűlésben – jelentette be Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke közölte azt is: Tóth Bertalant választották a frakciószövetség vezetőjének. Az MSZP-Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőinek tanácskozása után Karácsony Gergely közölte, a frakciószövetség jogi és technikai részletein dolgoznak még, de a politikai szándék egyértelmű: amit a kampányban közösen képviselt a változás szövetsége, azt az Országgyűlésben is közösen kívánja képviselni. Tóth Bertalan közölte, a parlamenti munkában képviselni fogják azokat a választókat, akik az MSZP-Párbeszédre szavaztak, illetve azt a 2,5 millió embert is, akik változást akarnak. Hozzátette: nyilvánosságra fognak hozni minden, a „maffiaállammal” kapcsolatos információt, és élnek majd képviselői jogaikkal, ha bárki védelemre szorul.

Gyárfás Tamás gyanúsítotti kihallgatásán tagadta, hogy két évtizede arra utasította volna P. T.-t, hogy ölesse meg Fenyő Jánost – tudatta a gyanúsított védője, Bánáti János ügyvéd. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedden gyanúsítottként hallgatta ki Gyárfás Tamást, aki álláspontjuk szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy „1998. február 11-ét megelőzően megbízta P. T.-t azzal, hogy Fenyő Jánost ölesse meg. A megbízást P. T. elvállalta és J. R. szlovák állampolgár felé azt közvetítette”. A volt médiavállalkozó és magyar úszószövetségi elnök, a sportág nemzetközi szövetsége, a FINA végrehajtó bizottságának jelenlegi tagja a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be és a „leghatározottabban” tagadta a terhére rótt cselekményt – közölte az ügyvéd. Többórás vallomásában részletezte Fenyő Jánossal kialakult vitáját, majd az ezt követő „megbékélést”, és leírta P. T.-vel való kapcsolatát is – tette hozzá. Gyárfás Tamás megdöbbent a hatóság eljárásán, mivel korábban, az ő sérelmére elkövetett zsarolás miatt indult büntetőeljárásban mindig készséggel állt a hatóságok rendelkezésére, és az ügy összes általa ismert részletét már feltárta. Vallomásában pedig mindenre kiterjedő, logikus válaszokat adott – áll Bánáti György közleményében. Az őrizetbe vétel ellen a gyanúsított és védője panaszt jelentett be.

 

Csaknem 1 milliárd forintból tervezheti meg a Déli pályaudvar üzemi területén a kormány által elképzelt sport- és szabadidőközpontot az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Testnevelési Egyetem közölte a Közbeszerzési Értesítőben. 2016 elején döntötte el a kormány, hogy a Déli Pályaudvar területét vegyék állami tulajdonba, a MÁV csak vagyonkezelő legyen. A személyforgalom megmaradna a Déliben, de a „hátsó”, üzemi részt sportcélra hasznosítanák. Az új létesítményeket alapvetően a Testnevelési Egyetem használná, de a nagyközönség előtt is nyitva állnának. 2017 végén kiderült, hogy az átépítés előkészítésére kiírt közbeszerzést leállították és nem kötöttek szerződést az akkor nyertes FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. vezette konzorciummal. Az új döntés szerint 980 millió forintból az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. tervezheti meg az új sport- és szabadidőközpontot.

Külpolitika:

 

Újabb szigorító intézkedésekről határozott az osztrák kormány a menedékjog terén annak érdekében, hogy felvegyék a harcot az illegális bevándorlással és a menekültstátusszal való visszaélésekkel szemben – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár. Heinz-Christian Strache alkancellár hangsúlyozta, hogy fontos lépésekről van szó, amelyek célja, hogy megszüntessék a visszaéléseket. Az újonnan elfogadott szabályok értelmében az osztrák hatóságok ezentúl betekintést nyerhetnek a menekültek mobiltelefonjainak tartalmába, hogy adatokat szerezzenek a menedékjogért jelentkezők által korábban megtett útvonalról. Ha a menekülteknél van pénz, az osztrák hatóságok 840 euróig terjedő eljárási díjat számíthatnak fel. Továbbá azokat, akik bűncselekményt követnek el, azonnal őrizetbe veszik és kitoloncolják az országból, és ez a kiskorú bűnelkövetőkre is vonatkozik. Abban az esetben pedig, ha egy menedékkérő „vakációra” visszatér hazájába, akkor elveszíti tartózkodási jogait Ausztriában – fejtette ki Strache, aki egyúttal a kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.

 

 

Az olasz államfő megbízta Maria Elisabetta Alberta Casellatit, a szenátus elnökét, hogy mérje fel, lehetséges-e a kormányalakítás a parlamenti választások két győztes pártja, az Öt Csillag Mozgalom és a Liga között. Casellati két napot kapott, pénteken be kell számolnia az államfőnek a pártokkal folytatott egyeztetések eredményéről. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) mostanában nyitást mutatott a Liga felé egy közös kormány érdekében, de a Liga vezette jobbközép koalícióhoz tartozó Silvio Berlusconi nélkül.

 

 

Irán nem támad szomszédjaira, de folytatja mindenfajta fegyver előállítását, amelyre szüksége van védelmének szavatolásához – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök a hadsereg napja alkalmából tartott díszszemlén. Hangsúlyozta, Irán nagy ország óriási anyagi erőforrásokkal, hatalmas, civilizált nemzet, amely az elmúlt évtizedekben, évszázadokban egyetlen szomszédját, a régió egyetlen országát sem támadta meg. Washington és Rijád, továbbá a Nyugat a Közel-Kelet destabilizálásával vádolja Teheránt, amely a Szíriában dúló háborúban, Bassár el-Aszad államfő oldalán érintett, míg Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcol, valamint regionális befolyásának növeléséért küzd a Nyugattal hagyományosan szövetséges Szaúd-Arábiával szemben.

 

Izrael állam függetlenségi napja alkalmából levelet küldött izraeli kollégájának, Benjámin Netanjahunak Orbán Viktor kormányfő – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.  Orbán Viktor szerint az elmúlt hét évtizedben Magyarország és Izrael széles körű és sikeres együttműködést alakított ki egymással. A kormányfő emlékeztetett Benjámin Netanjahu 2017 júliusában lezajlott „történelmi jelentőségű” budapesti látogatására, mely értékelése szerint kiemelkedő eseménye volt a kiváló partnerségnek. Hozzátette: reményei szerint a közeljövőben viszonozhatja a látogatást.  A magyar kormányfő megelégedéssel nyugtázta, hogy a kétoldalú és a V4–Izrael-együttműködésben elhatározott közös projektek elindultak és jól haladnak. Orbán Viktor arról is biztosította Benjámin Netanjahut, hogy Magyarország elkötelezett marad a két ország közötti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok további megerősítése mellett.

Levele végén a miniszterelnök kifejtette: Magyarország különösen büszke zsidó közösségére és az Izraelben élő, magyar származású emberekre, akik továbbra is a kétoldalú együttműködés egyik legfontosabb pillérét képezik

Izraelben szerda este vették kezdetüket a függetlenség napi ünnepségek, idén szimbolikus, kerek évfordulót ünnepel a zsidó állam, megalapításának 70. évfordulóját. Ez a kerek évszám még fontossá teszi ezt az ünnepet.  Ilyenkor Izrael-szerte tüzijátékok, utcabálok, koncertek, kulturális programok köszöntik az évfordulót, az izraeliek családi, baráti körben a tengerparton és a kirándulóhelyeken töltik az ünnepet.

 

Szerdán kora reggel legalább 3 palesztin megsérült Khan Younis-tól keletre a Gázai övezet déli részén. Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozata megerősítette, hogy tüzet nyitottak egy 5 fős palesztin csoportra, akik a határkerítéshez közeledtek. Az egyik palesztinnál fegyver volt. A Walla héber nyelvű híroldal egy névtelen katonai forrást idézve azt írta, a biztonsági erők megakadályozták, hogy a csoport robbanóeszközt helyezzen el a határ mentén. Kedd este egy izraeli tank szétlőtt egy Hamász hadállást a Gázai övezet déli részén, miután palesztin fegyveresek tüzet nyitottak a határ túloldalán állomásozó izraeli csapatokra. Az incidensnek nem volt izraeli sérültje.

 

 

Gazdaság:

A következő 12 évben, 2030-ig a jövedelmek, a beruházások bővülésének és a hitelezés emelkedésének együtt kell megvalósulnia, mindhárom szükséges, de önmagában egyik sem elégséges a fenntartható felzárkózáshoz – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.A jegybank alelnöke kiemelte: a magyarországi bankrendszer mérlegfőösszegének évi átlagos növekedési üteme 2030-ig elérheti 11 százalékot, a vállalati hitelek évi 12 százalékkal, a kis- és középvállalati hitelek 13 százalékkal, a háztartások hitelei ennél is jobban, évente 15 százalékkal nőhetnek. Jelezte: a hitelezés fellendülésének az ügyfelek jelenleginél szélesebb körénél és a mostaninál alacsonyabb árazással kell megvalósulnia.