A gyűlöletre tanítani kell, a szeretet az emberben lakozik

A gyűlöletre tanítani kell, a szeretet az emberben lakozik

Szűcs Balázs református lelkész, erzsébetvárosi önkormányzati képviselő, egyházügyi tanácsnok beszélt a kampányról, a hatalomról és a szeretetről.

 

A politikus immár másodjára volt kampányfőnök, idén is Szabó Tímea, a PM társelnökének a kampányát irányította. Nagy sikernek tartja, hogy nekik sikerült az egyik legnagyobb ellenzéki győzelmet hozniuk Óbudán. Ebben a munkájában sem tudta megtagadni eredeti hivatását, mint elmondta, a kampányfőnökség valahol egy nagyon komoly lelkészi munka is, hiszen mindenben ott kell lennie a jelölt mellett. Kampányfőnökként, lelkészként egy inkább pozitív kampányt igyekezett lebonyolítani, ám mindez elsősorban a Fidesz miatt nem valósulhatott meg teljes mértékben, még feljelentést is kellett tenniük személyes adatokkal való visszaéléssel kapcsolatban, mert mindenhonnan próbálták a lakosokat hívogatni, Szabó Tímeáról hazugságokat terjeszteni, úgy beállítani személyét, mint egy migránssimogatót.

A menekültekkel kapcsolatban Szűcs Balázs kérdésre elmondta, ő maga átérzi a menekültek helyzetét, hiszen ő maga is döntött már úgy az életében, hogy elhagyja a hazáját örökre, eljutott Amerikába, ahol egy gettó jellegű környéken teljesített szolgálatot. Persze azóta visszajött, de mint mondta, van úgy, hogy el kell menekülnie az embernek, hogy utána visszatérhessen a hazájába. Kálvin Jánost is idézte, aki azt mondta, minden emberben van egy Isten alakú űr, amit csak az Isten képes megtölteni tartalommal, de mint ahogy azt Szűcs Balázs hozzátette, van egy otthon alakú űr is, amit csak az ember otthona tud igazán kitölteni, ez pedig a szülőföldje, ahova tartozik. Ezért is jött vissza, mert bár várpalotai születésű. de más neki Erzsébetváros az otthona, itt érzi jól magát, ideköti a családja, a választói, az emberek.

Szűcs Balázs teológiai tanulmányaiban most jutott el odáig, hogy doktori disszertációját lelkészi munkája mellett megírja, a dolgozat témája a tekintély és a hatalom kérdésének a boncolgatása, különösen az Ószövetség szempontjából. Saját élete adta az ötletet, hiszen harmadik éve dolgozik önkormányzati képviselőként, kerületi frakcióvezetőként, egyházügyi tanácsnokként. Mint elmondta, vannak emberek, akik teljesen másként viszonyulnak a személyéhez, vannak új emberek az életében, akik egy teljesen más szerepben kérdezik. Mindezek mellett egy politikai közegben is részt vállal, ahol úgyszintén vannak, akik teljesen másként gondolkodnak a hatalommal, a tekintéllyel kapcsolatban. Szúcs Balázs számára érdekes, hogy ezek közül a megkeresések közül melyik szól a személyének, melyik az önkormányzati képviselőnek, a frakcióvezetőnek, az egyházügyi tanácsnoknak, ahogy az is érdekes, miként tudja ezeket szétválogatni. Azt lehet látni, hogy ma az emberek nem tudnak mit kezdeni a hatalommal, a tekintéllyel. Mint elmondta, szerencsére vannak olyan pillanatok, közösségek az életében, ahol mindenki egyenlő, ő maga nagyon is igényeli ezeket.

Önkormányzati képviselőként, lelkészként is foglalkozik a kerületben élő megforduló szegényekkel, hajléktalanokkal. Mint azt elmondta, most, amikor a nagy melegek jönnek, akkor idén is, mint eddig, az önkormányzat párakapukat állítanak fel, a kerületi légkondicionált közintézményeket megnyitják, a nagy melegben vizet szoktak osztani. Általánosságban is felelősségük van – tette hozzá a képviselő, hiszen erről szól a hite, a politikai világlátása, Jézus mondását idézve, mely szerint: A szegények mindig veletek lesznek, de én nem mindig leszek veletek. Ebben a mondatban kifejezetten az anyagi szegénységről beszélt Jézus, ezért van felelőssége az embereknek, de mint hozzátette, a felelősségnek megvannak a maga határai, amelyeket néha nagyon nehéz meghúzni. Mint az Szűcs Balázs kiemelte, számára a politikai, a képviselőség, a posztok, az nem más, mint egy esélyegyenlőség, lehetőségadás.

Szűcs Balázs elmondta, most saját magában emlékezett meg a Holokauszt Emléknapon az áldozatokról, elment egy mécsest meggyújtani a Duna-partra. Emlékezni kell Magyarország történelmének egyik legsötétebb időszakára, el kell mondani, hogy soha többet, ahogy – mint ős is elmondja a szószékről – azt is ki kell emelni, ez nem egy zsidó ügy volt, ez Magyarország ügye volt. Ebben az időszakban magyar emberek életét vették el, amihez soha senkinek nincs semmilyen joga. Mint azt külön elmondta, visszagondolva a történelemre, egész egyszerűen hátborzongató, hogy ilyen akár egyszer is előfordulhatott Magyarország életében, amihez ráadásul még emberek is asszisztáltak. Ma is vannak olyanok, akik relativizálni akarják a rémtetteket, Szűcs Balázs szerint nekik egyszerűen nincs helyük a közéletben. Mint kifejtette, ezeknek az embereknek a halála egy küldetést is jelent, mert el kell mondani sokszor és sok helyen, a különbözőség az nem feltétlenül rossz, az egymás elleni gyűlölet előbb szokássá, majd hagyománnyá válhat. Az embereket tanítani kell, mert mint elmondta, hiszi, hogy az ember a lelke mélyén jó.  A gyűlöletre tanítani kell, a szeretet az emberben lakozik. Elég csak megnézni a kisgyerekeket, ahol még megvan az a nyitottság, ami az ember természetéből fakad, sajnos később már a társadalom egészen mást tanít a felnövő gyerekeknek, akikből így lehet gyűlölni képes felnőtt, amikor már nem tudja az ember, hogy miért is utálja a másikat, csak azt tudja, hogy utálni kell..