Nem ígéretek, hanem kötelezettségek

Nem ígéretek, hanem kötelezettségek

Dr. Bajkai István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, még Erzsébetváros alpolgármestere beszélt mostani és leendő munkájáról, terveiről.

 

Miután országgyűlési képviselő lett, így a mandátumának átvétele után meg kell szüntetnie az összeférhetetlenséget, le fog mondani az alpolgármesteri tisztségéről, de mint azt Bajkai István elmondta, már most elkezdte átadni a feladatait, hogy ezzel is megkönnyítse az önkormányzat munkáját. Városvezetői munkája mellett ügyvédként is aktívan dolgozott, legutóbbi tárgyalásán vett képletesen is búcsút a Fővárosi Törvényszéktől. Az ügyvédi irodája továbbra is dolgozik, az ügyek megmaradnak, ahogy a munkatársai is.

Mint azt a politikus elmondta, miután az egyéni választókörzetben vereséget szenvedett Oláh Lajostól, a DK képviselőjétől, illik gratulálni, de miután az átszavazások azt mutatták, hogy több ellenzéki párt szavazói is átszavaztak a DK jelöltjére, így egyszerre több pártnak is kellene gratulálnia.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben lehetősége lenne, mit korrigálna a választási törvényen, Dr. Bajkai István kifejtette, ez a törvény mindenben megfelel az uniós jogszabályoknak, nagyon jó lehetőséget ad minden pártnak, hogy megmérettesse magát, vannak ennél jóval eltoltabb rendszerek, a magyar választási rendszer a középutat választotta. Amin a politikus változtatna, amennyiben lehetősége lenne rá, az a kampány során tanúsított magatartás szankcionálása lenne. Jó lenne, ha etikusan zajlana a kampány, a jelöltek pedig a programjukra koncentrálnának, nem pedig arra, hogy az ellenfelükről minél több hazugságot terjesszenek. Ezekkel Bajkai Istvánnak is szembesülnie kellett, ezek a hazugságok biztosan hatottak emberekre, azokra, akik nem ismerték őt, hiszen nem tudott mindenhova eljutni, nem tudott minden szavazóval beszélni, annak ellenére, hogy több mint háromszáz lakossági fórumot tartott a kampány során. Bajkai Istvánt megvádolták azzal is, hogy a kampány érdekében folytat jótékonysági tevékenységeket, noha, mint azt kiemelte, több mint harminc éve jótékonykodik, ez a tevékenység nem függ össze a politikával, olyannyira, hogy ezt a jövőben is folytatni fogja.

Bajkai István megemlítette, hogy a Holokauszt Emléknapon az Újpesti rakparton megrendezett megemlékezésen vett részt, mert mint elmondta, le kell róni a kegyeletet a zsidó honfitársak előtt, akik áldozatai voltak ennek a korszaknak, bár ez nem zsidó, hanem egy kifejezetten magyar ügy – tette hozzá a képviselő. Az, hogy megtörténhetett az, ami 74 évvel ezelőtt megtörtént, az egész magyarság tragédiája.

Ezen a megemlékezésen megjelent Izrael Állam nagykövete is ezzel, pontosabban a két ország kapcsolatával kapcsolatban Bajkai István kifejtette, Izrael és Magyarország egymásra van utalva, azért is, mert a magyarországi zsidóság is fontos kapcsolatot jelent Izraelhez. A két ország kapcsolatai jók, erre volt példa az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása, valamint Orbán Viktor jeruzsálemi meghívása is. Magyarország alapvető érdeke, hogy támogassa Izraelt abban a küzdelemben, amit a terrorizmus ellen folytat.

Bajkai István még korainak gondolta a találgatásokat a jövőbeli szerepéről, vannak személyes elképzelései, amikről a kampány során is beszélt, mint például a társasházi törvény módosítása, már azért is, mert ezeket elsősorban kötelezettségként tartja számon, nem pedig választási ígéretként. Ennek értelmében nagy örömmel venne részt a törvényalkotással foglalkozó bizottságokban, de egyéni indítvány benyújtására is lesz lehetősége az új Parlamentben, mint elmondta, számára nagyon fontos, hogy munkájával a választókörzetben élőket támogassa.