Az élet hangja

Az élet hangja

Bauer Barbara legújabb kötetéről, annak megszületéséről beszélt, de természetesen szóba kerültek a következő munkák is, a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

Az élet hangja címmel jelentette meg nyolcadik kötetét az írónő, ami bár a magyarországi Holokauszt Emléknap körül kerül a boltokba, de ebben, mint ahogy azt a szerző elmondta, nem volt semmilyen tudatosság, a regény alapötlete az előző munkája során jutott az eszébe. A mostani könyvében nem is a zsidóság volt a fő motiváció, hanem annak a kérdésnek a boncolása, miként viselkedik egy ember, amikor kiragadják abból a közegből, ahová született és egy teljesen más közeget, családi életet kezd élni, egy teljesen más vallás mentén, anélkül, hogy tudna valamit a múltjáról. Mint azt Bauer Barbara elmondta, így keveredett el a zsidósághoz, illetve a történelemnek ehhez az időszakához, a negyvenes évek első feléhez, közepéhez.

Bauer Barbara stewardessként kezdett el dolgozni, számos későbbi könyvének ez adta az alapot, ma már szinte erővel az írásnak szenteli az életét, így jut ideje a gyerekére is, aki rettenetesen büszke az édesanyjára. Mint azt elmondta az írónő, a mostani regényében nagy szerepe van annak a hangszernek, a furulyának, amin a gyermeke is játszik. A regény főhősei is zenélő gyerekek, Bauer Barbara szerint nagy segítséget kapott a lányától, hogy megértse, mit is jelent egy gyereknek a zene, a hangszer szeretete, a fellépések izgalma. Természetesen nagyon sok támogatást kap Bauer Barbara a férjétől is, aki a háttérmunkában, a kutatásokban segíti az írónőt.

Kérdésre válaszolva az írónő elmondta, az első könyveit, amelyek lektűrök voltak is nagyon szerette, a mai napig is vállalja őket, hiszen írni is nagyon szerette őket, olyannyira, hogy szeretne még ilyeneket is írni. Teljesen más a hangulata, nagyon szeretek különféléket írni, mert olvasni is így szeretek – tette hozzá Bauer Barbara.

A mostani regényét azoknak ajánlja a szerző, akik szeretik a történelmet, bár nem történészek, szeretnek tájékozódni, olvasni, de nem a száraz dokumentumok mentén, mint azt hozzátette, a történelmet úgy szeretné tálalni, mintha az egy színfala lenne egy család történelmének. Ezzel a módszerrel keveredik a fikció a valósággal, azoknak érdemes elolvasni, akik szeretnek elkalandozni a történelemben, egy-egy emberi sorson keresztül.

A következő Bauer Barbara könyv még az asztalfiókban van, ami egyébként az első könyve, ez nem jelent még meg, mert még van némi munka vele, ez pedig egy indiánregény. Mellette már dolgozik egy új könyvön is, ami szintén egy történelmi, magyar történelmi regény lesz, de ez nem a XX. századba viszi az olvasót, hanem a magyar korona készítésének az idejére.

Az élet hangja bemutatójára április 21-én, a Könyvfesztiválon kerül sor, a kötetet a Jaffa Kiadó így ajánlotta: Eszter és Hanna hagyománytisztelő, szerető családba születtek. Nagyapjuk, édesapjuk is zenész volt, így még a hétköznapjaikat is a muzsika töltötte be, varázsolta széppé. Ám körülöttük a világ egyre komorabbá vált, 1944 tavasza már nem azt az életet kínálta számukra, amelyben mindnyájan bíztak. A lányok édesapja bármit megtett volna, hogy elleplezze a rémisztő valóságot, hogy megkímélje családját a sárga csillag viselésének szégyenétől. De elérkezett a nap, amikor a valóság bakancsos, fegyveres katonák képében betört az otthonukba. Az utolsó előtti pillanatban azonban az édesapa még adhatott a lányainak útravalót: egy dalt.