Egy zsidó zenekar a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Egy zsidó zenekar a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Daniel Grossmann, a müncheni Jakobsplatz Orchester karmestere beszélt a mostani fellépésükről, a zenekar történetéről, jövőjéről.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon lép fel a zenekarával Grossmann, aki egyébként kiválóan beszél magyarul, hiszen szülei révén magyar származású. Mint elmondta, nagyon fontos neki ez a fellépés, hiszen itt Budapesten szerencsére nagyon sok zsidó él, ezért is tartja nagyszerűnek, hogy felléphetnek egy némafilm kísérőzenéjét játszva. Az 1923-as némafilm egy rabbi fiáról szól, aki egy stetlben él, de eldönti, színész szeretne lenni, az édesapja tiltása ellenére. Sikerül neki, a bécsi Burgtheaterben lesz híres, végül, bár az apja kitagadta, mégis összetalálkoznak. A filmhez egy francia zeneszerző által megkomponált modern filmzene készült, egyébként az alapötlet a ZDF Arte televíziós csatornától jött. A tv társaság ezek után kereste meg Grossmann zenekarát, amelyik magát zsidóként határozza meg. Mint a karmester elmondta, elsősorban világnézeti alapon mondják ezt magukról, amire szükség van, mert mint elmondta, Németországban nem igazán tevékenykednek a zsidók. Münchenben a Jakobsplatzon felépült egy nagy zsidó központ, de nem igazán csinálnak semmit – mondta el a karmester, pontosabban nem igazán mutatják be a zsidó kultúrát. A zenekar éppen ezt vállalja fel, a mai zsidó kultúra bemutatását. A zenekar minden fellépése egy témára épül fel, amelyik valamilyen módon kapcsolatba hozható a zsidósággal. Daniel Grossmann számos zeneszerzőt mutat be, akiket meggyilkoltak a Holokauszt során, ám őket a mai kor szemével igyekszik megmutatni a közönségnek. Mint elmondta, a munkáját Németországban, Bajorországban, Münchenben pozitívnak látják, a bajor kormány is jelentősen támogatja a tevékenységét. Daniel Grossmann Budapesten, a Zeneakadémián tanult karmesternek, Lukács Ervin tanítványaként.

Mint elmondta, a mostani fellépését nagyon várja Budapesten, eddig már felléptek Varsóban és Vilniusban is, ahol nagy sikerük volt, a mostani koncertjük lesz az utolsó a jelenlegi nevükön, rövidesen Jewish Chamber Orchetra Munich néven futnak tovább.

A mostani fellépésükre április 29-én a Várkert bazárban kerül sor.