Nem vagyok higgadt és objektív elemz

Nem vagyok higgadt és objektív elemző

Nem mert jóslásokba bocsátkozni Lendvai Ildikó, már az elfogultsága okán sem, bár hozzátette, most még a hivatásos közvélemény-kutatók, politikai elemzők is nagyon szórnak a méréseikben, van olyan is, aki bevallja, bármi lehet a végeredmény. Egy biztosat tud mondani a volt pártelnök, menjen el mindenki szavazni és ez nem csak afféle demokratikus buzdítás a szavazásra, hanem az is vezeti ezt a gondolatot, hogy a magasabb részvétel az ellenzéket segíti.

Ami a választások utáni időszakot illeti, Lendvai Ildikó megerősítette, az MSZP és a Párbeszéd „házasságában” nem lesznek nagy viharok, bár azt is elmondta a volt pártelnök, eleinte volt benne egy kis félsz, hiszen ez a két párt még nem dolgozott együtt, pláne nem egy kampányban, ám a tapasztalat azt mutatta, a két párt jól tudott együtt működni, ami biztató a jövőre nézve. Most nem lát olyan veszélyt Lendvai Ildikó, mint 2014-ben, hozzátéve, ha nyernek, akkor természetesen ez a mostani együttműködés egyfajta koalíciós kényszert jelent majd. Ami a választások utáni időszakot illeti, tisztújítás lesz az MSZP-ben, ahogy minden választás után lenni szokott, Lendvai Ildikó megerősítette, tiltakozni fog, ha valaki őt jelölné a párt elnökének, persze nem formálisan, hanem tapasztalatai útján is azon lesz, hogy a Párbeszéddel létrejött „próbaházasság” egy tartós szövetséggé váljon. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt személye, hogy ő nem szocialista, az pont nem az MSZP-s káderszegénységet jelenti, hanem egy lehetőséget, hiszen még a legutolsó napokban megtörtént visszalépések sem történtek volna meg, ha nem ő vezeti a közös listát. Lendvai Ildikó cáfolta azokat az értesüléseket, hogy Karácsony Gergely megzsarolta volna a szocialistákat a visszalépéseket illetően, azért került ezekre sor aránylag későn, mert az LMP nem lépett vissza sokáig. Nem lehetett egyszerű a visszalépőknek, sem azoknak, akik még korábban a DK-val történt megegyezés miatt léptek hátra, ahogy most Bangóné Borbély Ildikónak sem, aki az utolsó pillanatban lépett vissza Csepelen, de éppen ezért tiszteli őket ezért a lépésért Lendvai Ildikó.

Természetesen érheti a vád az MSZP-t a kevés női jelölt miatt, de ez az egész magyar közéletet jellemzi, de az is igaz, a szocialistáknál ebből a szempontból még mindig jobbak az arányok, mint a kormánypártoknál. Ez egyébként a magyar közélet egyik nagy hibája – tette hozzá a volt pártelnök, bár az is igaz, hogy a kutatások szerint a magyar választók szívesen látnának több nőt a politikában.