A BreuerPress és a HetiTV hírei

 

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:

A közép-európai régió biztonsága Európa jövőjének záloga – emelte ki Simicskó István honvédelmi miniszter a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) védelmi miniszteri tanácskozása után. Simicskó István példaértékűnek nevezte az Ausztriát, Csehországot, Horvátországot, Szlovákiát, Szlovéniát, Magyarországot, valamint megfigyelőként Lengyelországot tömörítő együttműködést. Elmondta: kollégáival megállapodtak abban, hogy védelmi képességeiket továbbfejlesztik, hogy még hatékonyabban védhessék az európai értékeket, a schengeni határokat. A honvédelmi miniszter azt mondta, kollégáival a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetét aggasztónak értékelték, s abban is egyetértettek, hogy az illegális migrációs válság elhúzódására kell számítani.

Terjedelmes interjút adott az Indexnek Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. A politikus ebben többek közt arról beszél, április 9-én felül a bringájára, és beteker az új munkahelyére, a miniszterelnökségre, hiszen hisz a változásban. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc lehet miniszter a Karácsony-kormányban, határozott nemmel felelt, hozzátéve, hogy kell egy cezúrát húzni a 2010 előtti kormányzással kapcsolatban. Mint fogalmazott, nem tapasztalta az MSZP-ben a Botka László által említett politikai maffiát, és hogy hátba akarnák támadni. Elmondta azt is, bármiben fogadna, komoly tétben is, hogy a baloldalnak összességében több mandátuma lesz, mint a Jobbiknak. Nem látja, hogy a Jobbik mennyiben lenne a Fidesz alternatívája. Azt ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a baloldal a Jobbikkal kerül többségbe, így baloldali-Jobbik kormány alakul.

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája – mondta a Nemzeti Választási Rendszert üzemeltető IdomSoft Zrt. választásirendszer-fejlesztési igazgatója. Deményné Kertész Krisztina közölte: a „kosztümös főpróba” célja az volt, hogy a választási apparátus begyakorolhassa a választásnapi feladatokat és ezeket majd a választás napján készségszinten alkalmazhassák. A főpróbán 2550 ügyintéző dolgozott fel és rögzített adatokat a rendszerben. Az informatikai rendszerek működnek, a választási igazgatásban dolgozók felkészültek a választásra – jelentette ki.

Ez a legnehezebben mérhető választás a rendszerváltás óta a visszalépések és a koordinált indulás miatt – ebben egyetértettek a közvélemény-kutatási szakemberek. Mindannyian 60 százaléknál magasabb, de 70 százaléknál alacsonyabb részvételi arányra számítanak, ami egy bizonyos mértékig az ellenzéknek kedvez, de ha nagyon magas lesz, akkor jelentősen csökkenti a kisebb pártok esélyét. Úgy vélik, hogy a Fideszen, a KDNP-n, az MSZP-n, a Párbeszéden és a Jobbikon kívül csak az LMP-nek és a Demokratikus Koalíciónak van esélye bejutni a parlamentbe, a többi pártnak nem. Arról sem alakult ki vita, hogy a Fideszt felülmérik, a baloldalt viszont alul. Kutatásaik alapján a Jobbik a második legnagyobb párt, a baloldal szavazói mégis többen vannak, mint Vona Gábor követői. A Fidesz mindegyik közvélemény-kutatónál stabilan vezet, és valószínűleg erős többséget szerez április 8-án, kétharmadot azonban nem. Összesített méréseik alapján most vasárnap a Fidesz-KDNP országos pártlistájára a választópolgárok 51 százalék szavazna, a Jobbikéra 17, az MSZP-Párbeszédére 14, a DK-éra 8, az LMP-ére pedig 7 százalék.

Tizenegy nappal a parlamenti választás előtt változatlanul őrzi előnyét a Fidesz-KDNP, a kormánypártok akár 50% feletti szavazataránnyal is számolhatnak – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Várhatóan egyébként ötpárti lenne a parlament, a Jobbikra 15%, míg az MSZP-Párbeszéd listára 11%, az LMP és a DK listáira pedig egyaránt 8% szavazna. A Momentum szavazataránya 3%, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2% lenne a biztos szavazók körében, így a két párt várhatóan nem jutna be a parlamentbe. Minél magasabb lesz továbbá a választási részvétel, annál inkább „veszélyeztetve” van a 10% alatti pártok bejutása.

Mintegy kétmilliárd forintból várhatóan 2019 végére valósulhat meg a fővárosi Blaha Lujza tér rekonstrukciója. Tarlós István főpolgármester közölte: a fővárosi költségvetésében 1,8 milliárd forintot különítettek el a VIII. kerületi kereskedelmi és közlekedési csomópont rekonstrukciójára, és várhatóan még ebben az évben elvégzik a tervezési feladatokat. Kocsis Máté  józsefvárosi polgármester elmondta, a kormány forrást biztosított arra, hogy a Corvin áruház alumínium borítását elbontsák és az áruház eredeti homlokzata megújuljon. Ez reményeik szerint a tér rekonstrukciójával egyidejűleg megtörténik majd, tette hozzá.

Az elmúlt nyolc évben, több mint 41 százalékkal bővült a hospice ágyak száma Magyarországon – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár, amikor hospice osztályt avatott a Dél-Pesti Centrumkórházban. Ónodi-Szűcs Zoltán úgy vélekedett: megfelelően működő onkológiai osztály nem működhet hospice ágyak nélkül, ezért fontos a hospice ellátás fejlesztése. Hozzátette, hogy Magyarországon még száz hospice ágy kialakítása szükséges ahhoz, hogy az európai átlagnak megfelelő legyen az ellátás.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület petíciót indított annak érdekében, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke haladéktalanul hívja vissza Janiczak Dávidot alelnöki tisztségéből. Király Nóra, az egyesület alapítója, Újbuda fideszes alpolgármestere hangsúlyozta: a Jobbikos politikus, Ózd polgármestere méltatlan ahhoz, hogy az embereket képviselje miután minősíthetetlen stílusban beszélt a nőkről. Király Nóra a Jobbik XI. kerületi irodája előtt ú a kezdeményezést azzal indokolta: múlt héten derült ki, hogy Janiczák Dávid, Ózd polgármestere, a Jobbik alelnöke „minősíthetetlen stílusban, trágár kifejezéseket használva alázta és gyalázta első beosztottját”. Hozzátette: ezt mélységesen elítélik, ezért az egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy online petíciót indítanak annak érdekében, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke léptesse ki Janiczák Dávidot a Jobbikból, mondassa le a polgármesterségről és léptesse vissza mindenfajta közéleti szerepléstől.

Az LMP felfüggeszti Barta János párttagságát és visszavonja jelöltségét, miután a választáson a főváros XIV. kerületében induló jelölt elismerte: a Fidesz is gyűjtött számára ajánlásokat. A Fidesz számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni – írták. Mivel Barta János a fenti elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége felfüggeszti a párttagságát, megindítja a kizárási eljárást, és nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének. Barta János a Civil Rádió szerda reggeli műsorában mondta, hogy a Fidesz is gyűjtött számára aláírást, „annak ellenére, hogy nem kértem. Meg is lepődtem rajta”. Szerinte azért tette ezt a kormánypárt, mert az ellenzék megosztottságában érdekelt. Közölte azt is: nem volt szükség ezekre az ajánlásokra, hamarabb leadták azokat, mint ahogy „az ő adagjuk befutott”.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a felgyorsított büntetetőeljárásokon keresztül, a megfelelő büntetésekkel lehetne megakadályozni az ajánlásokkal kapcsolatos visszaéléseket. Az elnök azzal kapcsolatban, hogy egyes pártok azt sürgették az elmúlt napokban, hogy az NVI ellenőrizze az összes leadott ajánlóívet és szűrje ki a hamis ajánlásokat, hangsúlyozta, a törvény erre nem ad felhatalmazást az NVI-nek.  Hozzátette: az aláírások összehasonlítását a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplővel egyébként is lehetetlennek tartja, ahhoz „millió írásszakértőt kellene kirendelni”. Mint mondta, ha az állampolgár arra gyanakszik, hogy visszaéltek az adataival, a választást követő 90.napig a helyi választási irodától kérheti azon jelölőszervezetek listáját, amelyek ívén szerepelt az ajánlása és ez alapján büntetőfeljelentést tehet.

Az MSZP sajtófőnöke szerint a rendőrség és az ügyészség alkalmatlan arra, hogy az úgynevezett kopaszügyet felderítse, ezt már nem is várja tőlük. Nyakó István abban bízik, hogy április 8-án a magyar nép megadja a felhatalmazást ennek az ügynek és a közvagyonból történt lopásoknak, illetve csalásoknak a kinyomozására. Az ellenzéki politikus azt mondta, „egy beismerő vallomással” bővült az ismeretük a 2016. február 23-án az NVI előtt történtekről, amikor kopasz férfiak megakadályozták, hogy időben leadja népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzárról. Nyakó István annak kapcsán beszélt erről, hogy a Ferencváros futballcsapatának korábbi szurkolói koordinátora interjút adott a Hír TV egyik műsorának. Sajtóhírek szerint a férfihoz köthető emberek akadályozták meg a szocialista politikust abban, hogy elsőként érjen az NVI időbélyegzőjéhez.

Külpolitika:

Kivizsgálás után hazaengedték a kórházból Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. „Hazafelé tartok. Egy kis pihenéstől és meleg levestől biztosan minden rendbe jön” – írta a miniszterelnök. Hivatala pedig közleményében arról tájékoztatott, hogy a vizsgálatok során az orvosok enyhe felső légúti vírusos fertőzést állapítottak meg nála, pihenést és gyógyszeres kezelést írtak elő.  A 68 éves miniszterelnök az elmúlt tíz évben többször került kórházba lábtöréssel, arcüreggyulladással, műtéttel távolítottak el követ a húgyhólyagjából, illetve bélpolippal és sérvvel is operálták.

Az izraeliek több mint fele szerint a média alapvetően ellenséges Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel szemben – derült ki az IDC legfrissebb felméréséből. Az Israel Hayom összeállítása szerint a megkérdezettek 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a média nagy része meglehetősen barátságtalan a zsidó állam kormányfőjével szemben. A kutatás szerint 47 százalék úgy vélekedett, hogy a médiának komoly hatást gyakorol a hatóságokra, hogy indítsanak eljárást a miniszterelnökkel szemben, és csupán 19 százalék vélekedett úgy, hogy a médiának semmilyen hatása sincs a vizsgálatokra.

Kansas szövetségi állam törvényhozói újra nekifutnak, hogy megmentsék azt a törvényt, amely tiltja az izraeli áruk bojkottját. Korábban egy szövetségi bíróság felfüggesztette a törvény végrehajtását. A helyi törvényhozás most azzal próbálkozik, hogy szűkíti az érintettek körét és kiveszi a jogszabály hatálya alól az egyéni szerződőket valamint a kisebb értékű (100 ezer dollár alatti) üzleteket. A módosítást nagy többséggel szavazták meg és küldték tovább a helyi szenátusnak. A demokraták és a republikánusok között is vannak azonban olyanok, akik szerint a törvény még így is sérti a szólásszabadságot – olvasható a yntetnews.com cikkében.

Donald Trump amerikai elnök nem támogatja az alkotmány második, a fegyvertartásra vonatkozó kiegészítésének visszavonását. Donald Trump Twitter-bejegyzésben reagált John Paul Stevens, az alkotmánybíróság egyik visszavonult főbírája megjelent javaslatára, miszerint a valamennyi amerikai állampolgár számára fegyvertartást biztosító alkotmány-kiegészítést vissza kellene vonni. „A második alkotmány-kiegészítés soha nem kerül visszavonásra! Bármennyire szeretnék is a demokraták, hogy ez megtörténjék és a legfelsőbb bíróság volt bírája, Stevens szavai ellenére is, erről szó sem lehet” – fogalmazott mikroblog-bejegyzésében az elnök. Majd hozzátette: „2018-ban még több republikánusra és a legfelsőbb bíróság megtartására van szükségünk”.

Egyre több gyerek születik Németországban, a születések száma 2016-ban sorban az ötödik éve emelkedett a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint. Németországban 2016-ban 792 131 gyerek született, ami 54 556 fős, 7 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A születések száma megszakítás nélkül az ötödik éve emelkedett és elérte az 1996-os szintet. Német anyák 607 500 gyermeket hoztak világra, ami 3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Nem német állampolgárságú nők 184 660 gyereket szültek, ami 25 százalékos növekedés. Az állampolgárság szerinti rangsort a török anyák vezetik, az első tízben vannak például a szíriaiak, a lengyelek, a románok, az olaszok és az oroszok.

Az Európai Unióban élő nők átalagosan 29 évesen szülik első gyermeküket, közülük a legfiatalabb anyák Bulgáriában élnek, a legidősebbek Olaszországban. A magyar nők átlagosan nem sokkal 28. életévük betöltése előtt szülik első gyermeküket – közölte jelentésében az unió statisztikai hivatala. Az Eurostat 2016-os adatokat összesítő felmérése szerint az Európai Unióban ötmilliót meghaladó számú gyermek született. Az uniós termékenységi ráta átlagosan 1,6 gyermek. A legalacsonyabb adatokat Spanyolországban és Olaszországban (1,34) regisztrálták, a legmagasabbakat (1,92) pedig Franciaországban. E tekintetben a magyar adat alig valamivel az uniós átlag alatt van.

A Trump-kormányzat megszünteti az Egyesült Államokban élő libériaiak védett státuszát. Ezt Donald Trump elnök jelentette be. Az Egyesült Államok még Bill Clinton elnöksége idején hívta életre, és 1999-ben indította be azt a különleges programot, amely oltalmat nyújtott a libériai polgárháború elől menekülőknek. A program érvényességét az ezt követő amerikai kormányok is meghosszabbították, ezzel lehetővé tették libériai állampolgároknak, hogy az Egyesült Államokban éljenek és jogszerűen munkát is vállaljanak. Donald Trump azonban leszögezte: Libériában „már nincs fegyveres konfliktus” és a nyugat-afrikai ország „jelentős eredményeket ért el a stabilitás helyreállításában és a demokratikus kormányzás terén”. Az elnök megállapította, hogy Libéria a korábbi konfliktusokból is felépült, és ma már „megfelelően kezelni tudja állampolgárai hazatérését”.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető háromnapos nem hivatalos látogatást tett Pekingben, megbeszéléseket folytatott Hszi Csin-ping kínai államfővel, és megerősítette, hogy kész tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel – közölte a kínai állami média. „A Koreai-félsziget atommentesítésének problémája megoldható, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok jó szándékkal reagál az erőfeszítéseinkre, és megteremti a béke és a stabilitás légkörét” – mondta a kínai elnökkel folytatott megbeszélésén Kim Dzsong Un, akinek szavait a központi televízió és a Hszinhua hírügynökség is idézte. „Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il végakaratával összhangban tevékeny erőfeszítéseket fogunk tenni a Koreai-félsziget atomentesítésére. Ez az álláspont nem változhat” – szögezte le az észak-koreai vezető.

Az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és India az ázsiai csendes-óceáni térség hatalmi egyensúlyának megőrzésén dolgozik. Ez azonban valószínűleg felbosszantja majd a világ második legnagyobb gazdaságát, ami pedig potenciálisan nagyobb kínai katonai jelenlétet eredményezhet a régióban. A helyzet ilyen szintű eszkalálódása egyre valószínűbbé vált, miután a négy ország tisztviselői külön megbeszéléseket folytattak a novemberi ASEAN-csúcstalálkozón a navigáció, a terrorizmus, a szorosabb kapcsolatépítés és a tengeri biztonság megerősítéséről Ázsiában. Az „Ausztrália-India-Japán-Egyesült Államok konzultációi az indiai-csendes-óceáni térségről” nevezetű találkozót többen a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quadrilateral Security Dialogue / Quad) újjáéledésének tekintették, amelynek célja szintén egy demokratikus érdekek által vezérelt közösség létrehozása volt a régióban, ugyanennek a négy országnak az együttműködésével. „Noha Kínát egyik nyilatkozatban sem nevezik a nevén, a csoport feltámadását kétségtelenül az ország régióra vonatkozó nagyra törő tervei motiválták” – mondták a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem kutatói.

Oroszország időben és a saját érdekeinek megfelelően válaszol majd diplomatáinak nyugati és nyugati orientációjú országokból történt kiutasítására – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov szerint Oroszország a kölcsönös haszon és az érdekek kölcsönös tiszteletben tartása alapján, ott, ahol ezt a saját érdekei is így kívánják, a történtek ellenére is kész lesz folytatni az együttműködést. Kijelentette, hogy Moszkva a diplomatakiutasítások ellenére továbbra is kész egy csúcstalálkozóra Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök között. A Putyin által a találkozó előkészítésére kiadott utasítás a szóvivő szerint továbbra is érvényben van.

Magas beosztású magyar uniós tisztviselő adott tanácsot a katalán szakadároknak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió számára elfogadható módon tudják képviselni a függetlenség ügyét – írta az El Mundo, hivatkozva katalán függetlenségpárti tisztviselők levelezésre, amelyet a spanyol csendőrség foglalt le. A cikk szerint Pere Aragonés, a katalán kormány gazdasági tanácsosának, Oriol Junquerasnak a helyettese, 2017 júniusában pozitívnak nevezte a Székely P. Istvánnal, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága egyik igazgatójával tartott találkozót. Az El Mundo szerint a magyar tisztviselő, aki a különböző tagállamok gazdaságpolitikájának felülvizsgálatáért felelős, nem tölt be olyan magas pozíciót, amely miatt a spanyol kormány nyugtalankodna, de támogatása mégis bizonyos jelentőséggel bír. Az Európai Bizottság egyik hivatalos szóvivője a spanyol napilapnak úgy kommentálta az értesülést, hogy Székely magántalálkozót folytatott Natalia Masszal, a gazdasági tanácsos elemzéssel foglalkozó csapatának főigazgatójával. Valamint a magyar tisztviselő nem emlékszik, hogy mondta a feltételezett észrevételeket.

Kent Ekeroth svéd parlamenti képviselő lekerült a svéd bevándorlásellenes párt Svéd Demokraták (SD) pártlistájáról. A politikus bejelentette, nem is indul az idei választásokon, ugyanis Magyarországra költözik. Döntését azzal indokolta, hogy a skandináv országban már elviselhetetlen a migránsok okozta állapot, hazánkban ebből pedig mit sem érezni – olvasható a 888-on. Svédországnak van mit tanulnia Magyarországtól. Náluk nincs bevándorlásprobléma és ez a legfontosabb – mondta a Svenska Dagbladet svéd lapnak Ken Ekeroth. A politikus kifejtette, mennyire örül annak, hogy Magyarország különösen nagy figyelmet fordít kultúrájának megőrzésére.

Lerótta tiszteletét Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten a dél-franciaországi szupermarketben egy iszlamista túszejtő által meggyilkolt francia csendőrtiszt előtt. Az egy hete még ismeretlen 44 éves Arnaud Beltrame francia hős lett, halála után ezredessé léptették elő és a Becsületrend parancsnoki fokozatával tüntették ki, miután a támadóval maradt az utolsó túsz elengedéséért cserében. A radikalizálódott kisstílű bűnöző, Radouane Lakdim vele is végzett. A tiszteletadás egyperces néma főhajtással kezdődött Franciaország minden csendőrlaktanyájában, mielőtt Arnauld Beltrame nemzeti zászlóval borított koporsója motoros rendőrök kíséretében az Invalidusok palotája, az egykori katonai kórház udvarára érkezett. Itt Macron 1200 meghívott – közöttük az áldozatok hozzátartozói, a támadáskor jelen voltak, volt államfők, az érintett települések vezetői és számos katona – előtt beszédet intézett a nemzethez. Az Invalidusok dómja, ahol Napóleon sírja található, a nemzeti tiszteletadás helyévé vált, itt vettek búcsút júliusban Simone Weil egykori deportálttól és minisztertől is.

Őrizetbe vettek egy marokkói származású olasz állampolgárt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatásának gyanújával az észak-olaszországi Torinóban – jelentette a helyi rendőrség. A közleményben Elmahdi Halili néven azonosították a 23 éves gyanúsítottat. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított olaszra fordította az Iszlám Állam anyagait, hogy „felhasználja a dzsihádot dicsőítő és arra buzdító tevékenységében”. Francesco Messina torinói rendőrfőnök szerint az után döntöttek a gyanúsított őrizetbe vétele mellett, hogy Halili az elmúlt időszakban már nemcsak a világhálón buzdított terrorista tevékenységek folytatására, hanem kapcsolatba is lépett olyanokkal, akik hajlandóságot mutattak egy terrortámadás végrehajtására.

Aláírták szerdán Varsóban az első amerikai Patriot-rakétaütegek beszerzéséről szóló szerződést: a 4,750 milliárd dollár értékű, 2022-24-ben megvalósuló, két ütegre szóló ügylet a lengyel rakétavédelmi rendszer kiépítésének első fázisa. A szerződést lengyel részről Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter írta alá, Andrzej Duda lengyel államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő és Paul W. Johnson, az Egyesült Államok varsói nagykövete jelenlétében. A szerződés értelmében Lengyelország 2022-2024-ben megkapja a ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot-rendszer első két ütegét. Paul W. Johnson megerősítette: áprilistól tárgyalnak a program második fázisáról, melynek keretében Varsó az új rakétákon kívül 360 fokos radarlefedettséget biztosító berendezéshez jut.

 

Gazdaság:
A magyar gazdaság növekedését jelzi az, hogy a december-februári időszakban 70 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb statisztikai adatokat kommentálva. Varga Mihály felhívta a figyelmet arra is, hogy az év elején nem történt meg az a visszaesés a dolgozók számában, amely szezonális okok miatt be szokott következni. Az elmúlt negyedévben minden szektorban növekedett vagy változatlan maradt a foglalkoztatottság – hangsúlyozta a tárcavezető. A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölte: a tavaly december és idén február között a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 441 ezer volt, 70 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 129 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 40 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 20 ezerrel csökkent.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) is rábólintott a Görögországot segítő nemzetközi pénzügyi mentőcsomag következő, 6,7 milliárd eurós részletének a megadására, így Athén már szerdán megkapta az összeg döntő részét. A részlet megadásáról még januárban döntöttek a közös valutát használó európai uniós tagországok pénzügyminiszterei, de a folyósítás megkezdéséhez az ESM jóváhagyására is szükség volt. Az EMS honlapján az szerepel, hogy a 6,7 milliárd euróból 5,7 milliárd eurót még szerdán átutaltak, a fennmaradó összeget pedig májusban folyósítják. A folyó harmadik görög gazdasági kiigazítási program 2018. augusztus 20-ig tart, utána az eurócsoport reményei szerint Athén visszatérhet a piaci finanszírozáshoz.

Könnyű:

Az augusztusban tartandó Kolozsvári magyar napok több rendezvénye irányítja rá a figyelmet az 575 éve Kolozsváron született Mátyás királyra – jelentették be a rendezvény szervezői. Az augusztus 19. és 26. között tartandó kilencedik Kolozsvári magyar napok mottójának a Vivat Mathias! jelszót választották. A rendezvénysorozat nyitógáláján a budapesti Újszínház Országjáró Mátyás király című zenés históriás játékát mutatják be, és az előadást egy nappal később a gyerekközönségnek is megismétlik. Mátyás király udvara a fesztivál két helyszínén is felelevenedik: a Bánffy-palota udvarán felállított Mátyás-színpadon napközben régizenei koncertekkel, tematikus műsorokkal idézik fel a reneszánsz kort, a Romkertben pedig az Emese park épít középkori falut Mátyás korabeli kellékekkel, viseletekkel, építményekkel, szerszámokkal.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyerte a román filmes szakma legrangosabb gáláján a legjobb európai filmnek járó díjat. A bukaresti Nemzeti megtartott gálán a tavalyi év legjobb filmjeit díjazták, ebből az alkalomból az alkotók átvehették a Gopo-díjakat. A legjobb európai film kategóriában a tavalyi Berlini Filmfesztiválon Arany Medve-díjjal kitüntetett magyar film Aki Kaurismaki A remény másik oldala, valamint Christopher Nolan Dunkirk, Bruno Dumont Maloute és Kirill Szerebrennyikov Mártírok című filmjével versenyzett. A legjobb európai film kategóriában sorozatban másodszor diadalmaskodott magyar alkotás Romániában, tavaly Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje, A Saul fia nyerte a díjat. A gálán a legtöbb elismerést, és egyúttal a legrangosabb kitüntetést, a legjobb filmnek járó díjat egy első nagyjátékfilmes rendező, Daniel Sandu kapta az Egy lépéssel a szeráfok mögött (Un pas în urma serafimilor) című filmjéért.