Guatemala is átköltözteti Tel-Avivból izraeli nagykövetségét

IZRAELI  Guatemala is átköltözteti Tel-Avivból izraeli nagykövetségét májusban Jeruzsálembe, két nappal az amerikai követség költözése után – jelentette be Jimmy Morales, a közép-amerikai ország elnöke egy washingtoni konferencián vasárnap

„Szeretnék köszönetet mondani Trump elnöknek, amiért mutatja az utat. Bátor döntése minket is arra sarkallt, hogy meghozzuk a helyes döntést” – hangoztatta Morales az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) éves gyűlésén.

Guatemala egyike annak a néhány országnak, amelyek támogatták Donald Trump amerikai elnök decemberi döntését, miszerint Amerika Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként.

Döntésével Trump szembement a nemzetközi közösség több évtizedes álláspontjával, miszerint Jeruzsálem jogállásáról az izraelieknek és a palesztinoknak egymás között kell megállapodniuk.

A zsidó állam a várost oszthatatlan fővárosának tekinti, miközben a palesztinok az 1967-ben Izrael által elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni majdani államuk fővárosául. Ez a közel-keleti békefolyamat egyik legkritikusabb kérdése.

Az ENSZ Közgyűlése Trump döntése után nem kötelező határozatot hozott, melyben arra szólították fel Washingtont, hogy vonja vissza Jeruzsálemmel kapcsolatos döntését.

Az Egyesült Államok rengeteg segéllyel támogatja Guatemalát, Trump kormánya pedig azzal fenyegetőzött, hogy megvonják a támogatást azoktól az országoktól, amelyek megszavazzák az ENSZ közgyűlési határozatát.

Guatemala és tucatnyi más ország nagykövetsége is 1980-ig Jeruzsálemben működött. Izrael akkor törvényben mondta ki, hogy a város a zsidó állam „örök és oszthatatlan” fővárosa.

Miután viszont a nemzetközi közösség ezt nem ismeri el, ahogy Izrael szuverenitását sem a város egésze fölött, az ENSZ Biztonsági Tanácsa kötelező érvényű határozatban szólított fel minden országot, hogy költöztessék el nagykövetségeiket a városból.