A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a 106 egyéni választókerületi iroda valamelyikében, így az adatok ellenőrzése várhatóan hosszabb ideig eltart majd. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint vasárnap reggel még 1700 körül volt a jelölti nyilvántartást kérők száma, ez a szám hétfő délutánra megközelítette a 2300-at. Hétfő délutánig a kérelmezők közül 791 jelöltet vettek nyilvántartásba az egyéni választókerületi bizottságok, 276 jelölt nyilvántartásba vételét visszautasították, 26 jelölt önként lépett vissza a választástól. A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

 

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a Fidesz szervezett módon indít „kamupártokat” az áprilisi országgyűlési választásokon az ellenzék dolgának nehezítésére. Karácsony Gergely „kamukormánynak” nevezte az Orbán-kabinetet, mivel szerinte az nem foglalkozik a kormányzással. Példaként említette, hogy miközben van „propagandaminiszter”, addig egészségügyi, oktatási és szociális tárcavezető nincs.     Szólt továbbá arról is, hogy a kormány létrehozott egy „kamuellenzéket” is, a napközben záródó jelöltállítás alapján ugyanis akár harmincnál is több párt indulhat a választáson, azok többségéről pedig eddig senki nem hallott. Olyan hosszú lesz a szavazólap, hogy azok összekötéséhez egy újabb kerítést lehetne csinálni az ország szélén – mondta. Az igazi választópolgárok azonban szerencsére az igazi ellenzéken keresztül egy igazi kormányt választhatnak maguknak – mondta, majd aláhúzta, a Fidesz bukására a hódmezővásárhelyi voksolás után már nemcsak remény van, hanem az a papírforma.

 

Támogatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a kormány februári döntését a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének meghosszabbításáról, a testület elfogadta az erről szóló beszámolót. Németh Szilárd, a bizottság fideszes elnöke a döntés előtt azt mondta, annak a jogszabályi környezetnek a támogatásáról határoznak, amelyben a kormány és a parlament cselekedni tud, meg tudja védeni a magyar határokat, meg tudja állítani az illegális migrációt.

A leplezett veszélyek jelentik a legnagyobb kihívást – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Simicskó István szerint ezek leleplezése, felismerése, időben jelzése, s a döntéshozók felkészítése kiemelt fontosságú feladat. A titkosszolgálatok tevékenységének történelemformáló szerepe van – vélekedett a miniszter, hozzátéve: a jó titkosszolgálati munka segíti döntéshozókat a helyes intézkedések meghozásában. A honvédelmi miniszter napjaink legnagyobb biztonsági kihívásai közül a tömeges illegális migrációt, a terrorizmust, az embercsempészetet, továbbá a kibertérben történő támadásokat emelte ki. Utóbbi kapcsán elmondta: döntöttek arról, hogy a honvédségen belül létrehoznak egy kibervédelmi parancsnokságot. Ennek előkészületi munkái már megkezdődtek – tette hozzá.

 

Fekete-Győr András pártelnök közlése szerint 97 helyen adtak le ötszáznál több ajánlást a Momentum Mozgalom jelöltjei, szinte mindegyiküknél 600-nál is magasabb volt a szignók száma, ezzel pedig az ellenzéki oldal ötödik „országos elérésű pártjává” váltak. Elmondta: összesen 61 ezer 295-en szavaztak aláírásukkal bizalmat a közéletbe új gondolatokat, lendületet, őszinteséget hozó új politikai generációnak, ez pedig azt jelenti, hogy nem csupán a legnagyobb parlamenten kívüli erővé váltak, de ez az első olyan 21. századi párt, amelyik egy évvel az indulása után sikerült a választókerületek kilenctizedében jelöltet állítania.

 

Külpolitika:

 

Jó alap a közös kormányzáshoz a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) tartott szavazás a koalíciós szerződésről – mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. Kiemelte, hogy üdvözli az SPD pártszavazásának eredményét, amely megnyitotta az utat a CDU, a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD újabb kormányának megalakulásához. Mint mondta, jó és fontos fejlemény, hogy néhány nap múlva elkezdődik a munka, mert csaknem fél évvel a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a németek joggal várják el, hogy cselekvőképes kormány alakuljon. Az új kormánynak gondoskodnia kell a jólét megőrzéséről, a „jövő munkahelyeinek” megteremtéséről és arról, hogy az országban mindenütt azonosak legyenek az életfeltételek. A külpolitikában az a legfőbb feladat, hogy Németország Franciaországgal és más tagállamokkal együtt „erős hangot” adjon az Európai Uniónak, például a nemzetközi kereskedelemben, amelytől sok munkahely megmaradása függ Németországban.

Az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Luigi di Maio hétfőn azt állította, hogy a vasárnapi olaszországi választások eredményei alapján egyedül pártja képviselheti az egész nemzetet, így neki kellene kormányt alakítania.  „Mi képviseljük az egész Itáliát”– szögezte le. A populista, elitellenes, euroszkeptikus pártot vezető politikus szerint a többi tömörülés sikere többnyire lokális volt. Di Maio jelezte: kész bármelyik párttal párbeszédet folytatni. Bár a választásokat a Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség nyerte a szavazatok 37 százalékával, a csaknem végleges eredmények szerint az Öt Csillag Mozgalom lesz a római parlament legnagyobb önálló pártja a maga 32 százalékával.

 

Több tízezer háztartás maradt víz nélkül Nagy-Britanniában, mert szétfagytak a csövek az elmúlt napok szokatlanul hideg időjárása miatt. A Londont ellátó Thames Water tájékoztatása szerint a brit fővárosban 12 ezer háztartásban nincs víz vagy nagyon alacsony a nyomás. A London melletti Kentben 5000 család küzd vízellátási problémákkal. A Thames Water arra kérte 15 millió ügyfelét, hogy amennyire csak lehet, takarékoskodjanak a vízzel; fürdés helyett zuhanyozzanak, ne folyassák feleslegesen a csapokat, a mosógépeket és mosogatógépeket pedig csak akkor indítsák el, ha megteltek. A Severn Trent nevű szolgáltató, amely Anglia középső részén 4,3 millió embert lát el vízzel, arról számolt be, hogy 40szeresére emelkedett a csőrepedések száma. A walesi vízszolgáltató szerint 3-6000 háztartásban egyáltalán nincs vagy alig folyik víz a csapból.

Irán azzal fenyegetőzött, hogy két napon belül képes elkezdeni magasabban dúsított urán előállítását, ha az Egyesült Államok kilép a 2015-ben Irán és a hatok között kötött atomalkuból. „Ha Amerika kivonul a megállapodásból, akkor Irán 48 órán belül felújíthatja a termelést 20 százalékosra dúsított uránból” – mondta az arab nyelven sugárzó al-Alam teheráni tévécsatornának Berúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője. A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a 20 százalékos dúsítottságú urán jóval felette van az atomerőművekben használatosnak, amely általában csupán 5 százalékos, ám még inkább elmarad az atombombagyártáshoz szükséges 80-90 százalékos tisztaságúétól.  Kamalvandi tudatta, hogy a hatokkal – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Oroszországgal, Franciaországgal, Németországgal és Kínával – kötött megállapodást nem lehet újratárgyalni.

 

Vizsgálatot megindítását kezdeményezte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a szíriai hadsereg kelet-gútai ostroma miatt, amelyben több száz civil vesztette életét. A genfi székhelyű testület határozatában kezdeményezte ezt a szíriai háborús eseményeket vizsgáló független nemzetközi bizottságnál. Határozottan elítélte, háborús bűncselekményeknek minősítette kelet-gútai kórházak bombázását, elítélte továbbá a segélyszállítmányok akadályoztatását és vegyi fegyverek állítólagos bevetését a térségben. Az Emberi Jogi Tanács felszólította a konfliktusban érintett feleket, hogy szerezzenek érvényt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által február végén kihirdetett tűzszünetnek szerte Szíriában.

 

Donald Trump amerikai elnök szerint „nagyon jó az esély” a közel-keleti béke megteremtésére. Trump szerint a palesztinok visszatérnének a békefolyamatról folytatandó tárgyalásokhoz. Az amerikai elnök a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel a Fehér Házban hétfőn tartott megbeszélések előtt fogalmazott így újságíróknak. A Fehér Ház Ovális Irodájában az izraeli kormányfő elismerően szólt arról, hogy az amerikai nagykövetséget áthelyezik Tel-Avivből Jeruzsálembe. Erre a döntésre „népünk örökkön emlékezni fog” – fogalmazott Netanjahu. Trump elmondta, hogy fontolgatja jelenlétét a követség ünnepélyes megnyitóján, amely májusban várható. „Ha tehetem, elmegyek” – mondta újságírói kérdésre válaszolva. Az újságírókkal tartott rövid beszélgetésen Donald Trump utalt arra, hogy szerinte „nagyon jó az esély” a közel-keleti béke megteremtésére, ugyanakkor úgy vélte, hogy hogy ez a békemegállapodás „a lehető legnehezebb” lesz. „Nagyon keményen dolgozunk, és nagyon jó az esély” – tette hozzá.Benjamin Netanjahu azt hangoztatta, hogy a Közel-Keleten a legnagyobb kihívást Irán jelent. „Iránt meg kell állítani”, mert szerinte Teherán „nem adta fel nukleáris ambícióit” – fogalmazott.

 

A kétállami megoldás mellett tette le a voksát Avi Gabbay, az izraeli Munkapárt elnöke, valamint szorgalmazta a zsidó telepek létesítésének a befejezését Ciszjordániában. A politikus erről az Amerikai-izraeli közügyek Bizottságának rendes éves ülésén beszélt az Egyesült Államokban. A konferencián egyébként Benjamin Netanjahu, izraeli krományfő is felszólal majd. Gabbay arról is beszélt, hogy a békekötés egyik alapvető feltétele, hogy a Palesztin Hatóság szüntesse be a terroristák támogatását, csak egy demilitarizált palesztin államot fog Izrael elismerni. A Jerusalemonline összeállítása szerint Gabbay azt is mondta, hogy számára is elsőrendű fontosságú Izrael biztonsága, és mindent el kell követni az iráni és más terrorszervezet fenyegetése ellen.

 

Gazdaság:

 

A Portfolio cikkéből kiderül: lakásvásárlás esetén milliókat bukhat az, aki nem elég körültekintően jár el, és nem úgy, vagy nem akkor kapja meg a kívánt összeget, amikor azt szeretné. A fizetési ütemezés komoly hatással van például arra, hogy mikor kell értékesítenünk a korábbi ingatlanunkat, illetve mennyi ideig kell megoldanunk a lakhatást máshogyan. De az sem mindegy, hogy a fejlesztő számláján pihen-e a pénzünk, vagy a sajátunkon.