Megőrizni azokat az értékeket, amiket az emberekkel közösen hoztunk létre

Megőrizni azokat az értékeket, amiket az emberekkel közösen hoztunk létre

Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ENSZ tervezet sorsáról, Európa jövüjéről, de természetesen szóba került még az április 8-i választás tétje is. A politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

 

Választási kampány van, a politikusok járják az országot, hogy meggyőzzék a választókat.

Mindenki járja az országot, az így természetes, hogy amit szeretne, azt elmondja az embereknek.

Ön a Fidesz-KDNP országos listáján a 72. helyen van, ez befutó helynek számít?

Ezt majd az emberek és a választás végeredmény dönti majd el, egy biztos, megtisztelő a Fidesz országos listáján lenni. Az is köztudott, hogy a Fideszben nem pozíciókat osztogatnak, hanem feladatot, én eddig is dolgoztam, ezután is ezt teszem, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz a választások eredménye.

Ön mit gondol az ENSZ tervezetéről, mi a véleménye arról, hogy a volt portugál külügyminiszter ilyen formában gondolkodik a világ megmentéséről?

Ahogy a korábbi politikai lépéseit is nézzük, az látszik, hogy ő egy virtigli bevándorláspárti politikus, azaz, a migráció pártján áll. Neki már korábban is ilyen feladatai voltak az ENSZ-ben, lehet látni, ezt a feladatot ő programszerűen végzi. Az egészben éppen az a felháborító, hogy ezt a szemléletet az egész világra akarják kiterjeszteni. Nem véletlen az sem, hogy az Egyesült Államok ebből az egészből már kilépett, nem véletlen, hogy Ausztrália, Japán nem kér belőle. Tehát, ha mi kritizáljuk ezt a tervezetet, ellenjavaslattal élünk, akkor nem kell magunkat egyedül éreznünk.

Ön szerint az valós veszély lehet, hogy az ENSZ döntése kötelező jelleggel róna feladatot Magyarországra is?

A valódi veszély az, ha az ENSZ hoz egy döntést, ha ez megtörténik, akkor ez a döntés a világ minden pontján érvényes.

A be nem tartás esetén lehet valamilyen szankciója is a nemzetközi szervezetnek?

Mi nem arra készülünk, hogy csendben lapítunk és nem tartjuk be az ENSZ határozatát, hanem elmondjuk a véleményünket, mely szerint ezt a határozatot eleve elfogadhatatlannak tartjuk. Szerintem ez a helyesebb magatartás. Az ellenzéki pártok, a bevándorláspártiak meg pont azt mondják, nem kell ezzel a határozattal foglalkozni, majd úgysem tartjuk be. Nem! El kell mondani a véleményünket, mert vagy migrációt támogatóak vagyunk, vagy pedig migránsellenesek.

Merkel kancellár, a sikeres koalíciós tárgyalások után már azt nyilatkozta, hogy azok, akik nem háború okán, hanem gazdasági okból jöttek Európába, azokat vissza kell vinni, ahonnan jöttek. Tud valamilyen tervről az EU-ban, hogy miként tervezik ezt megoldani?

Ilyen tervekről mi nem tudunk, ezeket nem, osztják meg velünk, ráadásul olyanokat, amelyeket végre is lehet hajtani. Olyan terv volt korábban, hogy szét kell osztani a migránsokat, sőt, most is még a kötelező kvótáról beszélnek. Mi régóta mondjuk, hogy eleve be sem kellene engedni őket, ha mát itt vannak, akkor oda kell visszaküldeni, ahonnan jöttek, a segítséget sem itt kell biztosítani nekik, hanem ott, ahol a probléma van, ahol az ő szülőhazájuk van.

Mivel segíti ezeket az országokat, mint Szíria az Európai Unió? Lát a stabilizációra utaló jeleket Észak-Afrikában?

A probléma az, hogy az EU vezetése, Brüsszel migránspárti, a Soros-tervet hajtják végre. Nem gondolkodnak azon, hogy miként kéne segíteni ezekben az országokban. Az igaz, hogy Merkel kancellár mást mond, de várjuk meg az új kormányt, várjuk meg, miként cselekednek majd. Azt látom, változik a klíma Európában, ez nagyon is jó. Azt is látni, hogy Merkelt Brüsszelben is hallgatják, hogy éppen ezért milyen gyorsan akarják a kötelező kvótát is megvalósítani, a Dublin4-el, ami a bevándorlás új szabályrendszerét hozná be Európában. Ez elvenné a bevándorlással kapcsolatos nemzeti jogok egy részét, kötelező betelepítéssel. Júliustól Ausztria lesz az EU soros elnöke, ahol most inkább bevándorlásellenes politika van, jövőre meg uniós választások is lesznek, teljesen világos, hogy most, a bolgár elnökség alatt erőltetik ezt a dolgot. Tudni kell egyébként, ehhez a csomaghoz mi tettünk javaslatot, Orbán Viktor februárban elment a bolgár miniszterelnökhöz, átadta neki a javaslatunkat. Ennek fő eleme, hogy Európában meg kell védeni a határokat, a segítséget meg ott kell biztosítani az országoknak, ahol a probléma van.

Az uniós miniszterelnökök legutóbbi találkozóján lett döntés Magyarország kéréséről, amelyben a kerítés költségeihez való hozzájárulást indítványozta?

Nem született döntés erről, igaz az is, hogy korábban már született ilyen ígéret.

Mire hivatkoznak az illetékesek, hogy miért nem fizetik meg legalább a költségek egy részét?

Nem mondtak semmit, hogy miért adnak, nem adnak, egyelőre lebeg a dolog, mi küzdünk azért, hogy adjanak pénzt, mert a kerítéssel nem csak Magyarországot, hanem Európát is védjük.

Történik valamilyen változás a Fidesz kampányában a hódmezővásárhelyi vereség után?

A Fidesz kampánya zajlott eddig és zajlik ezután is, nem a kampányban történő változások az érdekesek, hanem az, hogy ez a kampány el tudja-e mondani, amit gondolunk, mi a választás tétje, mi forog kockán, amikor április 8-án döntenek az emberek. Nem fog különösebben változni a kampányunk, hiszen a választás tétje továbbra is az, bevándorlóországgá válunk, avagy nem.

Orbán Viktor is azt mondta, több gyereknek kellene születni, ami igaz, de ezeket a gyerekeket nem csak megszülni kell, hanem felnevelni, ellátni.

A gyermekvállalás a család döntése, az, hogy a kormány ehhez milyen segítséget ad, az azért a döntést nagyban segíti, legyen szó az adókedvezményekről, a CSOK-ról. Több ezer milliárd forint marad a családoknál, ez ezután is meglesz, ha Fidesz kormány marad, akkor lesz otthonteremtés, lesz családtámogatás.

Mégis visszatérnék Hódmezővásárhelyre, ott történt valami, úgy látszik, hogy ott valaki, valakik valamit nagyon elszúrtak.

Egy helyi választás volt ott, polgármestert választottak, mert az eddigi városvezető meghalt. Mivel az országgyűlési választás közelében volt ez, így országosan is nagyobb figyelmet kapott az esemény. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Fidesznek az országgyűlési választáson önkormányzati kampányüzemben kellene működni. Mi országgyűlési választásra készülünk, a választás tétjéről beszélünk, azokról az értékekről, amiket eddig az emberekkel közösen hoztunk létre, amelyek veszélyben van, mert az ellenzék nem csak a kerítést, hanem ezeket is lebontaná. Gondoljunk bele, amikor ők kormányoztak, akkor nem emelték a minimálbért, elvették a 13. havi nyugdíjat, nem beszélve a folyamatosan növekvő rezsiköltségekről.

Lapinformációk szerint a nők40 programhoz hasonló bevezetését tervezi a kormány a férfiak esetében is. Tud erről valamit?   

A lapinformációk azért nem kormány-előterjesztések. Az biztos, amit az elmúlt lassan nyolc évben azok, amiket a kormány tett, az olyan irányba mutat, hogy sok ilyen intézkedés lehet. Hogy konkrétan mi lesz, arról majd a választás után lehet majd beszélni. Az is biztos, ha a Fidesz folytatja a kormányzást, akkor ilyen típusú intézkedésekre lehet majd számítani, ha az ellenzék, akkor meg arra, ami eddig volt, azt elveszik.

Köszönjük a beszélgetést