Rubovszky Éva, a Helikon Kiadó által egykor kiadott facsimile kiadásról beszélt.

Eszter könyve a sikerkönyv

Rubovszky Éva, a Helikon Kiadó által egykor kiadott facsimile kiadásról beszélt.

Az újkori magyar könyvkiadásban jeles esemény volt, amikor is kiadták az Eszter tekercset, vagyis a Megilat Estert. Ön ezzel a kötettel az 1990-es Jeruzsálemi Könyvvásáron is bemutatkozott. Hogyan történt ennek a könyvnek a kiadása?

 

A facsimile kiadásoknak nagy volt a divatja, a 70-es-80-as éve Európájában, ennek ugye az volt az oka, hogy amiből csak egy példány van, annak nincs esélye a fennmaradásra. A sokszoros könyvkiadás éppen az egy példányban lévő könyvek megmaradását segítették, néhány száz példányban. Nem lehetett az igényesség miatt sem nagyobb mennyiségről beszélni, hiszen igényes nyomdai kivitelezéssel készültek. A facsimilék egészen különleges részei voltak a könyvkiadásnak. Nagyon fontos volt Magyarországon, hogy megjelent az Eszter tekercs, ami egy XVIII. századi itáliai munka, amiből összesen 4 példány van! Az egyik a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában van, az különösen fontos, hogy mi egy olyan különleges keleti gyűjteménnyel rendelkezünk, amelyben ez a csodálatosan szép darab is található. Egy másik példány például New Yorkban van, a másik kettő pedig olasz múzeumokban található. Az Eszter tekercs nyomdai kivitelezése is egy fantasztikus teljesítmény volt, hiszen ez egy 5 és fél méteres tekercs. Ennek eredetileg kéziratos változatai voltak, akkor ezeket a textil, vagy papirusztekercseket könnyebb volt megcsinálni, mint a XX. században nyomdai kivitelezéssel. A legfontosabb, hogy mégis sikerült! A Helikon Kiadó adta ki a könyvet és Szántó Tibor volt a tervezője. A kiadó akkori igazgatónője is fontos szerepet töltött be a kiadvány életében. Az említett Jeruzsálemi Könyvvásár nagyon különleges volt, 24 évvel ezelőtt, hiszen Magyarország megjelent egy 5 és fél méteres gyönyörű tekerccsel, tökéletes nyomdai kivitelezésben egy nagyon fontos könyv facsimile kiadásával. Magyarországon nem nagyon beszélnek arról, hogy milyen nagy veszteségek érték az embereket a II. világháború alatt. Nagyon sok családnak volt a tulajdonmában Eszter tekercs, amik szintén elvesztek. Amikor mi megjelentünk ezzel a kiadvánnyal, a hazai zsidó családok is szívesen vették, hiszen ez a zsidó hitélet egyik nagyon fontos könyve.

Akkor amikor a mai zsidó reneszánszról beszélünk, akkor ehhez a Helikon Kiadó is hozzájárult ezzel a facsimile kiadással?

 

Igen, ezt bátran állíthatjuk. A zsidó hitélet a rendszerváltoztatásig nagyon visszaszorult, és ez a könyv is hozzájárult ahhoz, hogy azok, akik addig nem törődtek saját kultúrájukkal, hagyományukkal, rácsodálkoztak a kötetre. Amikor ez nagyon gyorsan elfogyott, akkor ez azt is mutatta, hogy erre szükség volt.