Minél többen támogassák a Mazsihisz munkáját, elképzeléseit

Minél többen támogassák a Mazsihisz munkáját, elképzeléseit

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt Jeruzsálem elismeréséről, de szóba került még az egyházi egy százalékok felajánlása, valamint a zsidó ünnepek története is. A hitközség vezetőjét Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

 

Donald Trump amerikai elnök megerősítette, hogy még idén májusban áthelyezik a nagykövetséget Jeruzsálembe, hiszen ez a város Izrael fővárosa. Már Ön is beszélt arról, hogy a magyar kormánynak is meg kellene fontolnia ezt a lépést, mármint elsőként Jeruzsálem elismerését, először akkor, amikor az izraeli és a magyar miniszterelnököt fogadták a Mazsihisznél.

Valóban, de mi már akkor kértük Orbán Viktortól, amikor Trump elnök ezt még nem jelentette be. Mindenestre látszik, az amerikai elnök következetesen megy végig ezen az úton. Természetesen rövidtávon ez sok konfliktust fog szülni, de hosszútávon helyes megoldásként az a természetes állapot jön létre, hogy az egész világ ugyanannak ismeri el Izrael Állam fővárosát, mint Izrael maga.

Már a Mazsihisz közzétette a felhívását, melyben kérik az adózó állampolgárokat, hogy adójuk egy százalékával támogassák a szervezetet.

Kicsit azért szeretnék pontosítani, az való igaz, hogy szeretnénk, ha minél több ember ajánlaná fel a Mazsihisz számára az egyházi egy százalékot, azonban a kampányaink mindig zsidó témákat vetnek fel, azaz mi alapvetően a zsidó közösség tagjait próbáljuk megszólítani. A mi elvünk az, hogy az egyházi egy százalék – azon túl, hogy pénzgyűjtést jelent, forrásokat biztosít –  számunkra azért fontos, hogy minél többen támogassák a Magyarországi Zsidó Hitközségek elképzeléseit, munkáját. Maga összeg forrásainknak alig egy százalékát jelenti, de a támogatóink szervezetünk legitimitását biztosítják.

Tavaly mennyire volt sikeres a Mazsihisz egy százalékos kampánya, mennyi pénzt sikerült összegyűjteni és milyen tendencia érzékelhető a felajánlások számát tekintve?

Az elmúlt években 50-60 millió forint körül mozogtak. De mint mondtam, ennél fontosabb, hogy mennyien ajánlották fel nekünk az egy százalékot. Ez jelenti a társadalmi legitimációnkat. Az adatokat nézve, a felajánlók számaminden évben emelkedett. Volt olyan év, amikor kevésbé, volt olyan, amikor jobban. Az idei tíz százalékos emelkedést azért kiugró, mert az új adózási rendszer következtében az egyházaknak felkínált felajánlások átlagosan húsz százalékkal csökkentek. Ezért is állíthatjuk, az idei tíz százalékos növekedés nagyon markáns eredménye Szövetségünknek.

Idén milyen kampánnyal jelentkeznek majd?

Idén, mint tavaly is tettük, alapvetően a közösségi médiára alapozzuk a kampányunkat, már azért is, mert nagyon sok mindenre kell pénzt szánnunk, így  a kampányt a lehető leghatékonyabban, kevés pénzből próbáljuk megvalósítani. Tavaly nem voltak óriásplakátjaink, idén talán lesz pár belőlük, de meggyőződésünk, hogy a közösségi média az, amellyel a legjobban el tudjuk érni a zsidó közösség tagjait.

A héten köszönt be Purim ünnepe, hogyan készül erre a Mazsihisz?

Vidáman, hiszen ez egy vidám zsidó ünnep, erre a közösségeink készülnek, lesz a Dohány utcában, a Páva utcai zsinagógában, Dél-Budán is, ahol ráadásul gyűjtést rendeznek azon emberek részére, akik a Holokauszt során zsidókat mentettek. Ők a Világ Igazai, akik a Jad Vasem elismerést is megkapták. Amennyi pénzt felajánlanak a vendégek, azt az összeget a helyi körzet megduplázza, s a kezdeményezéshez a Mazsihisz is csatlakozott, hasonló feltételekkel.

Ha már ünnep, nemrégen volt Tu bisvát ünnepe is, kérem, beszéljen erről!

Ez is egy nagyon kedves zsidó ünnep, ez a fák újéve, ilyenkor tizenötféle gyümölcsöt kell elfogyasztani. Idén egy egészen különleges programot szerveztünk. Felkerestük a Földművelésügyi Minisztériumot, mert hozzájuk tartoznak az állami erdészetek,s tudtuk, ők szoktak szervezni különböző szakbemutatókat. Azt kértük, hogy egy ilyen szakbemutatót, erdészekkel együtt hozzanak el a Scheiber iskolába, ott mutassák be az erdőt, annak a szépségeit, változatosságát. Egymás mellett állt egy erdész és egy rabbi, dr. Verő Tamás főrabbi és mindketten mondják el egy-egy tárgyról, hogy mit gondolnak róla. Remek volt a program, a gyerekek nagyon élvezték, megnézhettek fákat, növényeket, pocsolyát, de láttak bagolyköpetet, amivel a madarak és talán az egész erdő életét is megismerhették – egy kicsit másként.

Izraelben ilyenkor fákat szoktak ültetni.

Ez így van, de ilyen fagyban, mint ami most van Magyarországon, nem igazán lett volna hatékony ha faültetésbe kezdünk. Mégis a faültetéssel kapcsolatban el kell mondanom, Izrael Állam megalakulásának 70. évfordulója alkalmából 35 fát fogunk elültetni Budapesten, és ezzel párhuzamosan az Izraelben élő magyar közösség is ezt teszi majd. Így a kétszer 35 fa elültetésével szeretnénk megerősíteni azt, ami elhangzott Netanjahu miniszterelnök  budapesti látogatásán: Izrael és a diaszpóra egységet alkot.

Milyen más rendezvényekkel készül a Mazsihisz erre az évfordulóra?

Rengeteg esemény lesz, a vidéki közösségeink is számos programot szerveznek, többen csatlakoznak a faültetési akciónkhoz is. Abban egészen biztos vagyok, hogy méltó megemlékezéseket láthatunk majd.

Köszönjük a beszélgetést.