A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika

Jézus születése az egész emberi életet értelmező, átható örömhír, amely minden élethelyzetben reményt ad – mondta Erdő Péter bíboros, prímás. A bíboros hangsúlyozta: a keresztények hite abban teljesedik ki, hogy az emberrel sorsközösséget vállaló Isten szeretete erősebb, mint a halál, ez az, ami a kereszténységet optimista világnézetté teszi. E nélkül az életet értelmező lényege nélkül a karácsony nem több egy világnapnál vagy fesztiválnál, amelyen évről évre összejönnek és jól érzik magukat az emberek. Erdő Péter kitért arra: az ünnepre készülő keresztény pontosan látja, hogy karácsonykor sem csak öröm van a világban. Ilyenkor is van szenvedés, betegség és halál, ettől azonban nem veszíti el derűjét, mert Isten szeretete „bevilágítja a szomorúságot és értelemet ad a szenvedésnek is”. A bíboros beszélt arról is, hogy miközben vannak Európában a keresztény ünnepeket és szimbólumokat érintő konfliktusok, itt-ott megpróbálják a közterekről, intézményekből eltávolítani vagy meggyalázni a keresztet, újabban látszik egy ezzel ellentétes folyamat is. Mintha a nyugati civilizáció elért volna egy szakadék szélére, ahol megtorpant, és rádöbbent arra, hogy gyakorlati következményekkel is jár, ha nincs mélyebb, az e világi életen túlmutató értelme semminek. Emiatt felmerül benne, hogy mégiscsak szüksége van a régi, már-már elfeledett hitére, és újra felfedezi azt.

Az ünnep nem feladat, amit el kell végezni, hanem ajándék, amit el kell fogadni, részesedés, amit hagyni kell megtörténni – mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. A református püspök szerint a „jól szervezett tömegtársadalom” sok mindent átvállal az egyes embertől a hétköznapokban. Központilag szervezett a munka és a munkába járás, „gyermekeink iskolai, óvodai felügyelete” és a „tömegmédia gondoskodik a szabadidőnk valamiféle eltöltéséről” is.  Az ünnep megünneplésével kapcsolatos fokozódó szorongás és az aggodalmak mögött valójában „civilizációs gond van”. A mai ember mintha elvesztette volna érzékenységét a szent iránt, elkoptak a „sejtései arról, hogy mi az elkülönített idő és az elkülönített hely” – mondta.

Olyan egyházra van szükség, amely nemcsak az ünnepnapokon látszik, hanem vigasztaló egyházként képes jelen lenni az emberek hétköznapi életben – mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke. Fabiny Tamás hozzátette: az ünnep mindig esélyt ad az emberek megszólítására. Az egyházak nagy felelőssége, hogy mit tudnak kezdeni azokkal, akik karácsonykor a látóterükbe kerülnek, mert elmennek a templomba éjféli misére vagy megnézni egy betlehemes játékot. Hozzátette: szeretné, „ha a ritkábban templomba járók nem a dorgáló egyház felemelt mutatóujjával találkoznának, hanem nyitott, befogadó közösséggel”.

Az idei év történelmi feladat elé állította az európai országokat, meg kell védeni a keresztény kultúrát – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Időkben megjelent írásában, amelyben azt is hangsúlyozta: „nem akarjuk, hogy a szentestét csak behúzott függönyök mögött ünnepelhessük, nehogy megsértsük mások érzékenységét”. A kormányfő kiemelte: „mi, európaiak – bevallva, bevallatlanul, tudottan vagy tudatlanul – Krisztus tanítása szerint berendezett kultúrában élünk”. Hozzátette: a magyarok is joggal tekinthetik magukat keresztény nemzetnek, „keresztény mivoltunk, élő hitünk megtartott ezer esztendőn át Európa közepén”.  Orbán Viktor az írásban felidézte, hogy manapság sokan akarják szemükre hányni, hogy bár kereszténynek vallják magukat, mégsem engedik a más földrészről érkezők betelepítését Európába. Szerinte ugyanakkor a „szeresd felebarátodat, mint magadat” krisztusi parancs azt is jelenti, hogy „vállaljuk és óvjuk mindazt, amink és akik vagyunk”.

Kiszelly Zoltán azt mondta: lehet, hogy az egész lakosságban többen kritikusak a kormánnyal különböző okok miatt, de azok között, akik el akarnak menni szavazni, többségben vannak a kormány támogatói. Az ellenzéki pártok a legelutasítottabbak, többen utasítják el őket, köztük a Jobbikot is, mint a kormánypártokat – hangsúlyozta a politológus. Az ellenzéki szavazók aktivitása alacsonyabb, mint a kormánypártiaké, ezért szerinte az ellenzéki pártok túlélésre játszanak, főként a szétaprózódott baloldalon. Próbálnak frakcióval bejutni a parlamentbe, amihez legalább három képviselőre van szükségük – tette hozzá.

Külpolitika
Mahmud Abbász  pleszetin elnököt nem érdekli, hogy béke jöjjön létre a Közel-Keleten, amit jól bizonyít, hogy bejelentette az amerikaiak által vezetett békefolyamat bojkottálást – minderről Benjamin Netanjahu beszélt a szokásos vasárnapi kabinetülésen. A zsidó állam kormányfője szerint teljesen egyértelmű, hogy az amerikai szándékok félresöprésével teljes mértékben világos, hogy a palesztinok a mostani konfliktust nem akarják megoldani. Az i24news.com összeállítása szerint az izraeli miniszterelnök arról is beszélt, az Egyesült Államok nagyon világosan a világ tudomására hozta, hogy  Közel-Keleten a legfőbb veszély a radikális iszlám, Irán és az általa támogatott terrorszervezetekhez köthető, és nem Izraelhez. Netanjahu a kormány ülésén azt is bejelentette, hogy Izrael az ország elleni folyamatos támadások miatt kilép az UNESCÓ-ból.

Teljesen megtévesztő és könnyen bárki félreértelmezheti azt a nyugalmat, ami most éppen Iraelben van, mivel a titkoszszolgálatok csak idén 400 terrorcseelkményt akadályoztak meg – minderről az izraeli titkosszolgálat, a Shin Bét biztonsági igazgatója beszélt. Nadav Argaman szerint a Hamász minden rővel arra törekszik Júdeában és Szamáriában, hogy merényleteket hajtson végre, így destabilizálva a politikai rendszert. Idén összesen 54 terrortámadás történt Izraelben, ami jelentős visszaesés a 2016-os 108-hoz képest. Az Israel Hayom összeállítása szerint Argaman arról is beszélt, hogy a biztonsági helyzet azt követően romlott meg idén, hogy Donald rump amerikai elnök Izrael Állam fővárosának ismerte el Jeruzsálemet.

300 új telepelakás építéséről születhet döntés a Kelet-Jeruzsálem mellett elhelyezkedő Gilo településen – értesült a Jerusalemonline. A portál összeállítása szerint a nemzetközi közösség élesen ellenezi az újabb telepesépítési tervet, sőt még az amerikai vezetés is arra kérte az izraeli felet, hogy egyelőre ne szülessen döntés újabb lakások építéséről. A telep építését ultra-orthodox erők követelik, de egyelőre végleges döntés nincs arról, hogy az értintett térségben folytatódnak-e az építkezések.

Nagyon súlyos antiszemita incidens történt egy berlini iskolában még december közepén – írta a Jewish Telegraphic Agency. A portál összeállítása szerint az Ernst Reuter gimnázium ebédlőjében egy zsidó diák arról beszélt, hogy nincs szükség palesztin államra. Ezt követően az ottlévő arab származású diákok Hitlet kezdték el éltetni, mivel szerintük a német tömeggyilkos diktátor nagyon helyesen tette, hogy zsidókat gyilkoltatott meg. Az iskola vezetése élesen elhatárolódott a történtektől, és bejeelntették, hogy a jövőben mindent intézkedést megtesznek, hogy ne forduljon elő hasonló jelenet. A német fővárosban az utóbbi időben ne az első eset, hogy antiszemita események történnek. Miután Trump elnök Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának ismerte el Berlinben izraeli zászlókat égettek arab szélsőségesek.

Miután nagy felháborodást keltett a repülőgép eltérítő és a zsidók elleni gyilkosságokat támogató  Leila Khaled előadása az Európa Parlament egyik nőjogi rendezvényén, Antonio Tajani, a parlament elnöke kijelentette, hogy a jövőben terrorszervezetek egykori vagy jelenleg tagjai nem kaphatnak meghívást az intézménybe. Khaled a spanyol Egyesült Baloldal párt meghívására érkezett Brüsszelbe, ahol díszvendégként fogadták – írta az israelnationalnews.com. A bejelentés Anders Vistisen dán konzervatív képviselő beadványát követte, aki 60 társával együtt követelte, hogy többet ne fordulhasson elő, hogy terroristának tapsolnak az Európa Parlamentben. Az elnök elfogadta a beadványt és közölte, hogy a tilalom minden olyan személyre kiterjed, aki az Európai Unió által terrorszervezetnek minősített csoporthoz tartozik, vagy tartozott a múltban. Khaled a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű, marxista terrorcsoport tagja, mely már régóta szerepel az EU terrorszervezeteket nyilvántartó listáján.

Karácsony alkalmából ismét misét mutattak be az iraki Moszul Szent Pál templomában vasárnap, 2013 óta első ízben azóta, hogy idén júliusban, kilenc hónapos véres harcok nyomán, a várost felszabadították az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet uralma alól. A háború nyomait magán viselő épületben Louis Sako káldeus patriárka arra szólította fel híveinek tucatjait, hogy imádkozzanak a békéért és a stabilitásért Irakban és a világban. A templom harcokban keletkezett sérüléseit fenyőkkel, gyertyákkal takarták el, míg az ablakok üvegeit fehér szövettel pótolták. A keresztény hívők soraiban muzulmánok is voltak, de jelen voltak a helyi hatóságok és a katonai intézmények képviselői is.

Nyílt levélben kérik Klaus Iohannis államfőt a megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium diákjainak a szülei, hogy segítse a marosvásárhelyi magyar közösség katolikus iskolához való jogának érvényesülését, és közvetett módon se akadályozza az iskola újbóli létrehozását. Azt követően fordultak Klaus Iohannishoz, hogy az elnök múlt csütörtökön visszaküldte megfontolásra a parlamentnek az oktatási kerettörvény két hete elfogadott módosítását, amely megteremtette volna a jogi feltételét annak, hogy a parlament törvénnyel alapítsa újra a római katolikus iskolát. A szülők a levélben arra panaszkodnak, hogy 445 gyermek családja több mint egy éve a törvényszéket járja, és a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) kihallgatásit kénytelen elviselni. „Gyermekeink a teljes bizonytalanságban, korán megélik az etnikai, nemzeti kisebbségi lét összes hátrányát. S bár Románia jogállam és az alkotmány írott formája biztosítja számukra a jogot az anyanyelvükön való oktatáshoz és a szabad iskolaválasztáshoz, ők mindezzel mégsem tudnak élni”.

A kötelező kvóta nem tartós megoldás a menekültproblémára – mondta az osztrák kancellár. Arról is beszélt, hogy Ausztria „bevándorlóország”, amelyhez az iszlám is hozzátartozik. Sebastian Kurz a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy csak az Európai Unió (EU) megosztottságának mélyüléséhez vezet, ha rákényszerítik a tagállamokra a menekültek befogadását. Minden tagállamnak önállóan kell eldöntenie, hogy befogad-e embereket, és ha igen, akkor mennyit. A kvótákról folytatott vita pedig „egyébként is szinte teljesen értelmetlen”, mert „az Európába induló migránsok nem Bulgáriában vagy Magyarországon akarnak élni”, hanem „Németországban, Ausztriában vagy Svédországban” – mondta a 31 éves kancellár, akinek a pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakított kormányt.  Az osztrák kancellárt kérdezték a többi között az úgynevezett importált antiszemitizmusról, amelyről elmondta, hogy az nagy probléma Ausztriában, mert „a migráció révén sok olyan ember érkezett, akik az antiszemitizmust szinte az anyatejjel szívták magukba”. A zsidóellenességnek és az Izrael-ellenességnek Ausztriában „nem lehet helye, számomra ebben a zéró tolerancia érvényesül” – mondta Sebastian Kurz.

Kopt keresztény templomra támadt egy agresszív  muzulmán tömeg Kairó közelében, el-Gíza városában. A támadók  összetörtek több berendezési tárgyat, és tettleg bántalmazták az ott tartózkodó híveket. A Kathpress osztrák katolikus hírügynökség jelentése szerint az erőszakos tömeg a hagyományos pénteki muzulmán ima után hangosan kiáltozva támadt rá a kopt keresztény templomra. Az egyiptomi biztonsági erők végül elűzték a támadókat – közölte az atfihi kopt egyházmegye. A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem maradtak abba.

A biztonsági erők százezer tagját mozgósították Franciaországban attól tartva, hogy a karácsonyi ünnepek alatt szélsőségesek terrortámadást követhetnek el. A pótlólagos biztonsági intézkedés elsősorban a karácsonyi vásárokra, bevásárlóközpontokra, vallási épületekre, a tömegközlekedésre és a turisták által látogatott helyekre összpontosít. A francia belügyminisztérium közleménye szerint a terrorista fenyegetések jelentette magasabb szintű veszéllyel összefüggésben 97 ezer biztonságit mozgósítottak vasárnapra és hétfőre. A karácsonyihoz hasonló biztonsági intézkedést rendeltek el már decemberben a hanuka, az egyik legnagyobb zsidó ünnep idejére a vallási helyszínek környékén, valamint januárra az ortodox karácsony idejére is, hogy nyugodt körülményeket teremtsenek az ünneplésekhez.


Az Egységes Oroszország Vlagyimir Putyin elnök végső győzelmére számít a 2018. márciusi elnökválasztáson – közölte Dmitrij Medvegyev pártelnök, miniszterelnök. Medvegyev  kijelentette: pártja üdvözli, hogy Putyin egyéni jelöltént indul a jövő évi választásokon. A párt éves kongresszusán Medvegyev hangsúlyozta: a párt „minden lehetséges támogatást” megad Putyinnak most és a jövőben is. Az előrejelzések Putyin győzelmét jelzik a 2018. évi választásokon, így várhatóan megkezdheti negyedik hatéves elnöki megbízatását.

2017 volt a legvéresebb az elmúlt 20 évben Mexikóban: hivatalos adatok szerint novemberig 23 101 emberölést jegyeztek fel. A hatóságok által húsz éve vezetett statisztikák szerint ebben az időszakban volt a legmagasabb az emberölések száma. Ez a szám magasabb a 2011. évi statisztikánál is, amelyet korábban 22 409 emberöléssel a legvéresebb évnek tekintettek. Csak november hónapban 2212 emberölést regisztráltak Mexikóban. Októberben ez a szám rekordmagas, 2380 – volt. A drogkartellek leszámolásaitól eddig megkímélt térségek – mint a külföldi turisták körében igen népszerű Baja California Sur szövetségi állam – példa nélküli erőszakhullámot éltek át.

A Líbiával kialakított humanitárius folyosókon keresztül 10 ezer menekült érkezik Európába jövőre – nyilatkozta Marco Minniti olasz belügyminiszter a La Repubblica olasz napilapnak adott évzáró interjújában. Marco Minniti kijelentette, 2018-ban tízezer menekült érkezik Európába humanitárius folyosókon keresztül a Róma és a líbiai nemzeti egységkormány közötti megállapodás értelmében, valamint a nemzetközi szervezetek együttműködésével. Az olasz belügyminiszter elmondta: a líbiai migránstáborokban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet választja majd ki azokat, akik a nemzetközi jog szerint menekültnek számítanak. Ők nem menedékkérőként, hanem menekültként érkezhetnek meg Európába – hangsúlyozta Marco Minniti.

A legújabb, Észak-Korea elleni ENSZ-szankciók felérnek egy háborús cselekménnyel és teljes gazdasági blokáddal – jelentette ki a phenjani külügyminisztérium, megfenyegetvén azokat az országokat, amelyek támogatták a büntetőintézkedéseket. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt pénteken egyhangúlag szavazta meg a Washington által javasolt új szankciókat a legutóbbi észak-koreai rakétateszt miatt. Ezek szerint 90 százalékkal csökkenteni kell a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját. Az előbbi mennyiségét az elfogadott határozat évi négymillió hordóban, a finomított termékekét pedig évi 500 ezer hordóban határozza meg. A határozat felszólítja az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy 24 hónapon belül küldjék haza valamennyi vendégmunkást. A cél: megfosztani a phenjani rezsimet a vendégmunkások által hazaküldött pénztől. Az eredeti javaslatban 12 hónap szerepelt.

Gazdaság

A fogyasztási hitelek piaca jelentősen nőtt az idén, a karácsony újabb lendületet adott az áruhitelek, a személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek iránti keresletnek, egyben a hitelkártya-használat is bővült. Az OTP Bank közölte: az áruvásárlási és a szolgáltatási gyorskölcsönöknél az év vége a legerősebb időszak, az áruhitelek negyedét ilyenkor helyezik ki, a személyi kölcsönöknél ez a hatás kisebb. E piacokon az idén 40 százalékos kal bővülést várnak.  Az UniCredit Banknál megjegyezték: november közepétől emelkedtek a hitelkihelyezések a folyószámlahitel, a hitelkártya és a személyi kölcsön esetében is. Mindhárom hiteltípust az idei karácsonyi szezonban a tavalyi ünnepekhez képest nagyobb összegben vették igénybe a bank ügyfelei.A K&H Banknál a személyi kölcsönök folyósítása idén a becslések szerint 45 százalékkal nő. A pénzintézetnél a piaci folyamatokkal egybehangzóan 2014 óta évről évre bővül a hitelfolyósítás – közölték, de utaltak arra is, hogy a személyi kölcsönöknél mindig a nyári hónapok a legerősebbek. A Takarékbankot, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t, az FHB Jelzálogbank Nyrt-t, valamint a takarékszövetkezeteket magában foglaló Takarék Csoport arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben 40 százalékkal nőtt az érdeklődés a fogyasztási hiteleik iránt (személyi kölcsönt, folyószámlahitelt és hitelkártya termékeket értékesítenek). Évről évre látható, hogy az ünnepi szezon a fogyasztási hitelek egyik mozgatórugója a csoportnál, amely más pénzintézetekhez hasonlóan akciókkal készült az időszakra – tették hozzá.

Az év folyamán többször hangoztatott ezer Ikarus autóbuszt szerintem jövőre le tudjuk gyártani – válaszolta Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke a Magyar Hírlap kérdésére. Elindult az Ikarus székesfehérvári üzemében az autóbuszok sorozatgyártása. A 2018-ban gyártani tervezett mennyiség felét szánják exportra. Az eredeti tervekkel összhangban 2019-ben tudnak felfutni az évi háromezer autóbuszra – mondta Széles Gábor.

Magyarországon évente mintegy 20 millió palack, megközelítőleg 150 ezer hektoliter pezsgő fogy, az idén mennyiségben enyhe, értékben kétszámjegyű növekedést prognosztizálnak a szakemberek – közölte a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója. Kovács György szerint az elmúlt években a mennyiségét tekintve stabil volt a pezsgőfogyasztás, értékben pedig kétszámjegyű volt a növekedés. A Törleynél már a 2014-es szezontól az tapasztalható, hogy a fogyasztás a magasabb minőségű magyar pezsgők irányába tolódik el, a vásárlók egyre inkább a kiváló minőségi kategóriájú pezsgőket keresik – mondta.

Sport
Georges Leekens szövetségi kapitány elmondta, hogy márciusban és júniusban is két-két barátságos mérkőzést játszik a magyar labdarúgó-válogatott. A belga edző a Digi Sport televízió Sport 24 Extra műsorában emlékeztetett rá, hogy az európai szövetség január 24-én készíti el a Nemzetek Ligája csoportbeosztását. A magyar csapat a C-osztályban szerepel, a sorozat szeptemberben rajtol, „addig, márciusban és júniusban is két-két mérkőzést játszunk” – tette hozzá Leekens. „Remélem, sikerül egy 25-30 fős magot összeszedni, amelynek tagjai versenyhelyzetet teremtenek egymás számára” – szögezte le.Az október végén kinevezett kapitány úgy vélekedett, túl sok a hullámvölgy a válogatott játékában, de ezen két hónap alatt még kollégája és barátja, José Mourinho sem tudna változtatni. „Az egyetlen dolog, ami segíthet, az az önbizalom, a játékosoknak hinniük kell magukban” – hangsúlyozta.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a felére csökkentette a Bolgár Súlyemelő Szövetségre kirótt pénzbüntetést, amelynek így 250 ezer dollárt (65,8 millió forintot) kell befizetnie a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) kasszájába.  Az IWF eredendően félmillió dollárra büntette balkáni tagszövetségét, miután a bolgár súlyemelők közül 11 versenyző – nyolc férfi és három nő – rajtavesztett az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolol használatán egy 2015-ös doppingvizsgálaton. A bolgár szövetség jogi útra terelte az ügyet, s többszöri fellebbezés után született meg a CAS mostani „felező” határozata, amely ellen fellebbezésnek már nincs helye.

Könnyű

Eltűnik az utolsó háromezer telefonfülke is Svájc utcáiról. A Swisscom távközlési társaság 2018-tól már nem köteles üzemeltetni az egykor alapvető fontosságúnak tartott fülkéket, és a társaság be is jelentette, hogy jövőre elbontja őket. Aki akar, hozzávetőleg háromezer euróért megvásárolhat egy-egy fülkét. Nagy légtérben működő cégek már éltek ezzel a lehetőséggel, hogy így biztosítsanak lehetőséget dolgozóiknak a zavartalan telefonálásra. A mobiltelefonok korában a telefonfülkékből indított hívások száma 95 százalékkal csökkent 2004 és 2016 között – közölte a Swisscom.