Erzsébetváros egy kis sziget

Erzsébetváros egy kis sziget

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere értékelte a kerület előző évét, valamint beszélt a 2018-as esztendőről, a sűrű első negyedévről, de a távolabbi tervekről is.

 

Erzsébetváros az ünnepek közeledtével karácsonyfát oszt a rászorulóknak, miért is fontos ez Önnek?

Szeretném hozzátenni, nem csak a rászorulóknak osztunk fát, hanem mindenkinek, akinek van Erzsébetváros kártyája, mert néhány évvel ezelőtt azt gondoltuk, kiszélesítjük azoknak a körét, akik erzsébetvárosi juttatásban részesülhetnek, azon jogon, hogy ők itt élnek ebben a kerületben. Akik rendelkeznek ilyen kártyával, itt 17-18 ezer emberről beszélünk, évente rengeteg önkormányzati akción vehetnek részt, ennek egyik nagysikerű része, hogy Karácsony előtt karácsonyfát vihetnek el ingyen. Nem az összes kártyatulajdonos kap fát, nagyjából tudjuk, hogy mekkora mennyiségre van igény, közel 4 ezer ember igényel karácsonyfát, úgy gondoljuk, nekik biztosítani is tudjuk ezt.  Vannak más akcióink is, mint például a húsvéti sonka- és tojásakció, de osztunk vitamincsomagokat is, de persze ezzel a kártyával sok minden mást is elérhetnek az erzsébetvárosiak.

Ha mérleget kellene vonni, hogyan értékeli a 2017-es évet?

Nagyon sok minden történik Erzsébetvárosban, idén elég komoly kérdések merültek fel a Belső-Erzsébetváros turisztikai túlterheltségével kapcsolatban, ez a bulinegyed problematikája, sokan gondolták úgy, már sok nekik ez a leterheltség. Ez egy természetes, jogos felvetés, amire kerestük is a megoldásokat, a képviselőtestület sok döntést hozott, hogy eljussunk a megoldás irányába. Egyetlen kérdésben nem tudtunk dönteni, ez az éjféli zárás ügye volt, ezért népszavazást írtunk, így majd február-március környékén, amikor a helyi választási bizottság kiírja, akkor lehet dönteni arról, mikor legyen a zárási időszak Belső-Erzsébetvárosban a vendéglátóknál. Minden más kérdés, legyen az civil, képviselői kezdeményezés, nagy többséggel ment át a testületen.

Voltak olyan elképzelések, amelyeket nem sikerült megvalósítani 2017-ben?

Sem bennem, se pedig az önkormányzat vezetésében nincs olyan érzés, hogy valami ne ment volna át, ami egyébként fontos lett volna. Nyolcadik éve vezetjük a várost a társaimmal, hónapról hónapra, negyedévről negyedévre be van táblázva, hogy milyen eredményeket akarunk elérni, ezeket tartjuk, most is, amikor az év végi összesítéseket látjuk, azt látjuk, a legfontosabb célkitűzéseinket megvalósítottuk. Sok fejlesztés volt az idén, léptünk előre a szociális ellátásban, tovább bővült a kártyaprogramunk, amit februárban a költségvetés elfogadásakor terveztünk, azokat többé meg is valósítottuk.

Mennyivel jobb ma erzsébetvárosinak lenni, mint korábban?

Éppen ma reggel olvastam egy cikket arról, hogy mennyivel emelkedtek a kerületben a lakásárak, hogy egy négyzetméternyi kerületi lakás áráért mihez lehet máshol hozzájutni. Bár kormányzati szinten szokták mondani, de igaz ez ránk is, ha jól mennek a lakás- és az újautó eladások, akkor jól mennek a dolgok.

Közben azonban egyre nehezebb a parkolás Erzsébetvárosban is.

Ezt tudom, a kerületben sok helyre magam is gyalog járok. Ami a parkolást illeti, ez egy nagyon komoly kérdés, aminek a megválaszolása nem is olyan könnyű. Már azért sem, hiszen a kerületnek vannak adottságai. Itt 54 ezren vannak, akik be vannak jelentve, itt van még 15 ezer ember, akik albérletben vagy más módon élnek itt. Erzsébetváros pici utcáit nem úgy tervezték annak idején, hogy itt autók tízezre tudjanak parkolni, a családok negyedének van parkolóhelye, hiszen valamivel több mint 7 ezer parkolóhely található egész Erzsébetvárosban. Az újépítésű lakásoknál elvárás a mélygarázs, azonban a régiek alá nem tudunk ilyeneket tenni. Aki a belvárosba költözik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a parkolás nehéz, ez nem csak nálunk, más kerületekben is igaz.

Parkolóházak a foghíjas telkeken?

Ezek magánvállalkozások keretében valósulhatnak meg, az előző vezetésnek volt egy ilyen irányú vállalkozása, ami óriási pénzekbe került, nem sok sikerrel, én nem gondolom, hogy az önkormányzatnak ilyenre kéne költenie. Amennyiben ez üzletileg jó lehetőség, akkor jönnek majd befektetők is.

Amikor szóba került, hogy az eddigi parkolótársasággal kötött szerződést felülvizsgálják, akkor ez jelentheti a díjak csökkenését?

A kerületiek számára nem, hiszen neki így is ingyenes a parkolás, de voltak olyan részek Erzsébetvárosban, ahol olcsón lehetett parkolni, és máshonnan, ahol ez drágább volt, sokan átparkoltak, így ez problémákat okozott. Ezért is kezdeményeztem a fővárosnál, mert a parkoltatás hozzájuk tartozik, hogy emeljük fel a kerületi díjakat, hogy vonzuk be máshonnan az autókat. Ezt sikerült is elfogadtatni, de kezdeményeztük a fővároshoz tartozó utaknál, mint a Damjanich és Rottenbiller utca, hogy ott is legyen fizetős a parkolás, így a helyi lakosok talán könnyebben találnak maguknak helyet.

Mik a tervek jövőre, mi fog meg-, illetve kiépülni?

2011-ben fogadtuk el az Erzsébet-terv című programunkat, amit minden évben aktualizálunk, ennek keretében újultak meg a bölcsődék, óvodák, iskolák, a rendelőintézet. Az elmúlt hetekben az egyik kerületi iskolában fejeztünk be egy felújítást, a szociális intézményünk tetején adtunk át napkollektorokat. Ez a program évente több százmilliós beruházást jelent, így lesz ez jövőre, pont ma folytatunk költségvetési tárgyalásokat a következő év megtervezéséhez, a fejlesztésekhez, az utakhoz, a terekhez, a parkosításokhoz, abban az ütemben, ahogy azt már az erzsébetvárosiak megszokhattak, azaz mindig történik valahol valami, valami mindig megújul, valami mindig kényelmesebbé teszi az életüket.

A Klauzál téri piac megújult, ami mára már egyfajta közösségi térként is működik.

Ez is volt a célunk, hiszen nagyon kevés a tér, a közösségi tér Erzsébetvárosban, ezért is szerettük volna, hogy ez a csarnok ilyen legyen. A felső rész ezért is lett úgy kialakítva, ahogy az történt, van például ott egy kis konferenciaterem is, a lenti részben előadások is szoktak zajlani. Így az volt a koncepció, hogy egy valódi közösségi teret szervezzünk Erzsébetváros szívébe, a Klauzál térre.

Szintén egy új közösségi teret hoztak létre a Csányi utcában, ahol az egykor a kerületben élő zsidóknak is emléket állítanak, a nemrégiben átadott épületben mindennaposak a programok.

Itt is visszakanyarodnék 2011-re, akkor döntöttük el, hogy milyen legyen az irány a kulturális fejlesztéseknél. Csináljunk-e egy nagy művelődési házat egy nagy foghíjas telken, ott nulláról építsünk fel valamit, netán abba az irányba mozduljunk el, hogy több kisebb intézmény működjön. Ez utóbbi modell győzött, a Csányi utca 5. ennek a része. Ez a modell működik, például látjuk azt is, hogy a K11 is milyen szépen beindult az elmúlt időszakban. Az elmúlt hárpom évben három kisebb közösségi, kulturális teret sikerült átadni és természetesen a jövőben sem állunk le.

A főváros egyik nagy piacán nyílt egy kóser bolt, de lesz ilyen majd a Klauzál téren is?

Volt már egy pályázat kiírva egy kóser boltra, de ez sajnos nem jött össze, hozzá kell tennem, ez nem az önkormányzat elhatározása, aki szeretne egy ilyet nyitni, az tegye meg. Itt is mondom, ez a reklám helye, vannak még üres helyek a Klauzál téren, mi mindenkit nagy szeretettel várunk, aki szeretne ott boltot nyitni. Egyébként én magam is nagyon támogatom, hogy legyen nálunk is egy kóser bolt.

Mit vár 2018-tól, majd a következő évtől, amikor is önkormányzati választások lesznek.

2018 első negyedéve elég erős lesz, februárban el kell fogadnunk a költségvetést, január teljes egészében az egyeztetésekkel telik majd el. Fontos a konszenzus a képviselőtestületben, de ezt nem úgy érjük el, hogy csak csettint egyet az ember, sok egyeztetés előzi meg. Február végén, március elején népszavazás lesz, majd áprilisban országgyűlési választás, ez elég sűrű időszak lesz. A továbbiakban pedig a költségvetésben szereplő számok szabják majd meg a fejlesztéseket, azok határidejét. Most úgy gondolom, egy látványos és eredményes évnek nézünk elébe, bízom benne, hogy úgy teljesítünk, ahogy eddig. Ami az önkormányzati választásokat illeti, még korai beszélni róla, én tervezem az indulást, de ehhez persze kell a megfelelő támogatottság is, az embernek éreznie kell, hogy itt a kerületben támogatják. Eddig azt éreztem, hogy az általam vezetett önkormányzat eredményeit inkább támogatják az emberek, sőt olyan visszajelzéseket kapunk, hogy amit csinálunk, az helyes. Amennyiben ez így marad, akkor úgy gondolom, érdemes lesz elindulni 2019-ben is.

Hanuka után, Karácsony előtt mit tud üzenni a kerület első embere?

Tudni kell, Erzsébetváros egy kis sziget, it rengeteg vallás él együtt, az év végén rengeteg rendezvényre látogatok el én magam is, történészként is mindig érdeklődtem a különböző vallások iránt. Bárki bármiben hisz, minden embernek egy ünnepi időszak a december, ami a szívünkhöz legközelebb is áll. Általánosságban csak nagyon boldog ünnepeket és boldog új esztendőt tudok kívánni mindenkinek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter