A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 


Ártatlannak vallotta magát a vörösiszapper elsőrendű vádlottja a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalási napján tartott meghallgatásán, az ügyet a Győri Törvényszék tárgyalja a Veszprémi Törvényszéken. Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy büntetőjogi felelősségét a vörösiszapperben semmilyen formában nem ismeri el, teljesen ártatlannak tartja magát. A Veszprémi Törvényszék tavaly január 28-án első fokon bűncselekmény hiányában felmentette a per mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. Az ügyben másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban idén február 6-án hatályon kívül helyezte az ítéletet, mert álláspontja szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan volt a felülbírálatra.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a kormány januári ülésére intézkedéseket dolgoz ki a „Soros-terv” megakadályozása érdekében – közölte Rogán Antal, a kabinetiroda vezetője hétfőn, éves meghallgatásán. Rogán Antal ellenzéki kritikákra reagálva felmutatta azt a közjegyzői okiratot, amely ismertetése szerint hitelt érdemlően és egyértelműen igazolja, hogy a postától december 5-ig 2 millió 171 500 nemzeti konzultációs kérdőív érkezett be. Így az elektronikusan kitöltött ívekkel együtt csaknem 2 millió 300 ezren mondták el a véleményüket – tette hozzá. Kifejtette: mivel már az első feldolgozások alapján is látszik, hogy az emberek túlnyomó többsége elutasítja a „Soros-tervet” és Magyarország szuverenitásának korlátozását, ebből az következik, hogy lépeseket kell tenni a „Soros-terv” megakadályozása érdekében.

Miközben a két legnagyobb ellenzéki párt vergődik, a Fidesz népszerűsége folyamatosan nő – ez derül ki a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatásából, amelyet a 24.hu számára készítettek. A 2017. májusi relatív mélypont után, amikor a Fidesz 45 százalékon állt a pártválasztók körében – szemben a Jobbik és az MSZP 19-19 százalékával –, az októberi rekordmagas, 54 százalékos támogatottságot most még 3 százalékponttal növelni is tudta a kormánypárt, amely így 57 százalékon áll. Ehhez képest a most már anyagilag is elég nagy bajban lévő Jobbik két százalékpontot veszítve 13 százalékra esett, ennél alacsonyabb támogatottságot még nem mért neki 2017-ben a Republikon. Az MSZP stagnál: a szeptemberi 11 százalékos mélypontot októberre fel tudta tornázni 12 százalékra, ám novemberre újra visszaesett erre a szintre. Az MSZP és a Jobbik elmúlt hónapokbeli zuhanásából egyelőre úgy tűnik, nem tudott profitálni sem az LMP, sem a DK: stabilan tartják az 5-6 százalékos támogatottságukat. Ugyanez a tendencia igaz, csak kisebb támogatottság mellett a Momentumra, az MLP-re és az Együtt–Párbeszédre is.

Rövidebb lett a műtéti várólista az év végére, december 1-jén 27 666 beteg várt műtétre a kórházakban, 445-tel kevesebb, mint egy hónappal korábban – írja a Világgazdaság. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint az idei várólista júniusban volt a leghosszabb, 28 816 név szerepelt rajta. Az év egészében minden harmadik beteg szürkehályog-műtétre várt, ilyen beavatkozásra legkevesebbet a Budai Irgalmasrendi Kórházban, a legtöbbet a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban kell várni. Sok beteg a hosszú várólisták miatt magánorvoshoz fordul, akiknél a becslések szerint az idén 904 milliárd forintot költöttek el – olvasható a lapban.

 

 

Külpolitika

A bírálatokkal szemben éppen hogy lehetővé teszi a közel-keleti békét Donald Trump amerikai elnök előző heti döntése, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Brüsszelben, hozzátéve, reményei szerint az Európai Unió is követi az amerikai példát. „A lépés nem akadályozza, hanem lehetővé teszi a békét, a béke alapja ugyanis a valóság elismerése” – közölte Netanjahu, mielőtt Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel megkezdte megbeszélését. Netanjahu később részt vett az uniós tagállamok külügyminisztereinek informális munkareggelijén.

Elmondta, arra számít, hogy az amerikai példát követve a jövőben az európai országok többsége is Jeruzsálembe fogja költöztetni a nagykövetségét. Jeruzsálem háromezer éve a zsidó nép fővárosa, hetven éve pedig Izraelé, és aki ezt nem ismeri el, az „tagadja a történelmi igazságot” – szögezte le. Netanjahu arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok új békejavaslaton dolgozik, és ennek kapcsán úgy fogalmazott, véleménye szerint „adni kellene egy esélyt a békének”.

Mint mondta, a legfontosabb ugyanakkor az, hogy a „palesztinok végre elismerjék a zsidó államot, és ismerjék el, hogy annak van fővárosa, amelyet úgy hívnak, hogy Jeruzsálem”. Aláhúzta: Izrael a Közel-Kelet legnagyobb hatalma, amelynek fellépése akadályozza az iszlamista fegyveres szervezetek térségbeli térnyerését, s ez Európa számára is kulcsfontosságú, a harcok pusztítása elől ugyanis milliók menekülnek a kontinensre, ami jelenleg az EU legnagyobb problémáját jelenti.

Mogherini kijelentette, az unió szerint egyedül a kétállami megoldás jelentheti a konfliktus lezárását, és elismételte, hogy Jeruzsálem státuszát a feleknek közvetlen tárgyalások útján kell rendezniük, amelyeket mihamarabb meg kell kezdeni. Hozzátette, az EU fokozni fogja erőfeszítéseit a békefolyamat felújítása érdekében, hogy tartós, átfogó megoldást lehessen tető alá hozni, és ezért Mahmúd Abbász palesztin elnököt is meghívták az uniós külügyminiszterek értekezletére, januárra.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter rámutatott: a közel-keleti helyzet rendezése egyedül párbeszéd és a két állam elismerése útján lehetséges. Hozzátette, amerikai kollégája előző héten nem beszélt Washington új békejavaslatairól, és ha továbbra sincs előrelépés, akkor az EU-nak kellene élére állnia a kezdeményezésnek. „Jeruzsálem egyszerre Izraelnek és a jövőbeli palesztin államnak is a fővárosa lehet, de ezt a két félnek kell megtárgyalnia” – közölte Didier Reynders, a belga diplomácia vezetője, és a találkozón hasonló véleményének adott hangot mások mellett Alan Duncan brit külügyi államtitkár is.

Az EUObserver brüsszeli hírportál korábban arról írt diplomáciai forrásokra hivatkozva, hogy az EU a magyar és a cseh kormány ellenállása miatt nem tudott a múlt héten közös elítélő nyilatkozatot elfogadni Trump lépése után, s így azt végül Mogherini a saját nevében adta ki. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban annyit mondott, világossá tették, Magyarország nem tartja szükségesnek, hogy a huszonnyolc uniós tagország közös nyilatkozatot adjon ki ebben az ügyben.

Elítélte a német kormány, hogy izraeli zászlókat égettek a hét végén berlini tüntetéseken. A gyülekezés és a vélemény kifejezésének szabadsága fontos, védendő alapérték, de nem jelent „szabadlevelet antiszemita kirohanásokra, gyűlölködésre és uszításra” – jelentette ki berlini Steffen Seibert kormányszóvivő, hangsúlyozva, hogy a német kormány mindig is határozottan fellép az antiszemitizmus ellen. „Szégyellnünk kell magunkat, ha német városok utcáin ennyire nyíltan megmutatkozik a zsidógyűlölet” – mondta Steffen Seibert. Péntek este és vasárnap a berlini amerikai nagykövetségnél – a német főváros egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapu előtt – Izrael-, és Egyesült Államok-ellenes tüntetéseket tartottak, amiért Washington elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A több száz fős demonstrációkon izraeli zászlókat égettek. A rendőrség 12 ember ellen feljelentést tett, és 10 embert előállított.

Szélsőséges muszlim csoportok tagjai megmozdulást tartottak az indonéz fővárosban Donald Trump amerikai elnök múlt heti döntése ellen, amelynek értelmében Washington ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Több száz demonstráló gyűlt össze az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége előtt. A szögesdróttal körbevett épületet több tucat rendőr őrizte. „Vérünket adjuk Palesztináért” – harsogta a tüntetők egyik vezetője egy hangosbeszélő segítségével, miközben a társai egy izraeli zászlót égettek. A tiltakozók Trumpról készült képeket és amerikai zászlókat is meggyújtottak.

A hírek szerint a Palesztin Hatóság idén csaknem 158 millió dollárnyi támogatást fizetett ki börtönben ülő terroristáknak, 13 százalékkal többet, mint tavaly. A terroristák hozzátartozóinak további csaknem 197 millió dollárnyi sékelt utaltak, ami 4 százalékkal több, mint tavaly. Az úgynevezett Taylor Force Act alapján mostantól fel lehet függeszteni a Hatóság anyagi támogatását, ha a pénzt terroristáknak vagy azok családtagjainak adja. Az egyik legjelentősebb amerikai zsidó szervezet az AIPAC közleményben üdvözölte a lépést: „Az AIPAC hosszú évek óta próbálja rákényszeríteni a Palesztin Hatóságot, hogy vessen véget ennek a gyakorlatának, amivel ösztönzi a terrorizmust”. A törvényhozás korábban csak annyival csökkentette a PH-nak juttatott támogatást, amennyit a hatóság a terroristák családtagjainak kifizetett, de ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – olvasható az israelnationalnews.com cikkében.

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra. „A védelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek parancsba adom: kezdjék el az orosz csapatkontingens kivonását állandó állomáshelyeire” – mondta Putyin, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, aki váratlanul kereste fel Hmejmímet. Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők a szíriai hadsereggel közösen a nemzetközi terrorizmus legharcképesebb csoportosulását zúzta szét Szíriában.

Ismeretlen eredetű robbanás történt New York Manhattan városrészében egy buszpályaudvarnál, ennek következtében három metróvonalat kiürítettek. Egyes amerikai hírforrások sebesültekről is említést tesznek, de ezt a rendőrség egyelőre nem erősítette meg. Az ABC hírtelevízió úgy értesült, hogy csőbomba robbant egy aluljáróban a nagy forgalmú Port Authority buszpályaudvarnál. Több sajtószerv közölte azt az információt, hogy a rendőrség egy gyanúsítottat is elfogott.

Több mint 35 évi tilalom után márciustól újra működhetnek mozik Szaúd-Arábiában, a hatósági engedélyek kiadása már most elkezdődik – jelentette be a kulturális minisztérium. Mohamed bin Szalmán herceg, szaúdi trónörökös támogatásával nemrég egy ambiciózus gazdaság- és társadalomfejlesztési reformterv megvalósítása kezdődött el az arab királyságban, és ennek keretében a kormány a szórakozás különböző formáit is – koncertek, színpadi előadások megrendezése, mozik létesítése – igyekszik elősegíteni, az ultrakonzervatív ellenzék tiltakozása dacára.

Lemondott a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet -Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) pártelnöki posztjáról Nikola Gruevszki korábbi miniszterelnök – közölte a Vesti.mk macedón hírportál. Lapértesülések szerint az új pártvezető négy jelölt közül kerül ki, a legesélyesebbnek Hrisztijan Mickovszki pártfőtitkárt tartják, de a Nikola Poposzki és Antonio Milososzki volt külügyminiszterek, valamint Ilija Dimovszki parlamenti képviselő neve is felmerült a lehetséges utódok között. Nikola Gruevszki az októberi önkormányzati választások után jelentette be, hogy várhatóan lemond a pártelnöki tisztségről. Miután pártja megnyerte a tavaly decemberi előrehozott parlamenti választást, ám nem tudott kormányt alakítani, Gruevszki kijelentette, az októberi önkormányzati voksolás arra mutathat rá, hogy a jelenlegi balközép kormánynak nincs meg a kellő támogatottsága.

Ismeretlenek robbanószerkezetet hoztak működésbe egy szálloda előtt leparkolt lengyel turistabusz alatt a hétvégén a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv), Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter elítélte a támadást – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség. Sajtójelentések szerint a busszal 23 lengyel turista érkezett Ukrajnába. A robbanás pillanatában a buszban senki sem tartózkodott, a detonáció azonban megrongálta a járművet. Az ukrán hatóságok vizsgálatot indítottak a tettesek felderítésére. Az ukrán külügyminiszter a Twitter közösségi oldalon ítélte el az incidenst. A lengyel külügyminisztérium az UNIAN jelentése szerint sajtóközleményben fejezte ki aggodalmát a történtek miatt.

Letartóztatták Kínában a korrupció és hivatallal való visszaélés gyanújával a nyáron őrizetbe vett városi párttitkárt, Szun Cseng-cajt – jelentette be a legfőbb ügyészség. Szunt esélyesnek tartották arra, hogy Hszi Csin-ping államfő utódja legyen. Szun a délnyugat-kínai Csungking város párttitkára volt júliusig, egyúttal a legfelső kínai politikai vezetés 25 tagú testületének tagja, és megfigyelők szerint jó esélyei voltak arra, hogy bekerüljön annak kilenctagú állandó bizottságába, amelynek tagjai esélyesek az államfői posztra. Váratlanul vették őrizetbe júliusban, és rögtön vizsgálat indult ellene.

Gazdaság
Legkésőbb januárban megjelenik annak a 20 milliárd forint keretösszegű pályázatnak a kiírása, amellyel az ágazat gépesítését segíti az állam. A tét 550-600 milliárd forintnyi megrendelés, amelynek a teljesítésére már képtelennek tűnik az ágazat Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint. Az idén a terület folyó áron 2,3 ezermilliárd forint értékben teljesített, de jövőre és azután akár 4 ezermilliárd forintnyi megrendelést is kaphat. Így, bár az idén az építőipar már 27 százalékkal növelte teljesítményét, a következő két-három évben ennél is nagyobb bővülést kellene produkálnia. A központi területeken már jövőre feszültséget okozhat, hogy az építőipar nem tud minden megrendelést teljesíteni. A konjunktúra eloszlása óriási területi egyenlőtlenségeket is mutat: van, ahol semmi jele nincs az élénkülésnek – jelentette ki az ÉVOSZ elnöke.

A feldolgozóiparban, így az élel­miszeriparban, a dohányiparban, a kereskedelemben és a gépjárműjavításban dolgozik a legtöbb nem uniós, azaz harmadik országból származó ember Magyarországon, legalábbis azok közül, akik érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkeztek szeptemberben. Ezt követi a szállítás-raktározás, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, az információ és kommunikáció – jelezte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az adatsor szerint ebben az évben szeptemberig 10 760 fő kapott munkavállalási engedélyt a harmadik országból érkezők közül. Júniustól azonban ukrán és szerb állampolgárok munkavállalási engedély nélkül is dolgozhatnak Magyarországon hiányszakmákban, például mérnökként, informatikusként, járművezetőként, építőipari szakmunkásként, ápolóként vagy varrónőként. Ez újabb hétezer főt jelent.

Sport

A címvédő Real Madrid a lehetséges ellenfelek közül talán a legnehezebbet kapta: a Paris Saint-Germainnel találkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A csoportgyőzteseket Nyonban a csoportmásodikokkal sorsolták össze úgy, hogy azonos nemzetbeliek és a korábban ugyanabban a négyesben szereplő együttesek nem kerülhettek össze. A nyolcaddöntők első mérkőzéseit február 13-14-én és 20-21-én, míg a visszavágókat március 6-7-én és 13-14-én rendezik. A nyolcaddöntő párosítása:

Real Madrid (címvédő, spanyol) – Paris Saint-Germain (francia)

Sevilla (spanyol)-Manchester United (angol)

Chelsea (angol)-FC Barcelona (spanyol)

Juventus (olasz)-Tottenham Hotspur (angol)

FC Basel (svájci)-Manchester City (angol)

Bayern München (német)-Besiktas (török)

FC Porto (portugál)-Liverpool (angol)

Sahtar Donyeck (ukrán)-AS Roma (olasz)

Könnyű
Lezuhant egy 62 emeletes házról és meghalt az egyik ismert kínai falmászó, Vu Jungning, akit ezrek követtek a Weibo kínai közösségi portálon látványos rövid videói miatt – írta a BBC hírportálja. A felhőkarcolókra biztosító berendezések nélkül felmászó 26 éves férfi rajongói november eleje óta nem találtak több bejegyzést, aggodalmuk egyre nőtt. Decemberben derült ki, hogy meghalt, miután lezuhant egy 62 emeletes toronyból Csangsza városában. A baleset november 8-án történt, de barátnője csak egy hónappal később erősítette meg a közösségi portálon. A „rooftopping”, a világ nagyvárosaiban egyre népszerűbb hóbort követői felszerelés nélkül másznak fel magas épületek tetejére és ott szelfit készítenek. A mászókat hiába figyelmeztetik a biztonsági felszerelésekre, azt mondják, azok elvonják a figyelmüket az élménytől. Jungning minden alkalommal figyelmezette követőit, hogy ne próbálják utánozni veszélyes mutatványait. A fiatal férfi képzett harcművész volt, tévében és filmekben is szerepelt.