Nyári szünet után, új feladatok előtt Erzsébetvárosban

Nyári szünet után, új feladatok előtt Erzsébetvárosban

 

Iskolakezdés ajándékokkal

 

Erzsébetvárosban minden első osztályos egy tanszercsomagot kapott ajándékba az önkormányzattól, amelyet most is Vattamány Zsolt polgármester adott át. A csomag minden alapfelszerelést tartalmaz, ami az iskolakezdéshez szükséges a kisdiákoknak.  A polgármester szerint az önkormányzat célja, hogy segítsék a családokat a tanévkezdéshez, ami egyébként komoly terhet jelent. Vattamány Zsolt elmondta, ezt a több éve tartó hagyományt jövőre is folytatják majd. Mellette fokozott figyelmet fordítanak a gyerekek biztonságára is, a közterületeken és az intézmények környékén a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan ellenőriznek, így vigyázva az iskolába, majd az onnan hazafele igyekvő tanulókra.

 

Erzsébetváros tervei a közeljövőre

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere az iskolai és a politikai tanév kezdetekor beszélt az önkormányzat terveiről, természetesen a bulinegyed is szóba került.

 

Ön nem csak Erzsébetvárosban mozog, hanem a fővárosban is. Mi újság most Budapesten?

Megkezdődött a tanév, ami azért meglátszik a tömegközlekedésben, az utakon és a forgalmi dugókban. Láthatóak a nagy felújítások, ami Budapestnek sokat jelent. De egy kicsit visszatérve Erzsébetvárosba, azt is lehet látni, hogy nagy sikere van a Zsidó Kulturális Fesztiválnak, ami azért lassan olyan nagyságú esemény, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A tanév kezdetekor rendőrök segítenek az iskolásoknak, leginkább a tanintézmények környékén. Erzsébetvárosban is így van ez?

A kerületi kapitányság is igen aktívan vesz részt a mindennapok szervezésében, többször is tárgyaltunk a kerületi és a fővárosi rendőri vezetéssel, a kerületet illetően. Azt gondolom, hogy az a támogatás, amit a kerület nyújt a rendőrségnek, ilyenek például a túlóra támogatások, gépjárművek, szolgálati lakások kialakítása, arra érdemes, hogy a rendőrség minél jobban végezhesse a munkáját. Úgy vélem, a rendőrség megbecsülése minden ország alapvető érdeke.

A rendőrök mellett a közterület-felügyeletre is szükség van. Mennyire hatékony ez a testület a kerületben?

Korántsem tökéletesen, de a statisztikai adatok szerint jól működnek. Mindezek mellett semmilyen kritika érheti a saját állományunkat, persze lenne mit javítani, főleg ott, ahol a kerületben nagyon intenzív az élet. Én magam egyébként igen kritikus vagyok a felügyelettel kapcsolatban, főleg a bulinegyedben lenne nagyobb szükség rájuk, persze összehangolva a rendőrséggel és más szervekkel.

Emelik a térfigyelő kamerák számát?

Vannak olyan részek a kerületben, amelyek szinte teljesen lefedettek, ez bármelyik világvárossal vetekedik, jelenleg 180 kameránk működik, ezeknek a számát növeljük majd, főleg ott, ahol még kellenek ezek. A terveink szerint nem lesz majd olyan utcasarka Erzsébetvárosnak, hogy ne lehessen nyomon követni valamilyen utcai cselekményt.

Akkor bulinegyed. A közeljövőben üléseznek a kerületi képviselők, mi várható ezen az ülésen? Már csak azért is, mert az utóbbi időkben voltak megmozdulások a bulinegyed ellen és mellett is, a vendéglátósok által alkalmazott mediátorok egy esti sétára hívják el a lakókat, hogy megmutassák nekik a helyeket, keresve a minden fél számára alkalmas megoldásokat.

A testületi ülésnek kiemelt témája lesz a bulinegyed szabályozása és a felmerült kérdések rendezése, azért tudni kell, ennek a területnek ma sorsát nem egy önkormányzati rendelet, hanem egy magasabb jogszabály hivatott rendezni. Ez a terület a kétezres évek eleje óta folyamatosan fejlődik, mára már kiemelt rész lett, ami jelentős bevételt termel a költségvetésnek is. Azonban az itt élők tűréshatára is véges. Tény, hogy itt lépni kell, mert egyfelől valóban vannak vállalkozók, akik jelentős összegeket fizetnek be a költségvetésbe, fejlesztéseket hajtanak végre, másfelől itt vannak a lakók, akik nem az eddig megszokott környezetben élnek, hanem éjszakánként zenés területre kerültek. A testületi ülésen nem csak a rendeletünk módosítása szerepel majd a napirenden, hanem megvizsgáljuk, milyen módon tudjuk elérni az itt élők életkörülményeinek a javítását. Sorolhatnám az ablakcsere programot, a zajkommandót, a rendőrség megerősítését, a takarítás átszervezését, de javaslat készül arra, hogy a kerületi vállalkozók miként tudnak hozzájárulni az idelátogató turisták kulturáltabbá tételéhez.  Nem elhanyagolható az sem, hogy ezek a vállalkozók milyen anyagi eszközökkel tudnak a lakók életkörülményeinek a javításához hozzájárulni. Lesz egy gvita arról is, hogy mit tehetünk a fővárosnak a 6.6 milliárdos bevételével kapcsolatban, ami a bulinegyedből folyik be, persze ehhez jogszabályt kellene módosítani, de van abban valami, hogy a „haszon” a fővárosnál és a központi költségvetésnél jelentkezik, a terheket meg az itt lakóknak kell viselnie.

A terhek enyhítésében sokat jelentene a nyilvános vécék újbóli megjelenése.

Vannak terveink, de ez sem olyan egyszerű, mert a korábbi közillemhelyek tulajdoni viszonyai kérdésesek. Vannak pozitív világvárosi példák előttünk, nekünk az a célunk, hogy az utcáink, tereink, az itt lakók egyaránt biztonságban legyenek, jó érzéssel, de az itteni vállalkozók számára is fontos ez.

Ön hamarosan „potyautasként „ indul a tengerentúlra.

Valóban, a feleségemet kísérem, aki egy verseny győzelem után kapott egy fellépést New Yorkban, a Carnegie Hallban.

Beszélt már egy nagy futóeseményről, hol tart az edzésben?

Készülődöm, hogy szeptember 29-én én is befussak Nagydobronyba, a jótékonysági programunk keretében. Volt szó erről a programról, ahol mellette a Vereckei-hágónál lévő oltárt is felújíttatjuk, ezt én magam finanszírozom. Ha jók az információim, akkor már megkezdődött az oltár felújítása, hogy szeptember 29-e előtt kész legyen, meg is legyen áldva.

Voltak egyéb jótékonysági akciói, nemrég jöttek meg a gyerekek a balatoni nyaralásból, de lesz még más is a közeljövőben?

Már azért készülünk a Karácsonyra, idén is programokkal, ajándékokkal várjuk az ünnepeket.

Köszönöm a beszélgetést.

 

Közös a város – Megoldások a bulinegyed problémáira

Német Gábor Dániel mediátor, a Night Mayor Bud Egyesület tagja arról beszélt, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy ne legyenek folyamatos konfliktusok a bulinegyedben.

 

Az üzemmérnök Német Gábor Dániel korábbi munkái során tapasztalta meg, a jó munka alapja a kommunikáció, ez vezethet a konfliktusok feloldásához. Kompromisszumos megoldásokat tervez, hogy a bulinegyed is jó legyen mindenki számára.

Az egyesület célja, hogy – többek között – megtanítsa a turistákat a kulturált viselkedésre, sok ponton kell hatniuk az ideérkező, elsősorban legénybúcsús csapatokra. Furcsa, de őkl nagyon levesen vannak, de mégis a probléma legláthatóbb részét jelentik. Egyfelől megnézzük, hogy ők otthon milyen kommunikációt kapnak, ha arról hallanak, jöjjenek ide, eddig azt hallották, itt mindent lehet. Ezt kell nagyon gyorsan megszüntetni. Mellette a reptéren van egy pont ahol tudunk már kommunikálni az érkezőkkel, elmondjuk, Budapesten vannak szabályok, amiket be kell tartani, ha ezt nem teszik meg, akkor ennek milyen következményei vannak. Ott vannak még a szálláshelyek, ahol kommunikálhatunk, majd a vendéglátóhelyek pultos munkatársaira is számítunk. Közös érdekünk, hogy a város jól működjön, mindenki szereti Budapestet, így találjuk meg a közös pontot, hogy legyen éjszakai élet. a vendéglátósoknál is fontos, hogy bizonyos esetekben ne a profit legyen a legfontosabb, hanem az, hogy normális környezet vegyen minket körbe. Kétirányú a feladat, egyrészt a különböző szerveknek kell lépni, másrészt a vendéglátós vállalkozásoknak a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Ilyen projekteken dolgozunk most, mint például az utcai illemszabályok kialakítása, a kommunikáció, utcai mediátorok alkalmazása, csendbohócoké, akik jól kommunikálva hívják fel a figyelmet az utcai házirend kialakítására. Mögöttük természetesen – szükség esetén – ott kellenek a hatóságok is, amelyek büntetnek is, ha kell. A köztisztaság szempontjából jó lenne, ha lennének nyilvános vécék, de Német Gábor Dániel már azt is sikerként könyveli el, hogy a kerületi vendéglátósok megnyitották a vécéket a nem fogyasztó vendégek előtt is.

A legnehezebb kérdés a lakók meggyőzése, hiszen mindenkinek van a nyugalomra, de egy város funkcióit nem a lakók választják, az organikusan alakul ki. Nem lehet azt mondani, hogy mindenki költözzön el vagy minden zárjon be, ki kell jelölni azokat a részeket, amik a szórakozást szolgálják, a többi pedig a lakóké. Közös a város, ahol van lehetőség a munkára, a pihenésre, de a szórakozásra is. Lehetnek olyan szituációk, amikor helyeket kell bezárni, mert nem tartják be a szabályokat, de az is előfordulhat, hogy el kellene költözni a nyugalom érdekében.

A mediátor szerint van a politikának is feladata, de fontos lenne, hogy a probléma megoldása a nagypolitikától független lenne. Tudni kell, a sokak által kívánt éjféli zárás nem állítja meg a turistákat, a mulatozás akkor a köztereken folytatódik. Így egy kontrollált közegből egy kevésbé kontrolláltba kerül ez az egész, ami megnöveli a bűncselekmények kockázatát is.

 

Mit csinál egy kefekötő?  

A kerület egyik hagyományos családi vállalkozását vezeti Winter Katalin, aki még nagyapjától tanulta a mesterséget.

 

Kefék, ecsetek, szőrök készítésével foglalkozik a családi vállalkozás, amelyik mindig is igyekszik új fejlesztéseket megmutatni. Most például a régmúltban népszerű termékekkel, mint a borotvaecset, bajuszkefe és más hasonlókkal. Túlnyomó többségben természetes anyagokból dolgoznak, különféle állatszőrökkel, de a kefék, ecsetek teste is fából készül a cégnél. Kereskedők, viszonteladók, szakemberek mellett nagy örömmel fogadják a hétköznapi vásárlókat is. Mellette rendelésre is dolgoznak, a mezőgazdasági cégektől kezdve sok más vállalkozásig.

Mint Winter Katalin elmondta, minden fajta eszközhöz más és más szőr kell, például a lószőr a partvisoknál hasznos, a fodrászoknál a vaddisznó szőre a jó, a festők sörtét használnak. Az alapanyagokat ma már külföldről szerzik be, felhasználásra készen, régen itthonról, a vágóhidakról szerezték be a szőröket.  A szőrök kikészítése nagy porral járt, ezért is mondták, iszik, mint a kefekötő.   A kerület, mint turisztikai látványosság szerencsére a bolt forgalmán is meglátszik, az idegenvezetők szívesen hoznak a boltba látogatókat. A cégtulajdonos elárulta, neki az egyedi kefék kitalálása okozza a legnagyobb örömet.