Engem az aggodalom vezetett

Engem az aggodalom vezetett

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke beszélt a Botka Lászlóval történt nézetkülönbségéről, valamint arról, hogy miként is győzhetik le Orbán Viktort, Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa előtt.

A hétvégén mintha nem is lehetetett volna hallani arról a konfliktusról, ami a pártján belül, konkrétan Botka László miniszterelnök-jelölt és Ön között robbant ki. Akkor most helyreállt a béke?

Természetesen tisztában vagyok azzal a politikai felelősséggel, ami engem és az egész MSZP-t terheli, egyetlen célunk van, ez pedig csak a kormányváltás!

Ehhez összefogásra van szükség, de akkor a DK-val is?

Mindenkivel a Jobbikon kívül. Egy nagyon széles népfrontot kell létrehozni a balliberális oldalon, amelyik alkalmas leváltani Orbán Viktor rezsimjét, ebbe természetesen a Jobbikot nem értjük bele. Fontosnak tartom elmondani, hogy ezt miként is szeretnénk megcsinálni, ám mindezt Botka Lászlóval, a miniszterelnök-jelölttel, Molnár Gyulával, a párt elnökével és az MSZP elnökségével együtt szeretném, szeretnénk megtenni.

Szóba fog állni Önnel Botka László?

Azt gondolom, hogy igen, már azért is, mert napokon belül megyek a pártelnökhöz, de az is igaz, hogy csak nyugtával dicsérhetjük a napot.

De előfordulhat, hogy megköszönik a közreműködését.

Soha semmit nem lehet kizárni, de el kell mondanom, nekem nem személyes konfliktusom van Botka Lászlóval, nagyon tisztelem őt, ő egy sikeres polgármester, aki sok választást megnyert már, abban is biztos vagyok, hogy jövőre ő vezeti majd az országot. Stratégiai kérdésekben nincsen egység közöttünk, amit én kifejezetten jónak is tartok, ha nem így lenne, azaz teljes egység lenne, akkor mi lennénk a Fidesz baloldali párja. Mi egy demokratikus párt vagyunk, én el is fogadom a döntéseket, tudomásul veszem, hogy még csak felvetni sem helyes, akár egy blogbejegyzésben, hogy miként is kell megoldanunk a szövetségi politikát. Mindezeket zárt ajtó mögött fogjuk majd megbeszélni.

Botka László korábban azt mondta, legyen vége az üzengetéseknek, de most ő és Újhelyi István is azt üzente, hogy árulók vannak az MSZP-n belül.

Kicsit azért válasszuk ketté a dolgot, Botka László politikai árulásról beszélt, a sajtó egy kicsivel többet vitt bele, mint amit ő abban az interjúban elmondott. Én természetesen készséggel elfogadom, hogy egy érzelmileg túlfűtött helyzetben, hiszen Botka László is győzni akar, arra a stratégiára, amit én vázoltam, ilyen jelzőket mondjon. Újhelyi István mondandóját nem kívánom minősíteni, érdekes, hogy amikor a pártelnök azt kéri, mindenki fejezze be az üzengetést, akkor ő újabb nevekről, kollaboránsokról, ügynökökről beszél, számomra mindez elfogadhatatlan.

Azt mondják, Újhelyi István Botka jobbkeze.

Én meg azt gondolom, Botka László jobb keze a jobb válla alatt van.

Akkor Molnár Gyula magához rendelte Önt és Botka Lászlót egyaránt. pontos a magához rendelte kifejezés?

Inkább azt mondanám, lesz egy politikai egyeztetés az MSZP vezetőivel.

Akkor a pártot még Molnár Gyula vezeti?

Tegyük tisztába ezt a helyzetet. Az MSZP kongresszusa Molnár Gyulát választotta meg pártelnöknek. Az Országos Választási Bizottságot Botka László vezeti, ez a testület tervezi és szervezi a politikai felkészülést a választásra és természetesen Botka László váltja majd le Orbán Viktort. Volt már ilyen a párt történelmében, hogy nem a pártelnök volt a miniszterelnök-jelölt, frakcióvezető egy személyben, például Medgyessy Péternél és Kovács Lászlónál vagy éppen Gyurcsány Ferencnél és Hiller Istvánnál. Ha viccelni szeretnék, akkor azt mondanám, éppen ilyen szituációban győztünk a választásokon, ahogy most is így lesz. Ha pedig az, hogy van stratégiai kérdésekben vita, az nagyon helyes, elfogadom, hogy Botka László indulatosan beszélt, én senkiről sem beszélek indulatosan. Azonban azt fenntartom, és az aggódás szól belőlem, hogy az elmúlt hónapokban azt mutatták a közvélemény-kutatási adatok, míg Botka László népszerűsége az egekig emelkedett, eközben ezzel nem tartott lépést az MSZP népszerűsége.

Nem lenne kívánatos, ha a kisebb pártok csatlakoznának?

Ez az a kérdés, amit meg akarok beszélni a párt elnökségével és természetesen Botka Lászlóval. Nekem ezzel kapcsolatosan van egy koncepcióm és az az aggódás szól belőlem, az MSZP még nem hozta meg a végleges döntést a szövetségi politikáját illetően. Nem szeretnék jogászkodni, bár az vagyok, de még nem született az MSZP-n belül erről végleges döntés, már azért sem, mert ezt a kérdést egy másik testületnek, az Országos Választmánynak a feladata lezárni. Amíg ez a döntés nincsen, én azt mondom, nagyon fontos az, amit Botka László mond, neki van primátusa, de mellette folytassunk le egy belső vitát, mi is a NER leváltásának a legjobb módszere, nehogy rajtunk maradjon az a vélemény, hogy a nagyon is önállóan ficánkoló MSZP nem is akar győzni.

Botka László a hírek szerint az LMP-vel próbál egyeztetni, miközben a zöldpártnak van egy döntvénye az önálló indulásról.

Valóban, erről éppen a hétvégén beszéltek a párt vezetői, hogy nem fognak közös listába menni az MSZP-vel, pont emiatt érzett aggódás is vezérelt engem. Nézzük meg, miután tudjuk, az LMP nemet mondott, akkor kivel is tud a Szocialista Párt közös listát alkotni, akkor marad a DK.

Mi lesz a többiekkel, mint mondjuk a Momentum, vagy Gémesi György pártja?

Az látszik, ezekkel a pártokkal a közös lista állítása nem tűnik valószínűnek, viszont az egyéni jelöltek indításánál, aki le akarja váltani Orbán Viktort, annak tenni is kell ezért. Mert aki csak szavakban mondja ezt, az a tetteiben nyilvánvalóan Orbán Viktor érdekeit szolgálja. Úgy vélem, az egyéni jelöltek állításánál valamilyen egyeztetésnek kell bekövetkeznie akár az LMP-vel, akár a Momentummal. A 2014-es pártoknak meg közös listára kell kerülniük!

Egy jó politikusnak, pláne jogásznak kell rendelkeznie B, C tervvel. Mi lesz, ha a pártelnökkel való egyeztetés nem kedvezően ér véget az Ön számára?

Nem fogok közösségi érdekeket sérteni, az igazat fogom elmondani. A tiszta lelkiismeret és az erős hit az két olyan fegyver, amivel szemben egy kommunikációs tanácsadó lejárató hadjárata soha nem lehet sikeres. Mert azért legyünk tisztában azzal, nem Botka László indította el ezt az egészet, hanem a hozzá köthető, pontosabban az ő vélt érdekeiben eljáró egyes személyek indították el velem szemben ezt az egészet. Botka László egy született demokrata, de vannak a környezetében olyanok, akik inkább a pártállami, a fideszes módszerek alkalmazását kedveli. Rágalmazzuk meg, majd meglátjuk, hogy keveredik ki belőle, ez a kabátlopás tipikus esete. Én ne élek ilyen módszerekkel, persze minden olyan elvszerű eszközt, amit részemre a párt alapszabálya biztosít, azt fel fogom használni. De ki kell emelni, ez nem egy egyszemélyes játék, az MSZP-ben testületek működnek, a felelősségről, a jövőképről az elnökség, a választmány, az OVB, a kongresszus dönt majd. A kérdésre válaszolva, a B-tervem az, hogy kompromisszumkészen, a szervezet iránti teljes lojalitással dolgozom, a személyes érdekek nem számítanak.

Ám az év elején még arról volt szó, hogy van megállapodás a DK-val, ma ez sehol. Ön szerint ebben ki a hibás?

Megállapodás nem volt, közös gondolkodás igen, ebben többen is szerepet vállaltunk, de nem csak Budapesten, hanem vidéken is, a megyékben ez megvolt, bár tudom, hogy a személyem és Kunhalmi Ágnes fővárosi elnök miatt ez elsősorban Budapest kapcsán merült fel. Szerintem nincs egy, két hibás, egy más stratégia következett be, én teljesen be is álltam amögé, hogy az MSZP majd megszólít egy milliós új szavazótábort.

Köszönjük a beszélgetést.