A látogatás egy nagyon fontos történelmi esemény volt

A látogatás egy nagyon fontos történelmi esemény volt

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszélt a nemrégiben lezajlott miniszterelnöki látogatásról, annak tanulságairól, de szóba került még a Zsidó Kulturális Fesztivál sztárfellépőinek némelyike is. A szervezet elnöke Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdéseire válaszolt.

Hogyan élték túl a miniszterelnökök látogatását a Mazsihisznél? Közben a programok tovább folynak, most zajlanak a megemlékezések, ezeken mi történik?

A miniszterelnökök látogatásán szerencsésen túl vagyunk, ez nagy esemény volt, izgalommal készültünk is rá. Mondhatom, hogy azért is zajlott ilyen zökkenőmentesen a miniszterelnökök látogatása, mert alaposan, mindenre kiterjedően felkészültünk. A kollégáink nagyon sokat dolgoztak az előkészítések során, a programot megelőző nap pedig még egy főpróbát is tartottunk. Maga a látogatás egy nagyon fontos történelmi esemény volt, ilyen még a történelemben sem volt, hogy egyszerre két miniszterelnök is megjelenik a Síp utcában. Aki ott volt, vagy követte az eseményeket, az láthatta, hogy egy izgalmas közéleti eseménynek adtunk otthont.

Ön is felszólalt, a híradások szerint elmondta mindazt, ami a szívét nyomta, ám az is igaz, hogy egyik miniszterelnök sem reagált a szavaira.

Én inkább azt mondanám, hogy ők politikailag reagáltak a beszédemre, azzal, hogy nem válaszoltak rá. Én valóban elmondtam ott, beszéltem azokról a nagyon fontos kapcsolatokról, amelyek Magyarország és Izrael Állam között vannak, azt is, hogy a két ország közötti híd egyik nagyon fontos alappillére a magyarországi zsidóság, nagyon örültünk annak, hogy létrejött a miniszterelnöki találkozó, hogy Benjamin Netanjahu eljött hozzánk. Mellette elmondtam a gondjaimat, ami lehet, hogy egy kicsit szokatlan volt, de mi ezzel a fajta őszinteséggel akartuk megtisztelni a vendégeinket.

De nincs harag a két miniszterelnökkel, az élet megy tovább.

Bízunk benne, hogy nincs harag, a mi részünkről biztosan nincsen. Úgy véljük, a közéletben az őszinteségre nem lehet haraggal reagálni, ahogy abban is, hogy nem is lesz harag.

Most ért véget a vizes világbajnokság Budapesten, majd két év múlva kerül megrendezésre az Európai Maccabi Játékok. Önök egyeztettek a vizes vb szervezőivel, kértek tőlük információkat, hogy majd 2019-ben a lehető legbiztonságosabban, leggördülékenyebben lehessen megrendezni a Maccabi Játékokat?

A Maccabi Játékokat három szervezet organizálja, a rendezvény gazdája a Maccabi VAC, nekik segítünk mi is, a Mazsihisz, biztonsági kérdésekben például, a zsidó biztonsági szolgálatokra nagy szerep hárul majd. Mellette az MTK tagja még a szervező testületnek, gondolom, ők adják át a játékok szervezőinek azokat a tapasztalatokat, amiket a vizes vb kapcsán szereztek, mert ez egy parádésan megrendezett, megszervezett sportesemény volt.

Most egy gyászidőszak van a zsidóság életében, Áv hó 9-én a Szentély pusztulására emlékeznek, de utána viszont következnek a vidámabb események, kezdődik majd a Zsidó Kulturális Fesztivál, de gondolom a fesztivál az a Mazsihisz központjában is folyamatosan megy.

Valóban, mindig van valami a Síp utcában, így nem is tudunk unatkozni. Ám a viccet félretéve idén is lesz Zsidó Kulturális Fesztivál, immáron tizenkilencedik alkalommal, szeptember 3-14 között, most egy kicsivel hosszabb lesz, mint szokott. A programok bőségével jelentkezünk majd, persze tanulva a tavalyi hibáinkból. Akkor ugyanis túlságosan bő volt a program, így előfordult, hogy saját magunknak csináltunk konkurenciát. Nem szeretnék előre elmondani semmit, mindent megtudhatnak majd a hivatalos sajtótájékoztató után. Annyit persze előre elárulhatok, hogy a szokásos programok idén is színre kerülnek, mint a Budapest Klezmer Band fellépése, de idén is lesz kántorkoncert, de lesz egy nagy fellépőnk is, Koncz Zsuzsa ad majd koncertet a Dohány utcai zsinagógában.

Most ugyan még javában tart a nyári szünet, de a zsidó oktatási intézményekben a fenntartónak is fel kell készülnie a következő tanévre, nem beszélve az étkezés megszervezéséről. Hol tartanak a felkészülési munkákban?

A Scheiber iskolában zajlik egy plusz terem megépítése, miután túljelentkezés volt, nem fértek volna el a gyerekek, hozzá kell tennem, hogy nem csak nálunk, de a Lauder iskolában is túljelentkezés van. Ez egy jó hír, hiszen az a szolgáltatás, amit ezek az iskolák nyújtanak, bizony keresettek.

Van még egy másik iskolája is a hitközségnek, a Wesselényi utcában, ami egy ortodox oktatási intézmény.

Valóban, ott a vallási szabályok sokkal szigorúbbak, ott leginkább létszámhiány van, ortodox testvéreink igyekeznek mindent megtenni, hogy ezen változtassanak. Hozzá kell azonban tennem, a Mazsihisz összes intézménye, a Scheiber iskola, a Szeretetkórház, az idősek otthona ezek mind teljesen nyitottak a magyar társadalom felé, zsidókat és nem zsidókat ugyanúgy látunk el.

Az oktatási intézményekben a tanerővel, oktatási eszközökkel is fel vannak készülve a következő tanévre?

Szerintem teljesen rendben van minden.

Már beszélt egy régebbi interjújában az 1 %-os kampányukról, ami eltért az eddigiektől. Tudnak már valamit, hogy mennyire volt az akciójuk sikeres?

Még nincsenek statisztikai adatok, de azt mondhatom, nagyon sokan, nagyon sikeresnek ítélték, hogy sok zsidó szervezet állt be a Mazsihisz mellé. Sikerült olyan szervezetekkel együttműködni, amelyekkel ez korábban nem volt elképzelhető. Ilyen vonatkozásban biztosan sikeres volt a kampányunk.

A vidéki hitközségekben lesznek-e változások, olyanok, mint például Miskolcon, ahol nem csak a zsinagóga felújítása is zajlik, de Markovits Zsolt személyében egy új főrabbit is kaptak.

Sokat dolgozunk most azon, hogy más vidéki hitközségek is kapjanak olyan vallási vezetőt, aki rendszeresen tud a közösséggel imádkozni, annak életében közreműködni.

Szegeden is zajlanak a zsinagóga felújítási munkálatai, de hol tartanak?

Az épület külső felújítása, a tetőzet rendbehozatala az idén fejeződik be, jövő év tavaszán egy ünnepélyes átadást is tervezünk.

Elmegy még Debrecenbe is, a határontúli zsidó szervezetek hagyományos konferenciájára.

Igen, ez így van, a megnyitó napján tartok egy előadást, itt is fontos tudni, a Mazsihisz régóta komoly energiákat fektet abba, hogy a határontúli magyarajkú zsidó szervezetekkel tartsa a kapcsolatot, ha pedig kell, segítsük is őket. A Felvidéktől kezdve Kárpátaljáig, Erdélyen át, még Szabadkán is ott vagyunk. A Kárpátalján tartottunk nemrég egy kulturális hetet, majd rövidesen egy hasonlóra kerül sor Kolozsváron.

Kicsit visszatérve a miniszterelnökök látogatásához, a V!-es országok vezetőinek a programjaihoz, meg az oktatáshoz, sokat dicsérték az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemet is.

A 140 éves egyetemünkről tudni kell, a szocialista rendszerben ez volt az egyetlen rabbkikat képző intézmény Kelet-Közép-Európában. Ebben az időszakban ha bárhova mentünk a keleti blokkban Berlintől Moszkváig, Szófiáig, a rabbik biztosan tudtak magyarul. Meggyőződésünk, hogy az OR-ZSE a jövőben is alapja lehetne egy izraeli-magyar akadémiai együttműködésnek.

Köszönjük a beszélgetést.