A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, akivel a gazdaságfejlesztési program eredményein kívül nemzetstratégiai kérdéseket is megvitattak. A találkozón összegezték a Prosperitati Alapítvány által az elmúlt másfél évben elvégzett munkát, ami nélkül – mint fogalmaztak – reménytelen lett volna a szociális-gazdasági leszakadás megállítása. Kiemelték, hogy történelmi áttörésre került sor, hiszen ilyen mértékű gazdasági illetve agrártámogatásban soha nem részesült a vajdasági nemzetrész. Az uniós, a magyarországi és a szerbiai törvényeknek is megfelelő, teljes átláthatósággal működő pályázati rendszer eredményei már észrevehetőek.

A sztrájkra készülő köztisztviselői vezetők még júniusban fordultak levélben több kormánytaghoz, illetve magához a miniszterelnökhöz. Orbán Viktor, pontosabban a titkárságának a válaszlevele két napja érkezett meg. A levélben az mfor.hu információi szerint a kormányfő arról tájékoztatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetét, hogy a kapcsolattartással Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkárt bízta meg. Az MKKSZ július 17-re, hétfőre időzíti a munkabeszüntetést, ha a kormány nem teljesíti a bérköveteléseiket, hogy a bérek három év alatt 50 százalékkal emelkedjenek.

Elítélte Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusának a Sukoró-ügyben megfogalmazott fenyegetéseit a Kúria elnöke. Darák Péter ezzel a Legfőbb Ügyészség június 12-én nyilvánosságra hozott álláspontjához csatlakozott. A Kúria politikai tartalmú kommentárokra továbbra sem reagál, ugyanakkor az ügyben kifejtett ügyészségi állásponttal teljes mértékben egyetért – mondta a bíróság elnöke. Június 8-án, a sukorói ítélet napján Varju László sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy kormányra kerülésükkor börtönbe záratnák az érintett ügyészeket, bírákat, valamint a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal elnökét.

 

Az LMP szerint a kormány oktatás színvonalát csökkentő politikája elbutítja Magyarországot, amely így a huszonegyedik század vesztese lesz. Ikotity István elmondta, a Fidesz-kabinet 2010-14 között elsőként a szakképzést és a szakiskolákat „verte szét”, majd a jelenlegi ciklusában a szakközépiskolák színvonalát rontotta. A folytatás egyértelműen a gimnáziumok visszaszorításáról szólhat – hangsúlyozta, hozzátéve, erre utal szerintük a Miniszterelnökséget vezető Lázár János tavalyi kijelentése a gimnáziumi felvételik bevezetéséről, valamint az is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma néhány hete feltett kérdésükre nem tiltakozott a gimnáziumi férőhelyek számának csökkentéséről szóló hírek ellen.

Közösség tagja elleni erőszak miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt az öt férfit, akik a 2013-as Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmazott három férfit a fővárosban. Az elsőrendű vádlott három év letöltendő börtönt kapott. Hárman két év, egy pedig 1 év 9 hónap börtönbüntetést kapott négy év próbaidőre felfüggesztve. A bíróság hangsúlyozta: nemcsak a bántalmazás,hanem nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel az riadalomkeltő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem von el semmilyen támogatást a szociális és gyermekvédelmi ágazattól. A jövő évi költségvetésben több jut a szociális és gyermekvédelmi területre, a szociális ágazatban a magasabb iskolai végzettségűeknek és a régebben pályán lévőknek 9 milliárd forintos forrásból biztosítják a béremelést. A szociális ágazati összevont pótlék emelése majdnem 15 ezer embert érint és átlagosan bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményez.    Kiemelik: a következő két évben további 33 százalékos béremelés lesz a szociális ágazatban, így 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal emelkednek a bérek.

 

Külpolitika:

Reuven Rivlin izraeli elnökkel, valamint Mahmúd Abásszal, a palesztin hatóség vezetőjével is találkozott szerdán Narendra Modi, indiai miniszterelnök. A történelmi látogatáson Izraelben tartózkodó Modi több helyen is arról beszélt, hogy minél hatékonyabb fellépésre van szükség a radikális muszlim terrorizmus ellen – derült ki az i24nes.com tudósításából.  Benjamin Netanjahúval való találkozóján Modi meghívta a zsidó állam vezetőjét egy indiai hivatalos látogatásra. A két állam több bilaterális megállapodást is aláírt, így többek között a terrorizmus elleni küzdelem területén.

Amir Peretz nyerte meg a Munkapárt elnökválasztásának az első fordulóját – írta a Times of Israel. Az eddigi pártelnök, Isaak Herzog nem került be a második körbe, mivel Avi Gabbay megelőzte őt. Ehud Barak, volt miniszterelnök és a Munkapárt korábbi elnöke a második körben a Munkapárt tagjait Gabbay támogatására bíztatta.

Az izraeliek többsége arra számít, hogy az ország a következő háborúját a terrorszervezet Hamász által uralt Gázai övezetben vívja majd. Csupán kilenc százalék gondolja azt, hogy Iránnal kerül majd fegyveres konfliktusba a zsidó állam – számolt be a Tel-Aviv Egyetem legfrissebb kutatásáról a jerusalemonline-com. A portál szerint az izraeliek annak ellenére, hogy az országot több irányból is fenyegetik, mégis a megkérdezettek kétharmada szerint a biztonsági helyzet jó a zsidó államban.

 

Jáir Lápid, a legnépszerűbb ellenzéki párt, a centrista-szekuláris Jes Átid vezetője szerint az elkövetkező izraeli választások alatt különösen nagy egy átfogó, Izrael-ellenes informatikai támadás veszélye, és ezért már most el kell kezdeni a felkészülést. „Nagy esély van rá, hogy a következő választások alatt olyan támadás ér minket, mely befolyással lehet az eredményekre.” – mondta Lapid a múlt héten Tel-Avivban tartott Cyber Week Conference nevű rendezvényen a Times of Israel tudósítása szerint. „Ilyen beavatkozásra sor került az Egyesült Államokban és Franciaországban is, és feltételezhető, hogy nem lesz másként Izraelben sem. Ilyen világban élünk. Egy demokratikus választás vonzza az efféle támadásokat” – tette hozzá.

 

Kulturális központként működik tovább egy újabb zsinagóga Litvániában. A városban két épület is átvészelte a XX. század szörnyűségeit és az évtizedekig tartó elhanyagoltságot. Joniskis település Litvánia északi részén található, két zsinagóga maradt meg a városban, az úgynevezett Fehér Zsinagóga és a Vörös Zsinagóga. Utóbbi felújítása már 3 éve befejeződött. A Fehér Zsinagógát ebben a hónapban adják át és máris több hónapra való kulturális eseményt kínál – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

 

Nehéznek ígérkezik a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozója, és bizonytalan a tárgyalások kimenetele – mondta Angela Merkel német kancellár. A vezető ipari államok és a legnagyobb feltörekvő országokat, valamint az EU-t mint intézményt összefogó csoport soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott megbeszélése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy szoros az együttműködés az előző soros elnök Kínával és a következő soros elnök Argentínával. Röviddel a kancellár sajtónyilatkozata után szóvivője, Steffen Seibert a kormányszóvivői tájékoztatón jelezte, hogy a G20-csúcs zárónyilatkozata még nincs készen, a szövegen dolgozó delegációk „nehéz” megbeszéléseket folytatnak.

 

Székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők vonultak a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete elé, hogy a hatóságok sürgős közbelépését követeljék a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezése érdekében. Tucatnyi busszal mintegy ötszáz székelyföldi tüntető érkezett a déli órákban a tárca székhelye elé, hozzájuk Brassó megyei demonstrálók is csatlakoztak. Többen a medvék által széttépett háziállatok fotóit tartottak a magasba. A demonstrálók küldöttségével folytatott másfél órás tanácskozás után Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter az épület előtt összegyűlt embereknek azt ígérte: augusztus 15-ig miniszteri rendeletet hoznak az idei év második felére érvényes „közbelépési kilövési keretről”, amely 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi lehetővé.

A spanyol kormányfő szerint „a tekintélyelvű lázálmok” sosem győzhetik le a demokratikus állam egyensúlyát és nyugalmát. Mariano Rajoy így reagált arra, hogy a katalán függetlenségi pártok törvényjavaslatba foglalták, 48 órán belül egyoldalúan kinyilvánítanák az elszakadást Spanyolországtól, ha az októberi népszavazáson a többség arra szavaz. „Spanyolország olyan ország, amely példaértékű demokráciájával képes választ adni a jövő kihívásaira, (…) amelyekkel vissza akarnak vinni minket a múltba” – fogalmazott a miniszterelnök. Mariano Rajoy arra kérte a sok „józan, demokrata, mérsékelt”, a katalán kormány „radikális és megosztó fordulata miatt” „elfeledett” katalánt, valamint a többi spanyolt, hogy őrizzék meg a jövőbe vetett bizalmukat.

Őrizetbe vettek négy nőt és fegyvereket is lefoglaltak a terrorizmus elleni műveletek keretében Brüsszelben – közölte a belga főügyészség. Eric Van der Sypt főügyész tájékoztatása szerint a gyanúsítottakat illegális fegyvertartás vádjával vették őrizetbe. A Kamikaze Riders nevű, dzsihadista szimpatizáns motoros csoport tagjaival vannak kapcsolatban. A nők személy szerint azokkal a motorosokkal tartottak kapcsolatot, akiket 2015-ben azért vettek őrizetbe, mert terrortámadás elkövetésével fenyegetőztek. A támadás elkövetésének veszélye miatt Brüsszelben nem tartották meg az újévi szabadtéri ünnepségeket.

 

Hat új regisztrációs központ nyílik Olaszországban a migránsok azonosítására – jelentette be Marco Minniti belügyminiszter, és ezzel egy időben a római kormány tárgyalást indított a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökséggel arról, hogy a Földközi-tengeren szolgáló hajói ne csak Olaszországba szállítsák a migránsokat. A 2015-től megnyitott négy olaszországi regisztrációs központot (Lampedusa, Pozzallo, Trapani, Taranto) további hattal erősítik meg (Palermo, Siracusa, Cagliari, Conigliano, Reggio Calabria, Crotone), ezek ismét kivétel nélkül Dél-Olaszország partjain nyílnak. Az olasz belügyi tárca vezetője azonban továbbra is megvalósítandó célnak tartja, hogy a Földközi-tengeren tevékeny mentőhajók ne kizárólag Olaszországba szállítsák a migránsokat.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) megszerezte a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda Panama-iratok néven is ismert kiszivárogtatott adatbázisát, amely több mint 200 ezer offshore cégről tartalmaz információkat. A BKA és a Hessen tartományi igazságügyi minisztérium keddi közös közleménye szerint a 2,6 terabájt nagyságú adatbázist kiértékelik, és utánajárnak az iratokból kibontakozó mindazon ügyeknek, amelyek a büntető-, vagy adójogi visszaélésre utalnak – írja a hirado.hu. A papírok alapján a hatóságok pontos képet kaphatnak arról, hogy a Mossack Fonseca hogyan hozott létre mintegy 200 000 fiktív céget, valamint betekintést nyerhetnek ezen cégek működésébe, pénzügyeibe és tulajdonosi hátterébe.

 

Donald Trump amerikai elnököt ábrázoló karikatúrákból rendeztek nemzetközi versenyt Teheránban. A szervezők szerint több száz pályamunka érkezett felhívásukra. A Trumpizmus című kiállítás az amerikai elnök hazai és nemzetközi politikája elé tart görbe tükröt. Az egyik pályamunkán Trump Hitler-bajuszt fest az amerikai Szabadságszobor arcára. A verseny 1500 dolláros fődíját hétfőn az iráni Hadi Aszadi nyerte, akinek karikatúráján Trump dollárbankókból készült zakót visel, haja lobog, és nyála az előtte tornyosuló könyvekre csorog.


Gazdaság:

A vártnál és az előző havinál is nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Eurostat kimutatása szerint. Magyarország az Európai Unióban havi összevetésben a harmadik, éves összevetésben a hatodik legnagyobb növekedést érte el a kiskereskedelmi forgalomban májusban. Májusban az előző havihoz képest 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezet 19 tagállamában és 0,2 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Elemzők az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékos havi növekedését várták májusra.

A tavaly nyárinál közel 10 százalékkal magasabb, átlagosan 155-160 ezer forintos havi lakásbérleti díjakra kell számítani az idén Budapesten – írja az Otthontérkép Csoport. Az összegzés szerint a havi 350 ezer forintnál olcsóbban kiadó lakások bérleti díja 9 százalékkal emelkedett júniusban 2016 azonos hónapjához képest. A bérleti díjak idén várhatóan már nem fognak csökkenni, legfeljebb a növekedés lesz jóval kisebb az év második felében, mint az első hat hónapban. Ennek az az oka, hogy a keresett új építésű lakások inkább az év vége felé és még inkább 2018 első felében fogják elárasztani a lakásbérleti piacot – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. Az elemzés kitér rá: amíg általában 30-35 nap alatt lehet bérbe adni egy ingatlant, addig a nyár közepén-végén ez néhány napra is lerövidülhet.

 

Sport:

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya megnevezte azt a 13 játékost, aki ott lesz a budapesti világbajnokságon. „Nehéz döntés volt, ráadásul a felkészülés során a koncepció is változott” – mondta a szövetség honlapjának a szakember. Hozzátette: folyamatosan alakult benne és stábjában a kép, s figyelték a játékosokat, gondolkoztak azon, hogy ki és miben lehet a csapat hasznára. Amikor egyre több posztra találta meg az emberek nagyobb részét, akkor is szempont volt, hogy a végső nagy harcba ki tud még extrát hozzátenni a gárda teljesítményéhez, amire a legnagyobb szüksége lehet a válogatottnak – árulta el. A magyar férfi vízilabda-válogatott vb-kerete: Kapusok: Decker Attila, Nagy Viktor Mezőnyjátékosok: Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Török Béla, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő. A vizes vb-t július 14. és 30. között rendezik Budapesten és Balatonfüreden.

Nápoly díszpolgára lesz Diego Maradona, az SSC Napoli egykori labdarúgója. Azt mondják, az ember nem érheti el a kezével a mennyországot. Én Nápolyban megérintettem – írta kedden Facebook-oldalán az 56 éves, legendás argentin játékos, aki 1984 és 1991 között volt a dél-olaszországi klub futballistája, s az egyesület vele érte el története mindkét bajnoki címét (1987, 1990). A világbajnok Maradonát a városban a mai napig hősként tisztelik.

Könnyű:

Az olasz színészlegenda, Franco Nero is részt vesz a csütörtöktől vasárnapig tartó Egri Bikavér Ünnepen. A fesztivál immár hungarikumként ünnepli az Egri Bikavért, ennek megfelelően az egri borvidék legnagyobb rendezvénye is különleges lesz. A csütörtökön 19 órakor kezdődő megnyitón a borászokat és a vendégeket az olasz színészlegenda, Franco Nero is köszönti. A filmsztár a város meghívására, Koltai Lajos operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, Eger Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatának művészeti igazgatója közbenjárásával érkezik a megyeszékhelyre. Pénteken egész napját Egerben tölti, ahol részt vesz egy városi imázsfilm forgatásán, az 1552-es diadal emlékére ő adja le 15 óra 52 perckor a hagyományos díszlövést és az Egri Bikavér Ünnep forgatagába is belekóstol.