A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A Heti Tv több kérdésére is válaszolt Lázár János a 93. Kormányinfón.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 93. Kormányinfón több komoly témáról is beszélt, majd kérdésekre válaszolt, így a HETI Tv is több ügyben várta a miniszter válaszait.

 

A Heti Tv kíváncsi volt arra, hogy mit gondol a kormány az Európai Maccabi Játékok jelentős költségeiről, melyek összege a 30 milliárd forint körül jár már, mindez főleg annak a fényében érdekes, hogy a játékok elnyerésekor 2.1 milliárd forintos rendezési költségekről volt szó.  A Heti Tv megkérdezte, hogy ezek a megemelkedő költségek mennyiben érintik a hazai zsidó sportszervezeteket, melyek a Maccabiáda rendezésében vesznek részt.

 

Lázár János megerősítette, az Európai Maccabi Játékok – amelyeknek Budapest ad otthont – rendezési, lebonyolítási költségei változatlanok, azaz a már említett 2.1 milliárd forinton belül maradnak. Magyarország kormánya a sport szerepét fontosnak tartja, erre lehet példa a most megrendezésre kerülő vizes vébé is, itt van lehetőség megmutatni, hogy nem csak a sportot szerető nemzet vagyunk, hanem a sportszervezésben is példát tudunk mutatni – emelte ki a miniszter. Hozzátette, fontos lenne, hogy most, a verseny ideje alatt mindenki egységesen álljon ki a magyar sport, a magyar sportolók mellett, álljon mindenki pozitívan a világesemény mellett.

 


Ami pedig az Európai Maccabi Játékokat illeti, Lázár János megerősítette, az infrastrukturális kiadások 25-30 milliárd forintba, míg a lebonyolítási költségek pedig 2 milliárd forintba kerülnek. Ami a létesülő sportlétesítményeket illeti, ezek is, mint az eddig épültek, nem csupán a versenysport számára léteznek, hanem nagyon fontos szerepet töltenek be az utánpótlás-nevelésben is. Mint azt a kancelláriaminiszter kiemelte, nagyon sok gyerek számára teremtik meg ezek a létesítmények a sportolás lehetőségét, hiszen, ha egy gyerek nem kezd el rendszeresen mozogni óvodás, kisiskolás korban, akkor az a későbbiek folyamán a hazai egészségügyi mutatókban jelenik meg de már negatív tartalommal. Ha a Maccabbi Játékok keretében az MTK új létesítményeket kap, akkor azzal jól járnak azok a gyerekek is, akik a klub színeiben sportolnak, ez a családoknak is sokat jelenthet.

 

 

A Heti Tv megkérdezte, hogy most, amikor a magyar miniszterelnök átvette a V4-es országok vezetését, amikor Orbán Viktor fogadja majd a török elnököt, ellátogat Egyiptomba, közvetít-e az Európai Unió és ezen országok között, ahol jelenleg is több millióra tehető a menekültek száma. Lázár János elmondta, működik a megállapodás Törökország és az Európai Unió között, ám a kérdés nem ez, hanem az, hogy az EU megállítsa vagy megszervezze a migrációt. Jelenleg komoly vita várható az Unión és az Európai Bizottságon belül is, Magyarország álláspontja következetes: a migráció a probléma, nem pedig a megoldás. Mint arra felhívta a figyelmet, ez a helyzet már azért is problematikus, mert a jelenleg igen alacsonynak mondott magyar szociális segély – ami megközelíti a 100 eurót – is magasabb, mint a munkával megkereshető fizetés közép-Afrikában. Ezzel is számolni kell, ezért sem megoldás a bevándorlás támogatása. Lázár János megerősítette, Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai aktivitása megnövekedik, elsősorban az Európai Unión és a V4-es országokon belül, a miniszterelnök következetesen képviseli majd a visegrádi országok álláspontját.  

 

 

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja az unió határainak megnyitását és a migránsfalvak Közép-Kelet-Európába telepítését – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 93. Kormányinfón.

Lázár János az Európai Parlament zöldfrakciója vezetőjének telepesekre vonatkozó javaslatával kapcsolatban hangsúlyozta, minden országnak joga van ahhoz, hogy meghatározza, mi történik a területén, állampolgárai kivel élnek együtt.

Szerinte az elmúlt egy évben nem történt olyan terrorcselekmény Európában, amelynek ne lett volna köze a bevándorláshoz. Ezeket a terrorcselekményeket első vagy második generációs bevándorlók követték el – tette hozzá.

 

A miniszter elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök ezért az Európai Tanács mostani ülésén amellett lesz, hogy Európában fokozott biztonsági együttműködés alakuljon ki, gyorsuljon fel Európa védelmi képességeinek megerősítése, a közös európai hadsereg kialakítása.

Komoly felelősség a V4 elnökség

Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János kifejtette, hogy a V4 elnökségének átvétele után Európában napirendre kerülnek a migráció kérdései. Európa jövője a tét – fogalmazott, hozzátéve: ebben Közép-Európának szerepe, feladata, felelőssége és kötelessége van.

Fontosnak tartotta a V4 érdekeinek képviseletét a 2020 utáni uniós költségvetés vitájában is.

A tárcavezető egyúttal kijelentette: méltatlannak tartja a Lengyelországgal szemben indított európai bizottsági eljárást, Magyarország mindig kész kiállni és védeni a lengyel érdekeket az „európai politikai hadszíntéren”.

A kormány ellenzi a családegyesítés liberalizálását

A kormány kifejezetten ellenzi, hogy Európa liberalizálja a családegyesítést – jelentette ki Lázár János. Kifejtette, hogy az Európa Tanács (ET) meghirdette a bevándorló családok újraegyesítésének programját, amely szerinte súlyos kihívást fog jelenteni.

Az ET liberális megszólalói a korlátok nélküli könnyítés mellett érvelnek, míg Magyarország szerint a szülőföldjükön kell újraegyesíteni a családokat – magyarázta a különbséget a tárcavezető, aki szerint noha a nyári időszakban lelassulnak a döntéshozatali folyamatok, a mechanizmusok a határok megnyitása felé tolódnak.

Egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet

A következő tanévben már egymillió gyermek kapja ingyen a tankönyveit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János hozzátette, hogy 2013-ban még 614 ezer volt a jogosultak száma.

Beszámolt arról is, hogy a kormány az idén is gondoskodik a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről, ez 208 ezer gyermeket érint.

Erzsébet-táborokban 100 ezren vehetnek részt idén nyáron, a Határtalanul programban pedig 35 ezren utazhatnak a Kárpát-medence különböző régióiba – tette hozzá.

Lázár János nem számít váratlan fordulatra a plakáttörvény szavazásán

Nem számít váratlan fordulatra vagy sikerre a plakáttörvény pénteki parlamenti szavazásán a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kifejtette: készek lettek volna ellenzéki javaslatok befogadására, de „az ellenzék meghátrált”. Vannak még egyeztetések, de nem hiszi, hogy a kétharmados többség megteremthető – mondta, hozzátéve: a Fidesznek abban van felelőssége, hogy feles törvényekkel is garantálni lehessen az átláthatóságot.

Ne „politikai strómanok” üljenek a parlamentben, hanem álljon ki nyíltan, akinek javaslata vagy kérése van – hangoztatta, utalva a Jobbik plakátkampányára.

Kérdésre azt is közölte: tudomása szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem érkezik haza Brüsszelből a pénteki szavazásra.

 

Belpolitika:

 

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint, aki nemmel szavaz a plakáttörvényre, egyértelműen a fekete pártfinanszírozásra, a politikai korrupcióra szavaz. Németh Szilárd azt mondta, minél előbb tiszta közéletet kell teremteni, és pénteken kiderül, ki minek a pártján áll. Aki megszavazza a plakáttörvényt, a zéró toleranciára szavaz ebben a kérdésben és a korrupciós lehetőségek megszüntetésére – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a hétfőn tartott ötpárti megbeszélés után úgy tűnt, az MSZP is támogathatja a javaslatot, majd később bejelentették, hogy nem szavazzák meg a tervezetet, Németh Szilárd azt mondta: Botka László, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje avatkozott közbe. „Még olyan hírek is elterjedtek, hogy nagy valószínűséggel azért, mert ő is kapott 1200 plakáthelyet Simicskától” – fogalmazott, megjegyezve, nekik kell színt vallaniuk ebben a kérdésben, ez pedig pénteken meg fog történni.

 

 

Aggódását fejezte ki a Mazsihisz elnöke, Heisler András, amiért Orbán Viktor kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst – írja az atv.hu. Heisler szerint Horthy – két világháború közötti – államférfiúi kvalitása erősen vitatható. „Azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és ’39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni” – írja az elnök, aki szerint a nevével jelzett korszak – Horthy által is vállalt – antiszemitizmusa miatt pedig hiba példaként állítani a jövő generációja elé.
Orbán Viktor a Klebelsberg Kastély átadásán azt mondta: azért „nem temetett minket maga alá a történelem”, mert szerinte néhány olyan „kivételes államférfiú” szolgálta és vezette a nemzetet, mint Horthy Miklós kormányzó.

 

 

 

„Ami Andorrában történt, az nem először történt meg a magyar futballban” – mondta Török Gábor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az MLSZ elnökségi tagjaként hozzátette: félt a mérkőzéstől, ezért írta meg a nagy port kavart Facebook-bejegyzését. Török Gábor azt is elmondta, hogy komolyan gondolja, hogy a magyar ellenzéknek annyi esélye van megnyerni a jövő évi választást, mint amennyi esélye Andorrának volt a magyar válogatottal szemben. A politológus szerint a parlamenti szavazás egyáltalán nem lefutott, mert előfordulhat, hogy a Fidesz nem tud abszolút többséget szerezni: ha az ellenzéki választók felsorakoznak a legesélyesebb párt mögött, akkor van esély a kormányváltásra. Közös baloldali listára már nem sok esély van szerinte, helyette azonban minden választókerületben egy baloldali jelöltnek kellene lennie.

 

 

 

Etikai vizsgálatot kezdeményezhetnek az MSZP-ben amiatt, hogy Botka Lászlót alapszabály-ellenesen ruházták fel egyes jogkörökkel – értesült a Magyar Idők. Komoly felháborodást keltett a szocialisták között az, hogy a kedden létrejött  országos választási bizottság (ovb) – az MSZP legfőbb döntéshozó szerve a kampányban –,  elfogadta, hogy a párt szervezeteivel és pénzügyeivel kapcsolatos döntésekhez a jövőben Botka László jóváhagyása is kell. Több MSZP-s politikus is azt fontolgatja, hogy vizsgálatot kezdeményez a párt etikai bizottságánál, szerintük ugyanis mindez ellentétes az alapszabállyal – számolt be a Magyar Idők.

 

 

 

A Mészáros Lőrinc érdekeltségének számító, és a Népszabadságot ősszel bezáró Medaworks tavaly vásárolta meg a Pannon Lapok Társaságát. A két cég eddig jogilag különálóan működött, de a 24.hu értesülései szerint ez a közeljövőben megváltozhat. Kázmér Judit, a PLT ügyvezetője ugyanis azt tudatta a PLT dolgozóival, hogy az elképzeléssek szerint valamikor az ősszel a PLT beolvadhat a Mediaworksbe. Az összeolvadással pedig kidobhatják a most használt, HUP nevű integrált rendszert. A rendszerben ugyanis lehetnek biztonsági rések és nem nyújt védelmet az ellen sem, hogy belenyúljanak az anyagokba, mint ahogy ezt mutatta az Orbán Viktorral készített interjú meghekkelése is.

 

 

A Magyar Idők cikke szerint hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a közfinanszírozott fogászok támogatásáról az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata között. Korábban fogorvosok egy csoportja szeptemberre munkalassító demonstrációt helyezett kilátásba, vagyis csak a sürgősségi eseteket látnák el, ha nem növelik a finanszírozásukat. A szakállamtitkárság szerint bár jogilag demonstrálhatnak, ezzel felvetődne a szerződésszegés lehetősége is.

 


Külpolitika:

 

A politikai egyensúly, illetve a férfiak és a nők egyenlő arányának megtartása mellett a nyilvánosság számára ismeretlen technokratákat nevezett ki Emmanuel Macron francia államfő a korrupciós gyanú miatt távozó négy tárcavezető helyére. Edouard Philippe kormányfő a törvényhozási választások után, hétfőn a hagyományoknak megfelelően benyújtotta a kormány lemondását, ám akkor még csak technikai jellegű kormányátalakításról volt szó. Az elmúlt napokban azonban négy miniszter a kormányból történő kilépés mellett döntött, miután ügyészi vizsgálatok indultak ellenük.

 

 

 

Az Egyesült Államok nem hagyja, hogy az Iszlám Állam, vagy az Iránhoz kötődő katonai szervezetek pozíciókat szerezzenek a Golán-fennsíkon – minderről Bret McGurck, az Iszlám Állam elleni küldöttség amerikai tagja. Közölte, hogy a hadsereg is mindent elkövet majd, hogy ne tudjanak az Izraellel ellenséges erők bázisokat kiépíteni az érintett régióban. A The Jerusalem Post tudósítása szerint a McGurck arról is beszélt, hogy az amerikai erők 30 ezer légicsapást hajtottak végre az iszlám Állam állásai ellen.

 

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője egyre nagyobb nyomást helyez a Hamászra, hogy háborút indítson Izrael ellen a gázai övezetben kialakult helyzet miatt – mondta Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter. A tárcavezető szerint a gázai helyzet nem tarthat örökké. A mostani válság egyik legfőbb oka, hogy Izrael csökkentette a térségbe irányuló áramexportját, mivel a Palesztin Hatóság és a Hamász nem tudott megegyezni az áramszámlák kifizetéséről. Izraelnek nincsen szándékában háborút kezdeni a vele szomszédos országok ellen, de továbbra is világos politikát folytatunk Gázával szemben – mondta Lieberman a Jediót Ahronót tudósítása szerint.

 

 

 

Legkevesebb tizenöt ember meghalt és mintegy ötvenen megsebesültek egy pokolgépes merényletben az afganisztáni Hilmend tartomány központjában, Laskargáhban. Omar Zvak, Hilmend kormányzóságának szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy autóba rejtett pokolgép robbant egy bankfiók előtt, majd lövések is dördültek. A szóvivő elmondta, hogy sokan, köztük a rendfenntartó erőknél dolgozók is, fizetésért álltak sorban. Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A környéket lezárták a hatóságok.

 

Gazdaság:

 

Egyértelműen sikertörténet a személyi jövedelemadó elektronikus bevallási rendszere – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy két év alatt sikerült a rendszert kifejleszteni és átállni papíralapúról az elektronikus bevallásra. Varga Mihály elmondta: az elektronikus szja-bevallások feldolgozásának első köre lezárult, és a rendszer jól vizsgázott. Az elektronikus rendszert alkalmazva a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 3,8 millió magánszemélynek küldött bevallási tervezetet. A munkáltatók mintegy 630 ezer dolgozó adóbevallását készítették el, körülbelül 300 ezer vállalkozó pedig saját magának készítette el az adóbevallását. Tállai András, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, a NAV vezetője hozzátette: a rendszer kifejlesztése mintegy 4 milliárd forintba került, a működtetésére pedig évente néhány 10 millió forintot kell majd költeni.

 

 

Sport:

 

A magyar bajnok Budapest Honvéd július 12-én és 19-én játssza mérkőzéseit a Korhut Mihályt is foglalkoztató izraeli Hapoel Beer-Seva ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában. A kispesti klub honlapja alapján az első, izraeli meccsre július 12-én, szerdán magyar idő szerint 19 órakor kerül sor, míg az – UEFA fegyelmi bizottságának 2013-as döntése nyomán – zárt kapus visszavágót egy héttel később, július 19-én 21.15 órától rendezik a Bozsik Stadionban.

 

 

Könnyű:

 

 

Tudományos célra ajánlotta fel agyát Warren Sapp volt amerikaifutball-játékos. A 44 éves exsportoló kedden jelentette be a közösségi médiában, hogy halála után a Concussion Legacy Foundation nevű szervezet kapja meg az agyát. Sapp elmondta, hogy már érzi a hatását annak a rengeteg ütésnek, amelyet a tengerentúli profi amerikaifutball-ligában (NFL) eltöltött 13 év alatt gyűjtött be. Hozzátette, hogy leginkább a memóriája miatt aggódik. Sapp reményei szerint a felajánlásával segíthet megóvni a jövőbeli amerikaifutball-játékosokat az agyrázkódásoktól és a maradandó agykárosodástól – írta az Origo.

 

 

 

  0:05

 

 0:23