Szél Bernadett, az LMP társelnöke, parlamenti képviselője beszélt pályája indulásáról,

Detti, hív a haza!

Szél Bernadett, az LMP társelnöke, parlamenti képviselője beszélt pályája indulásáról, arról, hogy milyen is egy zöldpárt, milyen elképzeléseik vannak, mitől is lehet más a politika.

Pécsett született, majd Zalaegerszegre került, ott járt iskolába, ott érettségizett. Van két féltestvére, akikkel annak ellenére, hogy nem volt közös gyerekszobájuk, testvérként tekintenek egymásra. Orvoscsaládba született, de ő a „fekete  bárány”, hiszen nem ezt a szakmát választotta. Szél Bernadett, az LMP társelnöke egy kicsit másként.

A politikus elmondta, még doktorandusz-hallgató volt, amikor az egyik csoporttársa felhívta, azzal, hogy: Detti, hív a haza! Akkor indult az LMP és az számára nyilvánvaló volt, hogy ha Magyarországon elindul egy progresszív zöld párt, akkor neki segítenie kell. Mint elmesélte, az azért egy komoly meglepetés számára, hogy pár évvel később már parlamenti képviselőként, a párt társelnökeként szerepel, nem készült az óvodában már politikusnak. Bár nem használja, de sikeresen tette le a doktoriját, ráadásul a gyerekei mellett. Mint elmondta, nem a doktori cím használata, nem használata a fontos, hanem az a szociológiai tudás, amit megszerzett ezen évek alatt. Az a tudás, az a gondolkodás, amit ott megszerzett védi meg sok mindentől a politikai pályafutása alatt, lehet itt gondolni a sztereotípiákra, az egyszerűsítésekre, a bűnbakkeresésre, a szélsőségekre.

Politikai, emberi meggyőződése, hogy az élet szabad kell, hogy legyen, ezt annak kapcsán mondta el, hogy ő is gyerekkel tanult az egyetemen, számára ez természetes volt. Mint elmondta, az első politikai akciója egyébként az volt, hogy megpróbált úgy közlekedni Budapesten, hogy a kisbabáját zavartalanul megszoptathassa, az nagyon szomorú, hogy csupán az emberek jóindulatán múlott ennek a sikere. Különösen fontosnak tartja, a nők bármikor megélhessék az anyaságot, ne legyenek kiszakítva az addigi közegükből. Nagy szükség lenne bölcsődékre, még akár a Parlamentben is. Persze ez még csak álom egy olyan országban, ahol még bölcsődei férőhelyek sincsenek. Azok az országok nyerhetnek, akár demográfiai, akár az élettel való elégedettség szempontjából, a család kohéziójának a megtartásával, ahol biztosítva vannak azok a szolgáltatások, amire szükség van. Innen látszik, mennyire nem családbarát a jelenlegi kormány. Szél Bernadett egyébként adott már be törvényjavaslatot is a Parlament családbarát működéséről, ez azért is lenne fontos, mert példát lehet mutatni az ország számára, ám jelenleg az történik, hogy egy éjjeli felszólalásakor nem engedte meg a Parlament elnöke az egyik képviselőnek, hogy az alvó gyereke mellette lehessen. A család, a gyermekek kapcsán elmondta azt is a képviselő, hogy az előző ciklusban éppen az őszi iskolai szünet idejére esett az ország költségvetésének a parlamenti vitája, az LMP frakcióvezetőjének, Schiffer Andrásnak a szobája lett berendezve családi napköziként. A Parlament mellett a közszféra családbaráttá tétele is fontos, erre is adott már be javaslatot képviselőként Szél Bernadett. Fontosnak tartja a nemek közti bérszakadék csökkentését is, mint elmondta, annak örül, hogy Varga Mihály miniszter is elmondta, ez egy létező probléma, amivel foglalkozni kell. A Parlament már rendezett egy vitanapot az Egyenlő munkáért, egyenlő bért címszó alatt, ami a Jobbik ötlete volt. Szél Bernadett ezt alapvetően nem tarja rossz elképzelésnek, persze először szeretne arra választ kapni, hogy miként jutott egy egy az EU zászlaját elégető párt oda, hogy erőteljesebb uniós befolyást szeretne elérni. Véleménye szerint éppen a magyar kormány az, amelyik a legtöbbet tehetne ennek érdekében, a minimálbér, a közszféra béreinek emelésével. nem eszköztelen a magyar kormány.

A plakáttörvény kapcsán Szél Bernadett elmondta, az LMP ügyek mentén hajlandó együttműködni másokkal, nem az a lényeg, hogy ki adja be, hanem az, miről szól a javaslat. Azonban most át kell látni a szitán, nem a politikai kampányok kifehérítéséről van szó, hanem arról, hogy még egyetlen kampányeszköz van, ami nincs kormányzati kontroll alatt, ez zavarja őket. Miután ez egy kétharmados törvény és most ez nem áll a kormánypártok rendelkezésére, így nem marad számukra már, mint egy kétségbeesett próbálkozás, egyfajta kommunikáció. Most az a fontos, hogy az ellenzék ebben az ügyben egységes maradjon. Észre kell venni, itt nem csak a kampányidőszakról van szó, hanem arról a négy évről is, ami elvezet odáig, nem szabad hagyni, hogy négy éven keresztül dőlhessen közpénzből a magyar emberekre a kormánypropaganda. Nem lehetne megtenni, hogy közpénzek sokasága mehessen a jobboldali médiumokba, ami Szél Bernadett szerint a sajtószabadság aláásása. Nem lehet a Nemzeti konzultációnak nevezett pótcselekvést folytatni, kormányozni kéne. A magyar emberek világosan megmondták mi a probléma: az összeomlott egészségügy, a tönkretett oktatás, ami sem a gyereknek, sem a szülőnek nem jó, a korrupció, noha a magyar emberek minden pártot korruptnak tartanak. Mindezek mellett az alacsony bérek, ami igen zavarja a magyar embereket. A plakáttörvény újbóli szavazásakor csak remélni tudja a társelnök, hogy most is fegyelmezett lesz az ellenzék, ám az élet nem áll meg a szavazással, hiszen, mint azt Szél Bernadett elmondta, neki az is a feladata lesz, hogy az LMP alkotmánybírósági beadványához gyűjtsön képviselői aláírásokat, melyet a civil törvény ellen készítettek. A képviselő ugyan nem érti, hogy a levelére, amit elküldött a frakcióvezetőknek, miért az válaszolta az MSZP, hogy majd akkor írják alá, ha a Jobbik is megteszi ezt. Ez nem egy székfoglalós társasjáték, egyszerűen el kell dönteni, egyetértenek vele vagy sem. A Jobbik a mai nap folyamára ígért választ, így nem marad más, mint a parlamenti ülés alatt is aláírásokat kell gyűjteni, hogy meglegyen a szükséges 50 név.

Azt is elmondta Szél Bernadett, hogy az ügyek mentén működő együttműködések nem változtatnak azon a 2012-es döntésükön, hogy az LMP a jelenlegi parlamenti erőkkel semmilyen módon nem kíván politikai szövetséget kötni. Ám most pragmatikus ügyekről van szó, legyen szó a plakáttörvényről és a civiltörvényről.

Ami a civiltörvényt illeti, már azért sem egyértelmű az elfogadott törvény, mert nem tisztázza, mi lesz a sorsuk azoknak az egyházaknak, amelyek az egyházi törvény értelmében vesztették el egyházi státuszukat, amelyet azóta sem kaptak vissza. Ők akkor minek minősülnek? A törvény alkotói vallási és sportszervezeteket vettek ki a a szövegből, nem beszélve a nemzetiségiekről. Az egészben a legnagyobb gond, hogy csak a külföldi pénzeket üldözi, ebben az esetben egy közpénzekkel megtámogatott szervezet, mint a CÖF az civil szervezet, nem szabad elfeledni, 508 millió forintot kaptak a Magyar Villamos Művektől, a kérdésekre pedig a kormány nem vállalta fel a felelősséget.

Az LMP egyedül indul a választáson, önállóan állítanak fel jelölteket mind a 106 választókörzetben. A programjuk olyan, hogy azt mindegyik párt megirigyelhetné, amelyek az elmúlt 27 évben a Parlamentben szerepeltek. A program négy üzenetben összefoglalható, mint Működő egészségügy! kiváló oktatás! Megfékezett korrupció, hogy működő béreket lehessen adni!

A jelenlegi politikai erők pont a hitelesség próbáját nem állták ki, demokráciadeficittel küzdenek.

Kemény kampányra számít az LMP, de a kis frakció minden tagja készen áll arra, hogy a kampánnyal járó minden feladatot elvégezzen. Az LMP csapatának véleménye szerint a szavazók döntenek a pártokról, a jelöltekről, legyenek azok a Parlamentben jelen levőkről vagy az újakról. Egy biztos, az LMP, bár egy fiatal párt, de mindenképpen korrekt programmal áll a nyugdíjasok elé. Ugyanakkor akkor lehet valóban növelni a nyugdíjakat, ha magasabb béreket tudnak a dolgozóknak kifizetni, egyébként az egészségügy javítására, a nyugdíjak azonnali emelésére van pénz, az LMP elvenné például a Paksra szánt pénzeket is.

A zöldpárti gondolat elfogadtatása Magyarországon nem egyszerű, mikor tényleg vannak olyan családok, amelyek mélyszegénységben élnek és nem kapnak semmilyen segítséget. Van egy vita arról, hogy van-e gyermekéhezés ma az országban vagy nincsen. Szél Bernadett szerint valóban vannak éhezők, de sokan vannak olyan gyerekek, akik nem kapják meg a megfelelő tápanyagot, mert mint elmondta nyáron alig eszik gyümölcsöt, mert ami van, azt el kell adni, hogy legyen pénz vajas kenyérre. Hatalmas területi különbségek vannak, léteznek olyan régiók Magyarországon, amelyek az uniós átlagban az utolsó helyen vannak. Jó lenne tudni, de nem egy ellenzéki képviselő tud arra válaszolni, hogy azokból az eurómilliókból miért nem jutott erre. Miért nem jutnak megfelelő tápanyaghoz a nehéz helyzetben élő gyerekek, anyák? Nekik is tudniuk kell, élni kell a választójoggal, ha változást akarnak, a döntésük legyen tudatos, mondta el Szél Bernadett. Van pénz a változásra, ezt lehet látni az évente elfogadásra kerülő költségvetésben, egy olyan kormányra van szükség, amelyik figyel az emberek problémájára. Pont az a legnagyobb gond, hogy a humánum veszett ki a jelenlegi kormányzatból – mondta el a politikus.

Azt is hozzátette Szél Bernadett, zöldnek lenni azt jelenti, hogy nem hagyják a társadalmi különbségeket tovább növekedni. De zöldnek lenni azt is jelenti, hogy a gyerekek igyekeznek hatni a szüleikre, hogy változtassanak eddigi életmódjukon. A társelnök elmondta, a mostani Paksról szóló aláírásgyűjtésük során – népszavazás kiírását szeretnék elérni – több felnőtt úgy jött hozzájuk, hogy a gyereke küldte, ezt a kezdeményezést alá kell írni. A Paksot illeti, az LMP szerint nem olcsó ez az energia, elegendő csak megnézni a kormány által megrendelt tanulmányt, amelyik világosan leírja, ez a beruházás csak akkor éri meg, ha több mint kétszeresére emelkedik a villanyáram világpiaci ára. Nem beszélve arról, hogy atomerőmű határidőre és annyiból, amennyit mondtak, sosem készült még el. Mindeközben a magyar kormány Iránnal is üzletel egy atomerőművel kapcsolatban.

Az LMP Pakssal kapcsolatban folyamatosan beadványokat nyújt be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, petíciót indítottak el, amihez várják az aláírásokat. A választási bizottság eddig azzal utasította el a beadványaikat, hogy a magyar állampolgárok nem elég felkészültek ahhoz, hogy egy ilyen kérdésben döntsenek. Szél Bernadett szerint, ha egy képviselő képes a szavazásnál megnyomni a gombot, akkor a polgárok is képesek dönteni, egy képviselő semmivel nem több bármelyik magyar állampolgárnál.

Breuer Péter