Kósa Lajos hétfői napirend előtti felszólalásában.

WELT 2000 KFT – ÚJABB KORRUPCIÓS BOTRÁNY AZ MSZP HÁZA TÁJÁN

 

Jellemző módon a szocialisták ebben a kérdésben is hallgatnak és nem határolódnak el – hangsúlyozta Kósa Lajos hétfői napirend előtti felszólalásában.

Mint ismert: az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának jelentése szerint a felelős állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek annak az informatikai rendszernek a működtetését, amely 12 ezer milliárd forintot kezelt. A Gyurcsány-család érdekeltségébe tartozó cég ténykedése miatt Magyarországnak mintegy 18 milliárd forintot kell most visszafizetni az Európai Uniónak.

„HOGYAN LEHETSÉGES, HOGY EGY ILYEN KORRUPCIÓVAL TERHELT ÜGYBEN 12 EZER MILLIÁRD FORINTNYI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉS ÖSSZES ADATÁT ÁTFOLYATTÁK EGY MAGÁNCÉGEN?”

A Fidesz frakcióvezetője az ügy kapcsán elmondta: az EMIR nevezetű rendszert játszotta ki a szocialista párt hathatós támogatásával a Welt 2000 Kft-nek a szocialista kormány, mind Medgyessy, mind Gyurcsány, mind pedig Bajnai kormányzása alatt.

Mindez Kósa Lajos szerint a szocialista frakció teljes támogatása mellett történt, mert 2003 és 2009 között „számtalan figyelmeztetés érkezett az uniótól és az ellenzéktől a szocialista kormányzat felé”, hogy ez a közbeszerzés teljes mértékben szabálytalan.

„Egyszerűen rábízták ezt a több, mint 18 milliárdos üzletet a Welt 2000 Kft-re” – mutatott rá.

A cég tulajdonosa szocialista önkormányzati képviselő volt a fővárosban, vezetői pedig ezer szállal kötődnek az MSZP-hez – fűzte hozzá.

Fotó: fidesz.hu

Megjegyezte, hogy a fejlesztési ügynökség jogelődjének ebben az időben Dobrev Klára volt az elnök-helyettese, ám az iratokból kiderült az is, hogy „ezt az ügyet magánál tartotta”.

Az ügy több mint korrupciógyanús, hiszen amikor versenyeztetés nélkül ilyen feladattal bíznak meg egyedi döntéssel egy Kft-t, az semmi mással nem magyarázható, mint „arcpirító korrupcióval” – fogalmazott a frakcióvezető.

Kósa Lajos felhívta a figyelmet: jellemző módon a szocialisták ebben a kérdésben hallgatnak és nem határolódnak el. Ugyanakkor azt javasolta a szocialistáknak, hogy mielőtt korrupciót kiáltanának más ügyekben, először ebben az ügyben is – akárcsak a 4-es metrónál -, tegyenek részletes, feltáró vallomást.

Hogyan lehetséges az, hogy ilyen korrupciós megbízás keretében valósult meg a Welt 2000 Kft. szolgáltatásának igénybevétele? Hogyan lehetséges az, hogy a figyelmeztetéseket félresöpörve erőszakolták át az ügyet? Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen korrupcióval terhelt ügyben 12 ezer milliárd forintnyi európai uniós fejlesztés összes adatát átfolyatták egy magáncégen? – sorolta felmerülő kérdéseket Kósa Lajos.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta, bár a szocialisták kormányzása hét éve véget ért, a Magyarországot Brüsszelből sújtó büntetések szinte mindegyike 2010 előtti korrupciós ügyekhez köthető. Példaként a 4-es metró ügyét is említette.

A Welt Kft. ügyét pedig úgy értékelte: egy baráti cégen keresztül kiépített pénzcsatorna volt, amely a szocialisták irányába lejtett. Azt firtatta, hogyan, milyen forrásból szeretnék a szocialisták visszafizetni ezt a 18 milliárd forintos kárt.