Hétköznap orvosok, a hétvégén zenészek.

Hétköznap orvosok, a hétvégén zenészek.

Medikus zenekarból alakult meg a Semmelweis Vonósnégyes

Dr. Székely György és Dr. Asbót Richard a Heti Tv Kultúrfelelős című műsorában beszéltek a zenekarról, annak történetéről. 

Elődje, az Orvosegyetem Szimfonikus Zenekara, már a háború előtt is működött, és a 60-as években alakult át kamarazenekarrá, Tardy László fáradhatatlan munkájával (ő egyébként a Mátyás-templom karnagya). Első hegedűse, koncertmestere dr. Kelemen László, érbetegségekkel foglalkozó belgyógyász-háziorvos. Õ professzionális szinten hegedül, rendszeresen zenél, és a kamarazenekarbeli tevékenysége mellett alapított egy kvartettet is. Ez még nem a Semmelweis Vonósnégyes volt, nem csak orvosokból állt. De történt egy sajnálatos haláleset, és ez az együttes megszűnt. Ez után alakult meg, huszonkét évvel ezelőtt, a kamarazenekar négy orvostagjából a Semmelweis Vonósnégyes. Azóta már megalakult egy újabb medikus zenekar is.

Egyébként a Semmelweis Vonósnégyes több helyen, például orvoskongresszusokon is fellép. De mellette egészen különleges helyszíneken is játszhattak. Felléptek kétszer Salzburgban (egyszer a Mozarteumban is), Grazban, Berlinben, itthon vidéken, Budapesten, sokféle helyszínen. Itthon az Óbudai Társaskört, a Régi Zeneakadémiát, Semmelweis Tibor hegedűkészítő mester Muzsikus Kávéházát érdemes megemlíteni, és nem utolsósorban azt is, hogy két alkalommal a Zeneakadémia nagytermében is játszottak már.

Mint azt a két kiváló orvos és természetesen zenész is elmondta, a zene szeretetét már otthonról hozták Asbót doktor édesapja, aki maga is orvos volt, már fiatal korától kezdve zenélt, sőt több neves zenésszel is kamarazenélt. Székely doktor életében is már gyerekkorban megjelent a zene, a szülei hamar felfedezték a tehetségét, ám ő az orvosi pályát választotta, így a zene az ő életében is megmaradt a szórakozás szintjén.

A zenészek közül Asbót doktor kardiológus a MÁV kórházban, a szívultrahang egyik hazai specialistája. Ostoros Gyula doktor onkológusként dolgozik, Kelemen László doktor háziorvos, előtte angiológus volt. Székely György doktor pedig a gasztroenterológia egyik hazai vezetője.

Természetesen a magyar orvostársadalom leterhelt, de a zenekar tagjainak így is van ideje, hogy heti rendszerességgel leüljenek gyakorolni, játszani, ám ha „koncert fenyeget”, akkor ezt sűrűbben oldják meg. Mint elmondták, hétköznap orvosok, a hétvégén zenészek.

Az egyik koncertjük után mondta az egyik nézőjük, hogy nagyon hamar elfelejtette, hogy négy orvost hallgat, mert neki leginkább Schumannt hallgatott.

A zenekar másik elődje, hogy tagjai nem értenek mindenben egyet az élet hétköznapi dolgaiban, legyen szó világnézetről, pártpreferenciáról, ez adja azt a harmóniát, amely szerint minden véleménykülönbség ellenére egy több évtizedes mély barátság köti össze a Semmelweis Vonósnégyes tagjait. Nagyon élménydús, nagyon impresszív három évtized van mögöttük, amely nem csak baráti társaságként tartotta össze őket, hanem arra is lehetőséget adott, hogy elmélyedjenek a zenében.

Schmidt R. Vilmos