A HetiTV és a BreuerPress Péntek reggeli hírei

A HetiTV és a BreuerPress Péntek reggeli hírei

A kormány komoly nyomásgyakorlásra számít a következő hónapokban a bevándorláspolitikája miatt az Európai Bizottság, a strasbourgi bíróság és civil szervezetek részéről – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Példaként azt mondta, hogy az Európai Bizottságtól a kötelező betelepítési kvóta elfogadása érdekében várható nyomásgyakorlás Magyarországra. Hozzátette ezzel kapcsolatban, hogy a kormány úgy tudja: a közeljövőben kitűzik a kvótapert.Emellett – folytatta – a magyar bevándorláspolitikát érintő strasbourgi elmarasztaló döntések is várhatók a következő időszakban ugyancsak „a nyomásgyakorlás jegyében” azért, hogy Magyarország adja fel a határvédelmet, és engedje be az illegális bevándorlókat. Lázár János szerint mindehhez partnert is találtak Magyarországon, a Magyar Helsinki Bizottságot, amely mára „politikai szervezetté” vált. A miniszter azt kérte a Helsinki-bizottságtól, hogy ha valóban elvi ügynek tekintik a munkájukat, akkor a két bangladesi menedékkérő ügyében – akiket a szervezet képviselt – a strasbourgi bíróság döntésével neki megítélt 2,7 millió forintot ajánlja fel a határon dolgozó karitatív szervezeteknek, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

A külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását – mondta Lázár János a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról szólva. A tárcavezető az Oktatási Hivatal vizsgálatát – amely 28 külföldi egyetem közül 27-nél talált problémákat – jogszerűnek és alaposnak nevezte. Jelezte egyúttal: minden külföldi egyetem számíthat arra, hogy a kormány méltányos módon fogja megvizsgálni a kérelmét mind az együttműködést, mind a képzés tartalmát illetően.

A Heti Tv több kérdésére is válaszolt Lázár János a 83. Kormányinfón

A Heti Tv a Sportkórház és az egykori Ortopédiai Klinikával kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogy mi lesz az egykori Karolina úti intézmény betegeivel. Lázár János szerint a betegek ellátását az Ortopédiai Klinikának kell megoldani, a Sportkórház csak és kizárólag a sportegészségügy területén dolgozik, az általános betegellátási szolgáltatásból kivonják az intézményt.

Ugyancsak kérdésként merült fel, hogy az EMMI vezetője, Balog Zoltán miniszter Izraelben járt, ahol – többek között – az egykori osztrák-magyar zarándokházról, valamint a Héber Egyetemen megszűnt magyar szak újraindításáról is tárgyalt. A kancelláriaminiszter ismertette, hogy már személyesen beszélt Balog Zoltánnal, aki a kormányülés elé viszi a tárgyalásainak eredményeit, egy pozitív előterjesztést téve. Amennyiben ez megtörténik, akkor erről természetesen tájékoztatják majd a közvéleményt.

A Heti Tv megkérdezte, hogy mi lesz azokkal a magyar gazdákkal, akik a többféle mezőgazdasági pályázatok kiírása, a nyertes pályázatok kifizetése miatt emeltek már panaszt. Lázár János elmondta, szeretne mindenkit megnyugtatni, minden megítélt támogatás kifizetésre kerül. Mindezek után ismertette, kétféle pályázatról van szó, a földalapú és a vidékfejlesztés alapú támogatásról. 2016 folyamán 341 ezer pályázónak ítéltek már meg 325 milliárd forintot, de számos más esetben is, így a zöldesítés címén is már 71 milliárd forint kifizetéséről született döntés. Azonban az is igaz, hogy vannak késések, ennek több okai van, mint például a területalapú támogatásoknál, ahol a nyertes és az állam között alakul ki vita a terület nagyságával kapcsolatban. Mellette az intézményrendszer is átalakult, ami okozhat nehézségeket az elején, valamint a pályázatok kiírásával kapcsolatos európai uniós jóváhagyás is késett. Két minisztérium és az államkincstár is dolgozik azon, hogy a pályázatok és a kifizetések rendben lebonyolódjanak. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte a miniszter, hogy nem biztos, hogy szerencsés volt 2010 előtt az informatikai rendszer kiszervezése az állami szektorból.

A Heti Tv információi szerint az egyik legjelentősebb magyar élelmiszeripari termék, a téliszalámi készítése is nehézségekbe ütközik, mert egyes hírek szerint importból származó nyersanyagból készülnek a termékek. Lázár János szerint, az biztos, hogy az import nyersanyagok nem az EU-n kívülről érkeznek. Az egyik legnagyobb cég már kiépített egy jelentős beszállítói kört.

Végezetül a Heti TV arra is kíváncsi volt, hogy a kormány továbbra is kiáll a 2019-es Európai Macabbi Játékok megrendezése mellett, mert elindult egy aláírásgyűjtés ezen sportesemény ellen is. Lázár János elmondta, teljes politikai konszenzus van a Macabbi mellett, ami reményei szerint meg is marad, így ez a valóban jeles sportesemény nem jut a budapesti olimpiai pályázat sorsára.

 

A tárcavezető egy összefogás eredményeként minősítette a Csíki sör és a Heineken közötti megállapodást, amelynek értékelése szerint az a tanulsága, hogy meg lehet oldani nehéz ügyeket is.

Megerősítette azt is, hogy a Nébih Olaszországban és Ausztriában értékesített, azonos nevű és külső megjelenésű termékeket vetett össze a Magyarországon forgalmazottal. A minőség az esetek 70 százalékában tért el, más alapanyagokat, ízesítőket és adalékokat, silányabb melléktermékeket használtak fel a vizsgált élelmiszerek esetében – fejtette ki.

 

Kövér László szerint, ha a Fidesz-KDNP pártszövetség elveszítené a 2018-as parlamenti választásokat, mindazt, amit eddig felépített, „le fogják nullázni”, a szavazóknak ezt mérlegelve kell dönteniük. Nem négy évet buknánk el, vagy nyolcat, mert „legyen szó családtámogatásról, nemzetpolitikáról, vagy a magyar gazdasági szereplők támogatásáról, bármiről, azt visszacsinálnák” – fogalmazott.  „Mindent megtennének annak érdekében, hogy még egyszer egy olyan politikai garnitúra ne kerüljön hatalomra, mint mi vagyunk, akik vakmerőségből vagy belátva, hogy nincs más esélyünk, hajlandóak voltunk szembemenni a fő áramlatokkal” – mondta az Országgyűlés elnöke a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kerekasztal-beszélgetésének nagyatádi állomásán szerdán.  A politikus arra buzdította mintegy száztagú hallgatóságát, írják össze a kormányzati politika elmúlt hét évének pozitív eredményeit, úgy vélte, a lista meglepően hosszú lesz.

Magyarország álláspontjával megegyező határozatot fogad majd el migráció ügyében az Európai Néppárt kongresszusa – mondta Gál Kinga, a Fidesz képviselője az Origónak Máltán. Arról is beszélt, hogy egyelőre még nem dőlt el, hogy milyen irányba indul majd Európa, de a néppárt hagyományosan a tagállami szuverenitás mellett áll. Szintén az Origo helyszínen lévő tudósítójának Schöpflin György azt mondta a migránsok jelentős részét nem tudjuk integrálni az európai társadalomba, amire legjobb példa Malmö esete, ahol a bevándorlók nagy része munkanélküliként tengeti az életét. A Fidesz európai parlamenti képviselője arról is beszélt, hogy várhatóan nem a lisszaboni szerződés lesz az utolsó uniós alapszerződés.

Alig változott a pártok támogatottsága az elmúlt hónapban – olvasható a Závecz Research Kutatóintézet legutóbbi közvélemény-kutatásában. Továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb, amelyet jócskán lemaradva az MSZP és a Jobbik követ. A kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy csak nagyon minimális változások vannak a pártpreferenciákban: a Fidesz támogatottsága hónapok óta nagyon kicsi amplitúdóval hullámzik, csak egy-egy százalékot szokott emelkedni-csökkenni. Az MSZP negyedik hónapja 12 százalékos, amivel most egy hajszállal megelőzi a Jobbikot. A Jobbik támogatottsága a tavalyi év utolsó negyedévében még stabilan 12-13 százalékon volt, azóta azonban araszolgat lefelé, most éppen 10 százalékon van.

2018-tól területi alapon különböző lehet a háziorvosok úgynevezett kártyapénze, vagyis a vizsgálatok után járó összeg, így tennék vonzóbbá a kevésbé jövedelmező praxisokat – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egészségügyért felelős államtitkár jelezte, az elmúlt két napban erről sikerült megegyezni a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

A venezuelai legfelsőbb bíróság megfosztotta minden hatalmától a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjét – derült ki a testület csütörtökön közzétett ítéletéből.  A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy átveszi a törvényhozás valamennyi hatáskörét, valamint semmissé nyilvánította a parlament egyes eddigi határozatait.  Az intézkedést azzal indokolták, hogy a parlament megsértette az alkotmányt, és nem működött együtt megfelelően más államhatalmi szervekkel.  Az ellenzék az elnök távozását követeli, és előrehozott választásokat szorgalmaz.  A tervek szerint Venezuelában 2018 decemberében tartják a következő elnökválasztást. A belpolitikai krízis mellett a hatalmas olajtartalékokkal rendelkező ország súlyos élelmezési válsággal is küzd: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció ellenőrizhetetlenné vált.  A parlament március közepén humanitárius válsághelyzetet hirdetett.

 

Az észak-koreai külügyminiszter-helyettes csütörtökön kijelentette: Phenjan az Egyesült Államokat fogja felelősnek tartani, ha háború tör ki a Koreai-félszigeten. „Ha háború tör ki a Koreai-félszigeten, a teljes felelősség az Egyesült Államokat fogja terhelni, függetlenül attól, ki méri az első csapást” – hangsúlyozta Szin Hong Csol. A politikus egy külföldi diplomaták és újságírók részvételével tartott találkozón közölte, hogy a félsziget a háború szélére sodródott, mert a folyamatban lévő amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat egy olyan különleges manővert is magában foglal, amelynek célja végső soron az észak-koreai vezetés eltávolítása és az ország nukleáris- és rakétabázisainak megsemmisítése.  Az észak-koreai hadsereg arra figyelmeztetett múlt héten, hogy „megelőző csapást fog mérni egy neki tetsző időpontban és módon”, mert az amerikai hadsereg az észak-koreai vezetés lefejezését és az ország nukleáris létesítményeinek elpusztítását célzó „különleges műveletekkel” fenyegette meg nyíltan az országot.

 

Manuel Valls, Franciaország  2014 és 2016 közötti volt szocialista miniszterelnöke  kijelentette, hogy Emmanuel Macron függetlenként induló jelöltet – egykori kormányának gazdasági miniszterét -, és nem a szocialisták megválasztott jelöltjét, Benoit Hamont támogatja majd az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztáson. A francia baloldal államfőjelölt-állító választásán alulmaradt volt kormányfő szerint az esélyesnek számító radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjével szemben semmilyen kockázatot nem szabad vállalni.

 

Izrael  bejelentette, hogy 2 millió dollárral csökkenti az ENSZ részére folyósított fizetési kötelezettségét, a szervezet sorozatos Izrael-ellenes szavazásai miatt. Emmanuel Nahshon a külügyminisztérium szóvivője a döntést a genfi székhelyű Emberi Jogi Tanács Izraelt bíráló szavazataival magyarázta, és elítélte a “ diszkriminációt Izraellel szemben az ENSZ-ben és a hozzátartozó ügynökségekben.” A Közgyűlés megköveteli mind a 193 tagtól, hogy hozzájáruljon az ENSZ költségvetéséhez, melyet a nemzeti bruttó össztermék (GDP) és számos más módosító tényező alapján számolnak ki.  A minimális hozzájárulás 0,001%-tól a maximális 22%-ig terjed.  A legtöbbet fizető ország az Egyesült Államok 22%-al, azaz 2,6 milliárd dollárral, a második Japán 9,2%-al.  Izrael ez évi  kötelezettsége  kb. 11,7 millió dollár az ENSZ számításai szerint.  Nahshon nyilatkozata szerint a visszatartott pénzt a nemzetközi szervezetekben Izraelt támogató országok projekt fejlesztéseire fogják felhasználni.  Izrael a 11,7 millió dolláros hozzájárulását már 6 millió dollárral csökkentette a  Biztonsági Tanács újabb izraeli telepek építését elítélő decemberi határozata után.

 

Gazdaság:

 

Az LMP azt javasolja, hogy májustól – januárig visszamenőleg – 1 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak. A párt emellett az öregségi nyugdíjminimum 50 ezer forintra emelését is kezdeményezi.

Schmuck Erzsébet bírálta, hogy bár erre az évre 2,6 százalékos inflációval számol a kormányzat, az öregségi járadékokat mindössze 1,6 százalékkal növelték. Elismerte, hogy a különbözetet novemberben megkapnák az idősek, addig azonban a kormány használja a pénzüket. A frakcióvezető-helyettes közölte: egy másik javaslatukban a nyugdíjminimum összegét növelnék a jelenlegi 28 500 forintról 50 ezerre. Az intézkedés szerinte néhány tízmilliárd forintnyi kiadással járna. Schmuck kiemelte, hogy mintegy egymillió ember kap 100 ezer forintnál alacsonyabb összeget havonta.

 

A Heineken semmi szín alatt nem változtat vörös csillagos logóján – ezt a multinacionális vállalat közölte. Tájékoztatásuk szerint konstruktív tárgyalást folytattak a csíki sörfőzdét működtető Lixid Projecttel, a Heineken szóvivője szóról szóra felidézte a két cég közös közleményét, ami alapján elismerik, hogy a Ciuc és Csíki márkanevek békésen megférnek egymás mellett. Hozzátette: a Heineken elismeri a Csíki márkanév fontosságát és érzelmi értékét a gyártó, a fogyasztók, valamint a romániai és magyarországi tulajdonosok számára egyaránt.Azt is közölte, hogy a Heineken mindig, mindenhol és minden eszközzel megvédi a vállalat alapjait, így a Heineken márkanevet is az ikonikus vörös csillaggal.  A cég szerint ennek semmiféle politikai üzenete nincs, a sörfőzés középkori európai hagyományaihoz nyúlik vissza.  A szóvivő mindezzel a Fidesz terveire reagált, amivel betiltanák az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát.  Azt mondta: világszerte minden piacon ugyanazt a logót használják, és remélik, hogy a helyzet mielőbb megoldódik.

 

Sport:

 

A Bolívia elleni 2–0-s vereséget követően az argentin válogatott visszacsúszott az ötödik helyre a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőinek dél-amerikai csoportjában. A helyzetüket tovább nehezíti, hogy a négy hátralévő mérkőzésükből Lionel Messi hármat kénytelen lesz kihagyni eltiltás miatt. A legnagyobb problémát mégsem ez, hanem a rosszul megválasztott szövetségi kapitány és a szövetségben meghúzódó korrupció okozza.Bár az elmúlt évtizedekben Argentína jobbnál jobb edzőket és játékosokat adott a futballnak, mégsem tudott nagy tornát nyerni 1993 óta.Sőt, most az a csúfság is megtörténhet, hogy 48 év után nem jut ki a labdarúgó-világbajnokságra.Az argentinok jelenleg a pótselejtezőt érő ötödik helyen állnak, de Edgardo Bauza szövetségi kapitány a Chile elleni találkozó előtt (1–0) azt mondta, ha a hátralévő három hazai meccsüket megnyerik, ott lesznek Oroszországban. Messi eltiltásával azonban jelentősen csökkentek az esélyeik, tekintve, hogy a nélküle lejátszott hét vb-selejtezőből csak egyet nyert meg a válogatott.

 

Időjárás:
Péntek éjszaka többnyire derült, napközben napos időre számíthatunk, legfeljebb keleten képződhet több gomolyfelhő, de csapadék ott sem várható. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon ismét megélénkül, a Kisalföld környékén megerősödik. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet 0 és 6 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között várható.