A HetiTV Hétfői reggeli hírei 2017.03.27.

A HetiTV  Hétfői reggeli hírei 2017.03.27.

Indul a nemzeti konzultáció, a kormány ahhoz kéri a magyar emberek támogatását, hogy „meg tudjuk védeni határainkat és meggátoljuk a betelepítést” – jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, hozzátéve, a kérdőívek a jövő hét második felétől érkeznek a postaládákba. Azt mondta: azért kérik a magyarok támogatását, hogy hazai kézben lehessen tartani az adók, a bérek és a rezsi szabályozását. Brüsszel több területen is jogköröket akar elvonni a tagállamoktól, ezért Brüsszelt ebben meg kell állítani – hangsúlyozta.

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora egy-egy százalékpontot növekedve, 14 és 11 százalék, így a pártok közt a két hónapja kialakult különbség is megmaradt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Egyesületet is 1-1 százalékon áll – közölte a Publicus Intézet. A biztos szavazó körében a Fidesz 50, az MSZP 21, míg a Jobbik 16 százalékon áll, rajtuk kívül más párt nem jutna a parlamentbe.

 

Az LMP szerint felháborítóak a román hatóságok magyarellenes lépései Marosvásárhelyen, a székelyföldi magyarok visszatérő „vegzálásának” megakadályozását csak az autonómia biztosíthatja. Ungár Péter, a párt elnökségi tagja ismertette: a Marosvásárhelyi Katolikus Gimnázium nem fogadhat beiratkozót az iskola” bizonytalan helyzete” miatt. Ez az álláspont azonban az LMP szerint rendkívül cinikus és elfogadhatatlan, mivel a bizonytalan helyzetet egymásnak ellentmondó döntéseikkel éppen a román hatóságok idézték elő.

 

A családtudományoknál a demográfiai kérdést tartja fontosnak a kormány, például annak kutatását, mi befolyásolja a gyermekvállalási kedvet – mondta Balog Zoltán. A miniszter kiemelte: amikor a kormány a demográfiai kérdést állítja előtérbe, az individuális helyett közösségi szemlélettel közelít, vagyis arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ember kibontakozásakor „nemcsak az útjában állhat” egy másik ember kibontakozása, hanem a kettő segítheti is egymást.

 

A németországi Saar-vidéken a jobbközép CDU és a szociáldemokraták nagykoalíciójának folytatására szavaztak és elutasították a baloldali „kísérletezést” – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer tartományi miniszterelnök a vasárnapi helyi törvényhozási választás után. A CDU-s politikus kiemelte, hogy a CDU-SPD koalíció folytatására szavazó, és az SPD és a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) kilátásba helyezett együttműködését elutasító Saar-vidéki választók döntése országos jelentőségű, fontos üzenet a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra tekintve. Martin Schulz SPD-elnök, kancellárjelölt elismerte, hogy pártja nem érte el célját a tartományban, de szavai szerint ez nem azt jelenti, hogy nem éri el legfőbb célját, a politikai fordulatot egész Németországban. A CDU a szavazatok 40 százalékával nyerte meg a választást, az SPD messze lemaradva, 30 százalékos eredménnyel a második helyen végzett.

 

A mostanáig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért párt vezet a szavazatok 32,8 százalékával a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések urnazárás után közzétett eredménye szerint. A választást Bojko Boriszov jobboldali miniszterelnök kényszerítette ki novemberi lemondásával, miután az általa támogatott jelölt a tavaly őszi elnökválasztáson alulmaradt az ellenzéki szocialisták által támogatott, oroszbarát Rumen Radevvel szemben.

 

Szombaton írták alá az Európai Unió 27 tagállamának vezetői a földrész jövőjéről szóló Római Nyilatkozatot.  Az Európai Uniónak korábban nem tapasztalt globális és belső kihívásokkal kell szembenéznie: regionális konfliktusokkal, a terrorizmussal, a fokozódó migrációs nyomással, a protekcionizmussal, valamint társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekkel, állapítja meg a Római Nyilatkozat.Az EU vezetői éppen ezért azt ígérik, hogy még nagyobb egységet, még erősebb szolidaritást fognak felmutatni és tiszteletben tartják a közös szabályokat, ezzel pedig erősebbé és ellenállóbbá teszik az Európai Uniót.

 

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust az általa szervezett moszkvai korrupcióellenes megmozduláson. A politikus kezdeményezésére Oroszországban vasárnap több nagyvárosban korrupcióellenes megmozdulás volt. Ezeket kiváltó oka az volt, hogy a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa egy, a hónap elején közzétett videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér).

 

Fehérorosz sajtójelentések szerint több mint 700 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok a szombaton Minszkben és más városokban tartott kormányellenes megmozdulásokon.A rohamrendőrök erőszakkal léptek fel a tüntetőkkel szemben, akik Aljakszandr Lukasenka elnök ellen tiltakoztak a fővárosban és más vidéki városokban – jelentette a tut.by fehérorosz hírportál. A pajzsokkal és botokkal felszerelt rohamrendőrök ütlegelték a tüntetőket, több nőt pedig a hajánál fogva vonszoltak a rendőrségi buszokhoz.

 

Több ezren, közte ortodox papok tüntettek a román fővárosban, Bukarestben és más városokban a művi terhességmegszakítás ellen, a családi élet támogatása érdekében. Bukarestben az abortusz-ellenes csoportok a főváros egy déli parkjában gyülekeztek, majd egy menet indult, amelynek résztvevői az élet jelszót skandálták. Egyesek színes léggömböket osztogattak, amelyeken az az üzenet állt, hogy Minden gyerekkel egy angyal érkezik a világba, illetve hogy A nők többet érdemelnek az abortusznál.

 

A Peking által is támogatott Carrie Lamot választották Hongkong kormányzójává. A híradások szerint Carrie Lam már összegyűjtötte a közel 1200 fős választási kollégium több mint hatszáz tagjának voksát, így nem lesz szükség második fordulóra. Lam lesz a világ egyik pénzügyi és kereskedelmi központjának számító város első női kormányzója.

 

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet mindkét irányban lezárta az övezet Izraelbe vezető személyforgalmi átkelőhelyét Ereznél, valamint lezárta a tengeri övezetét is Gáza városnál Mazen Fakha Hamász-vezető pénteki meggyilkolása miatt – jelentette az izraeli közszolgálati rádió vasárnap. Csakis rendkívüli humanitárius esetekben nyitják meg az erezi átkelőhelyet, de a teherforgalmat biztosító, Kerem Salomnál lévő határátkelő zavartalanul üzemel. A gázai part menti tengeri övezetet azért zárták le, mert az al-Hajat pánarab hírlap szerint Mazen Fakha támadói a tenger felől érkeztek, majd arra is távoztak kivégző küldetésük végrehajtása után.

 

Gazdaság:

 

A Corvinus Egyetem nemzetközi igazgatója szerint a rendszerváltás óta ritkán fordult elő, hogy olyan fegyelmezett legyen a költségvetés, mint az idei. Pesuth Tamás azt mondta, a költségvetés számai stabilak, és fontos, hogy a hiányt a tervek szerint továbbra is 3 százalék alatt tartja a kormány. Kiemelte még, hogy a tavalyi évi béremelések nagy lökést adtak a kiskereskedelemnek, amely miatt nőttek az adóbevételek is. Ennek hátterében az is áll, hogy a tapasztalat szerint az alacsony jövedelműeknél a béremelés emeli a fogyasztásihatár-hajlandóságot.

 

Irán szankciókat vezetett be 15 amerikai vállalat ellen, mert indoklása szerint támogatják Izraelt, a terrorizmust és a térségbeli népek elnyomását – közölte az iráni külügyminisztérium. Teherán a büntetőintézkedésekkel válaszolt az Egyesült Államok egyoldalú Irán elleni szankcióira. Olyan vállalatokat sújtja velük, amelyeknek „közvetve vagy közvetlenül közük van a cionista rezsim bűncselekményeihez, a terrorizmus támogatásához és a térségbeli népek elnyomásához” – közölte a külügyminisztérium.

 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok Kuvaitvárosban ültek össze az év eleje óta végrehajtott termeléskorlátozás eredményességének és esetleges kiterjesztésének megvitatására. Az OPEC és a szervezeten kívüli tizenegy nagy olajtermelő ország Oroszországgal együtt tavaly decemberben állapodott meg együttes termelésük napi 1,8 millió hordóval való csökkentésében az idei év első felére. A termelés korlátozásának köszönhetően a világpiaci olajár ötven dollár fölé emelkedett, ami azonban a kitermelés fokozására késztette a megállapodástól távolmaradt Egyesült Államok olajipari vállalatait.

 

Sport:

 

A magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra kikapott az Európa-bajnok Portugália vendégeként világbajnoki selejtezőmérkőzésen. Bernd Storck szövetségi kapitány csapatának nagyon megcsappant a kijutási esélye a 2018-as, oroszországi vb-re, mert a pótselejtezőt érő második helyen álló riválisa ötpontos előnyre tett szert, míg a csoportelső Svájc öt fordulót követően továbbra is százszázalékos.

 

Időjárás és könnyű:

 

Hétfőn túlnyomóan derült lesz az ég, és csak kevés gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Csapadék nem várható. Néhol megélénkül az északi, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -4 fok között valószínű, de a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 15 fok között alakulhat.

Egy rendkívül nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírját találták meg a Móra Ferenc Múzeum régészei egy 2-3. századi szarmata kori településhez tartozó temetőben Hódmezővásárhely közelében. Varga Sándor ásatásvezető régész elmondta, a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának régészeti feltárása során egy szarmata település három részletét találták meg. A legérdekesebb egy nagy termetű germán harcos sírja, amely ugyan tájolását és a temetési rítus alapján illeszkedik a szarmata temetőbe, de jóval mélyebben található annál. Varga Sándor közölte, noha a sírt korabeli rablók megbolygatták – több értékes, különleges tárgy is előkerült: egy ezüstből készül érme, ezüst övcsat, szíjvég, illetve egy szíjelosztó karika.